EDUCATIE
FOTO. Mașinuțe autonome construite de studenți s-au întrecut în concursul Roboracer la UTCN. Ce viteză maximă pot prinde

Finala celei de-a 25-a ediții a competiției internaționale Roboracer Autonomous Racing s-a desfășurat luni, la HUB UTCN din Cluj-Napoca. Evenimentul a făcut parte din prestigioasa conferință internațională IEEE Intelligent Vehicles Symposium și a adus împreună participanți de la universități de top, într-o competiție dedicată celor mai avansate tehnologii din domeniul vehiculelor autonome.
Competiția Roboracer a reunit echipe internaționale de studenți de la cele mai prestigioase universități din întreaga lume. Fiecare echipă a prezentat un vehicul autonom la scară 1:10, construit conform unui manual tehnic detaliat și programat pentru a concura pe o pistă reală, evitând coliziunile și urmărind obținerea celui mai bun timp pe tur.
Evenimentul s-a desfășurat în două etape – o sesiune de calificări, sub forma unei curse contra cronometru în care echipele au trebuit să demonstreze că pot parcurge traseul fără coliziuni, urmată de o etapă eliminatorie (head-to-head racing), în care cele mai rapide și stabile mașini autonome s-au înfruntat direct în curse pline de adrenalină. În cadrul competiției, fiecare mașină participantă a fost programată să parcurgă circuitul de 20 de ori, atingând o viteză de până la 30 de kilometri pe oră.
Competiție de viteză
„Această cursă se adresează începătorilor în domeniu, care folosesc vehicule de mică dimensiune, programate pentru o competiție de viteză.
Există un poligon de test, pe care vehiculele trebuie să efectueze un anumit număr de rotații. Vehiculul care realizează cele mai multe rotații într-un interval de timp definit este declarat câștigător.
Complexitatea competiției provine din necesitatea de a implementa un comportament autonom, astfel încât vehiculele să facă aceste traiectorii fără a fi ghidate manual.
În plus, dificultatea este amplificată de faptul că studenții își configurează platforma, aleg actuatoarele și senzorii și dezvoltă algoritmul de ghidare al sistemului propriu”, a declarat prof. dr. ing. Sergiu Nedevschi, președinte al Comitetului de Organizare IEEE IV 2025.
Locul I, elvețienii
Dintre cele 8 echipe înscrise în competiție, echipa FORZAETH de la ETH Zürich din Elveția a obținut locul I, impresionând juriul prin performanța tehnică și stabilitatea algoritmilor de conducere autonomă. Locul al II-lea a fost câștigat de echipa SZEnergy, de la Széchenyi István University of Győr din Ungaria, iar locul al III-lea a revenit echipei MechaByte din cadrul German International University, Germania.
„A fost, în primul rând, o experiență extraordinară și foarte distractivă. Totul a fost foarte bine organizat și ne-am simțit cu adevărat bine primiți aici. Deși am programat fiecare detaliu, în momentul în care pornești modul autonom, nu mai poți interveni în niciun fel.
Tot ce poți face e să speri că va funcționa. Au fost multe emoții, dar suntem extrem de fericiți. Rezultatul de azi este cu adevărat un efort de echipă.
Avem mulți studenți implicați în dezvoltarea mașinii și în crearea de tehnologii noi, iar tot acest progres a fost posibil în urma unui proces care durează deja de trei ani. Ce are special mașina noastră?
Avem algoritmi foarte avansați și suntem mândri nu doar de inovațiile aduse, ci și de faptul că reușim să contribuim activ la dezvoltarea întregului domeniu.” a remarcat Neil Reichlin, membru al echipei FORZAETH, câștigătoare a locului I.
Competiția Roboracer reprezintă un punct de referință în promovarea cercetării aplicate în domeniul conducerii automate, punând în valoare munca de echipă, inovația și pasiunea pentru tehnologie.
Roboracer Autonomous Racing s-a desfășurat în cadrul conferințe internaționale IEEE Intelligent Vehicles Symposium, una dintre cele mai prestigioase conferințe internaționale dedicate vehiculelor autonome și mobilității inteligente, ajunsă anul acesta la cea de-a 36-a ediție și organizată, în premieră, la Cluj-Napoca.
Despre IEEE Intelligent Vehicles Symposium
IEEE Intelligent Vehicles Symposium este un eveniment științific de renume internațional, desfășurat anual sub coordonarea IEEE ITS Society. Conferința oferă o platformă esențială pentru cercetare de vârf, dialog între reprezentanții unor domenii complementare și transfer tehnologic între mediul academic și cel industrial.
IEEE IV 2025 care se desfășoară la Cluj, în perioada perioada 22–25 iunie 2025, este posibil datorită sprijinului acordat de numeroși membri ai IEEE ITSS și ai comunitatii știintifice internationale care contribuie prin lucrări științifice.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Anchetă la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Procurorii militari cercetează sustrageri de combustibil

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj au declanșat o anchetă în urma unor sesizări privind sustrageri de combustibil de la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, arată Turdanews.ro.
În cadrul anchetei au avut loc percheziții și activități specifice de urmărire penală la baza militară, care au vizat atât cadre militare, cât și personalul civil implicat în operațiunile unității.
La Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii au loc ample lucrări de modernizare.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
„U” Cluj a pierdut la scor amicalul în faţa campioanei Cehiei! Trupa lui Sabău mai are un singur meci în Austria

„U” Cluj a pierdut la scor meciul împotriva Slaviei Praga, în cantonamentul din Austria. La pauză era deja 0-4 şi s-a terminat 2-5, campioana Cehiei dovedind că e la un cu totul alt nivel, cel puţin în acest moment al sezonului, faţă de echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău.
Alb-negrii mai au un singur meci amical vineri, 4 iulie, la ora 18:30, împotriva lui Slovan Liberec, locul 7 în prima ligă din Cehia.
Astăzi a ajuns sub comanda lui Sabău şi fundaşul ugandez Elio Capradossi, fost jucător la toate Naţionalele under ale Italiei.
„U” Cluj – Slavia Praga 2-5
Au marcat în prima repriză: Toula 7′, Chytil 13′ – penalty, Chytil 29′ – penalty, Pech 35′ /, iar în repriza a doua: Thiam 46′, Chytil 52′ și Dan Nistor 79′.
„U” Cluj: Gertmonsas – Simion, Artean, Cristea, Chipciu (C) – Cordea, Drammeh, Bic – Nistor – Macalou, Thiam
Amicalele lui „U” Cluj în Austria: Rezultate şi program
Citeşte şi un interviu spectaculos cu Dan Nistor: „Sută la sută m-aş bate cu părinţii”.

Două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au intervenit miercuri la un accident rutier petrecut pe raza localității Căpușu Mic. Un copil de