EDUCATIE
FOTO. Echipă clujeană, pe primul loc la Concursul național „Alege! Este dreptul tău!”

Elevii clujeni au obținut Premiul I individual și Locul I pe echipe pentru Regiunea Nord-Vest la concursul național „Alege! Este dreptul tău!” – ediția 2025, organizat de Ministerul Educației și Cercetării. Competiția s-a desfășurat la Eforie Nord și a reunit cei mai buni elevi din țară.
Elevii clujeni au obținut Premiul I, individual și Locul I pe echipe, Regiunea N-V, la Concursul național „Alege! Este dreptul tău!”- ediția 2025, desfășurat în aceste zile la Centrul de Agrement Eforie Nord, Constanța și organizat de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Clujul, pe primul loc în clasamentul național
Concursul național „Alege! Este dreptul tău!” este cuprins în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară 2025 și reunește anual elevi din toate județele țării care performează în cadrul celor șase probe multidisciplinare, în urma calificării în cadrul etapelor județene.
Participanții au demonstrat creativitate, angajament pentru un consum responsabil, pentru o societate corect informată, au demonstrat că știu să recunoască practici comerciale înșelătoare, că știu să își apere drepturile, în calitate de consumatori, tema acestei ediții fiind „Impactul negativ asupra tinerilor al publicității la produse cu tutun, energizante și jocuri de noroc”.
Elevii din Turda și Câmpia Turzii, pe podium
Clujul obține în clasamentul național al acestei ediții PREMIUL I, prin eleva Rusu Emilia Patricia, de la Liceul Teoretic „ Pavel Dan” Câmpia Turzii, coordonată de doamna profesoară Ana Turcu. Felicitări!
Clujul a obținut și două Mențiuni la secțiunea desene, tematica ediției 2025 fiind „Realizarea unei creații grafice cu eticheta unui produs dulce bio”, prin elevele: Roman Sara, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Turda, prof. coord. Turcu Ionuț Tudor și Cuc Ana-Iulia, de la Liceul Teoretic „ Pavel Dan” Câmpia Turzii, prof. coord. Ana Turcu.
Totodată, în cadrul acestei competiții naționale, Regiunea N-V obține Locul I, la probele pe echipe între regiunile țării.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Canicula persistă: disconfort termic ridicat și temperaturi de până la 37 de grade, la Cluj. Cod roșu în sudul țării

Administrația Națională de Meteorologie a emis o noi avertizări de cod roșu, portocaliu și galben de caniculă pentru majoritatea județelor țării, valabilă în intervalul 6 iulie, ora 10 – 7 iulie, ora 10. Valul de căldură se intensifică, cu un disconfort termic deosebit de accentuat și nopți tropicale.
Noi atenționări meteo de caniculă, în toată țara, în intervalul 6 iulie, ora 10 – 7 iulie, ora 10. O vertizare cod galben este valabilă în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei și nordul Dobrogei continentale. Valul de căldură se va extinde, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime în general între 18 și 20 de grade.
În Banat, Muntenia, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Dobrogei continentale, este valabil o avertizare cod portocaliu. Valul de căldură se va extinde și se va accentua, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 39 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
Cod roșu de caniculă, în sudul țării
Valul de căldură va continua să se intensifice și e cod roșu de caniculă în județele Mehedinți, Dolj și Olt. Se vor înregistra temperaturi maxime de 39…41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice vor fi de 21…24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.
Luni, valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a țării, iar în sud va continua să se intensifice.

Aproape 1.200 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (UMFIH) au participat astăzi la ceremonia solemnă de finalizare a studiilor, încheiată cu depunerea jurământului lui Hipocrate, simbol al angajamentului lor profesional și etic în slujba medicinei.
Evenimentul a fost marcat de o paradă a drapelelor tuturor țărilor din care provin studenții internaționali, ce a subliniat diversitatea și prestigiul internațional al UMFIH, universitatea cu cei mai mulți studenți internaționali din România.
Emil Boc: „Tocmai ați absolvit Harvardul medicinei românești”
Primarul Clujului, Emil Boc, prezent la ceremonie, a adresat un mesaj emoționant absolvenților, cadrelor didactice și familiilor acestora.
„Felicitări, dragi absolvenți! Tocmai ați absolvit Harvardul medicinei românești, UMF Cluj-Napoca! Când spui UMF, spui nu doar acasă, spui peste tot în Europa performanță și reușită medicală. Felicitări doamna rector și întregii echipe pentru reușita excepțională și pentru faptul că ați pus Clujul pe harta mondială a medicinei, împreună cu dumneavoastră. Felicitări tuturor!”, a spus edilul.
Primarul a subliniat impactul pozitiv al studenților asupra orașului: „Dragi studenți, vreau să vă mulțumesc în numele orașului pentru atmosfera extraordinară, vibe-ul nemaipomenit, pentru tot ceea ce ați adus și aduceți la Cluj: optimism, profesionalism, tinerețe și viață orașului nostru drag, Cluj-Napoca. Fără voi, acest oraș ar fi un oraș cenușiu și s-ar scufunda în beznă. Cu voi, viața e atât de frumoasă la Cluj. Vă mulțumim din suflet”, a mai arătat acesta.
Primarul a transmis un mesaj și familiilor studenților: „Vă felicit dragi bunici, dragi părinți, pentru reușita copiilor dumneavoastră. Puteți fi atât de mândri de copiii și de nepoții voștri. Vreau să vă asigur că ați făcut cea mai bună investiție din lume, singura lipsită de grija falimentului, și anume investiția în educație. Nu ați greșit și continuați să îi sprijiniți în continuare, material și spiritual, atâta timp cât e nevoie”.
În cadrul ceremoniei, au rostit alocuțiuni și decanii facultăților, alături de șefii de promoție de la fiecare specializare, care au transmis mesaje de recunoștință, inspirație și încurajare pentru viitorii medici. Evenimentul a fost marcat și de numeroase momente de serenade emoționante, prin care absolvenții și-au exprimat recunoștința față de profesori, colegi și familie.
Absolvenții au depus jurământul lui Hipocrate
Ulterior, într-un moment solemn, proaspeții absolvenți au rostit în cor jurământul lui Hipocrate, afirmându-și devotamentul față de profesia medicală:
„Jur, odată admis printre membrii profesiunii de medic:
- Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii;
- Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate;
- Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate;
- Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;
- Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi chiar şi după moartea acestora;
- Voi menţine prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic;
- Colegii mei îi voi considera fraţii mei;
- Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;
- Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunoştinţele mele medicale contrar legilor umanităţii.
Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare. Jur! Jur! Jur!”.
Rector: „Ați trăit provocări fără precedent”
La finalul ceremoniei, rectorul UMF Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, a rostit un discurs emoționant, subliniind parcursul deosebit al promoției 2025: „Privesc acești tineri minunați și sunt copleșită de mândrie. Timp de șase ani, am învățat împreună, studenții au beneficiat de cunoștințele și experiența noastră, iar noi, profesorii, am redescoperit înțelepciunea momentului și entuziasmul tinereții.
Dragi absolvenți, promoția voastră, a anului 2025, a fost una aparte. Ați trăit provocări fără precedent: ați trecut printr-o pandemie, prin izolare, incertitudini și adaptări rapide. Ați reușit să rămâneți demni când totul părea instabil. Ați dovedit reziliență, curaj și o forță pe care poate nici voi nu știați că o aveți. Ați crescut sub ochii noștri și ați devenit nu doar medici și farmaciști, ci oameni cu vocație, cu inimă și cu misiune.”
EVENIMENT
Toţii abonaţii lui CFR Cluj primesc câte un tricou din partea noului sponsor. „Valoarea contractului ar crea invidie în domeniu”

CFR Cluj are un nou sponsor principal, care va apărea scris mare pe pieptul jucătorilor în noul sezon. E vorba de un cazinou online românesc, pentru care fac reclamă Dumitru Dragomir, Giovanni Becali, Adrian Mutu şi chiar antrenorul echipei din Gruia, Dan Petrescu.
„Don.ro ne-a făcut o ofertă de nerefuzat. Este o ofertă care ar crea invidie în domeniu din punct de vedere valoric. Sper să fie un parteneriat pe termen lung. Contractul a fost făcut astfel încât am ridicat foarte mult ştacheta în ceea ce priveşte valoarea premiilor, valoarea finanţărilor şi valoarea contractelor”, a declarat preşedintele vişiniilor, Cristi Balaj.
Suma pentru pachetul complet, sponsorizare, cadouri şi bonusuri, ar trece de 1,2 milioane de euro pe sezon şi ar putea creşte în funcţie de performanţele sportive, potrivit unor surse.
Noul sponsor se va implica şi în relaţia clubului cu fanii clujeni, pentru a aduce câţi mai mulţi dintre ei la stadion. Cristi Balaj şi noul partener au anunţat că fiecare abonat al CFR-ului va primi cadou câte un tricou original în luna august.
EVENIMENT
Adrian Papahagi, mesaj tranșant pentru Bolojan și Nicușor Dan: „Nu le-am dat un cec în alb. Vrem să vedem capete tăiate la vârf”

Universitarul Adrian Papahagi de la UBB Cluj-Napoca își exprimă sprijinul pentru prim-ministrul Ilie Bolojan și președintele Nicușor Dan, dar avertizează că susținerea sa nu este necondiționată, într-o postare pe rețelele de socializare. Papahagi arată că, deși i-a susținut activ în campanie, nu le oferă un cec în alb.
Profesorul precizează că nu este asociat direct cu Nicușor Dan sau Ilie Bolojan, dar a luptat activ împotriva adversarilor politici ai acestora, pe care îi descrie drept o „juntă putinist-securist-legionară” condusă de Călin Georgescu și George Simion.
„Nu sunt nici avocatul, nici detractorul guvernului Bolojan și al președintelui Nicușor Dan.
Nu sunt asociat cu ei în vreun fel. Am luptat cât am putut împotriva juntei putinist-securist-legionare a lui Georgescu și Simion, și implicit pentru funcțiile lui Nicușor și Bolojan, fiindcă sunt convins că așa e mai bine pentru mine și pentru țară. Mi-am pus viața între paranteze din octombrie 2024 până în mai 2025 și am scris, am vorbit, am convins. Pe Nicușor Dan l-am sprijinit din simpatie și colegialitate, cu toată forța mea de convingere, nu ca pe răul cel mai mic, ci ca pe un bine real. Deși n-am schimbat două cuvinte în viața mea cu Ilie Bolojan în viața mea, îl stimez și am încredere că e serios și onest.
Sunt încântat că sunt ei la putere, nu trădătorii de țară Georgescu și Simion, două canalii securiste pentru care orice înjurătură e prea palidă. Știu că măcar vor ține linia corectă în politica externă și vor încerca să redreseze cât de cât situația internă ”, a precizat profesorul clujean.
„Asta nu înseamnă că le-am dat un cec în alb”
Totuși, profesorul clujean transmite un avertisment ferm: „După cum am început, vă așteptați să urmeze un «dar». Urmează! Dar asta nu înseamnă că le-am dat un cec în alb.”
În ceea ce îl privește pe Nicușor Dan, Papahagi avertizează asupra pericolului de a repeta stilul de conducere de la Primăria Capitalei, „un sfinx în eternă ezitare”, lipsit de echipă, de viziune și de comunicare eficientă. Îi cere președintelui să iasă din tiparele limbajului birocratic al „sistemului SIE-MAE” și să fie mai curajos și mai direct.
„Dacă Nicușor devine, după stilul abordat la primăria capitalei, un sfinx în eternă ezitare, care comunică rar și sibilinic, care nu are echipă și preferă să tergiverseze orice ani de zile în loc să tranșeze eficient, îl voi critica.
Dacă se înconjoară numai de oamenii sistemului și recită ca Iohannis rumegușul sistemului SIE-MAE (cum face deja în conferințele de presă – recunosc perfect stilul pe care aurescimea, diaconescimea și odobescimea nu-l pot depăși nici în ruptul capului), îl voi critica. Vrem viziune, zvâc, franchețe, nu fosilizare mentală și dendrificare lingvistică ”, avertizează el.
„Dacă taie de la studenți, dar nu se atinge de pensiile speciale, voi deveni foarte rapid criticul lui”
Ilie Bolojan este apreciat pentru seriozitate și onestitate, dar Papahagi îl critică dur pentru prioritățile măsurilor de austeritate. Profesorul clujean subliniază că tăierea burselor elevilor și creșterea TVA, în lipsa unei reforme a privilegiilor din magistratură, serviciile de stat sau pensiile speciale, riscă să alieneze tocmai electoratul care i-a adus la putere.
„Dacă Bolojan se luptă întâi cu studenții, profesorii, editurile și librăriile, și nu cu Sistemul feudal de privilegii reprezentat de politicieni și clientelă, de administrația pletorică, serviciile atotputernici și magistratura ineficientă și arogantă, nu va avea simpatia mea. Dacă taie câteva sute de lei de la studenți, dar nu se atinge de pensiile speciale, de salariile de zeci de mii de lei lunar din magistratură, regii și firme de stat, de evaziunea din TVA, de matrapazlâcurile RAAPPS, voi deveni foarte rapid criticul lui. (…)
Înțeleg că Bolojan a luat întâi măsurile care garantează o colectare rapidă de la foarte mulți și eliminarea risipei. Procentele în plus la TVA înseamnă bani imediat. Bursele acelea nejustificate, de 450 lei pentru 1.000.000 de copii, înseamnă economii de 450.000.000 lei, deci aproape 100.000.000 €/lună. Înțeleg asta. Înțeleg și că magistrații și pensionarii speciali pot contesta în justiție diverse tăieri, că e mai complicat să obții rapid bani la buget tăindu-le lor din privilegii”, a mai arătat Papahagi.
„Lumea vrea dreptate”
Una dintre cele mai dure critici se referă la tendința șefului executivului de a semnala nereguli în loc să le corecteze: „Lumea vrea dreptate. Părintele care pierde câteva sute de lei pe lună, pensionarul cu pensie de 5.000 de lei, care plătește (cum e firesc) 200 lei CASS, se uită în jur și văd că unii combină salarii și pensii care depășesc 100.000 de lei/lună, cât nu visează să câștige un chirurg de vârf sau un manager de multinațională. Lumea vede că guvernul nu scade, ci crește la 5 vicepremieri. Lumea nu aude de tăieri ale banilor încasați de partide și de clientela lor. Dimpotrivă, zilnic mai aflăm din presă de salarii, pensii și privilegii scandaloase, fără urmări. Premierul Bolojan însuși citează cazuri revoltătoare în conferințele de presă, în loc să anunțe cum le-a rezolvat, de parcă rolul său ar fi să constate, nu să taie în carne vie”.
„Vrem să vedem capete tăiate la vârf”
Papahagi cere tăieri reale ale privilegiilor, reforme structurale și „capete tăiate la vârf”, inclusiv în partide și administrație, pentru ca populația să perceapă că sacrificiile sunt împărțite echitabil.
„În 2010, Băsescu și Boc au făcut, brutal și disperat, ce trebuia, după iresponsabilitatea lui Tăriceanu și în plină criză globală. Și Nicușor și Bolojan fac ce trebuie azi, după iresponsabilitatea lui Ciolacu, în plină criză națională.
Dar să ia seama: dacă nu comunici cu empatie, ci anunți sec și brutal tăieri de venituri și creșteri de taxe (ca Băse în 2010 și Bolojan azi), dacă oamenii sărăcesc, dar văd găști de Udrea și Pinalti, sau de Busuioci și Marianenache prosperă, că au genți, ceasuri sau pensii de zeci de mii de euro, în timp ce ei își numără zecile de lei înainte de salariu – atunci oamenii se vor revolta. Pe bună dreptate.
Vrem să vedem capete tăiate la vârf. Vrem să citim zilnic cum e închisă o agenție inutilă, cum sunt băgați la zdup mafioți de partid și de stat, cum se reduc funcționari, secretari de stat, secretare și șoferi de politruci”, a mai precizat profesorul clujean.
„Vrem să-l vedem pe Bolojan că se luptă întâi pentru noi, nu cu noi”
În final, Papahagi transmite că susținerea publicului nu este garantată de apartenența politică, ci de onestitate, eficiență și curajul de a înfrunta sistemul.
„Pe scurt: vrem să simțim aerul nou pe care îl aduce Nicușor după ce s-a încheiat euforia cu interviuri la portiță. Ne place zâmbetul lui candid, dar vrem și gesturi concrete, opoziție feroce la alde Savonea și Busuioc, că altfel nu știu cum mai drege busuiocul. Vrem să vedem că e al nostru, al lumii care l-a votat, nu al sistemului, ca Iohannis.
Vrem să-l vedem pe Bolojan că se luptă întâi pentru noi, nu cu noi. Că taie cu o mână fermă privilegii și pensii nesimțite și cu alta, mai blândă, burse și salarii din învățământ, nu că ne restrânge cu ambele mâini puterea de cumpărare, în timp ce sistemul securisto-feudal e nederanjat.
Îi credităm în continuare că sunt ce trebuie, de partea bună a lucrurilor și ne vom bate din nou pentru ei – câtă vreme vom crede că, sprijinindu-i, ne batem de fapt pentru noi, pentru o Românie onestă, decentă, echitabilă, suportabilă, respirabilă”, conchide acesta.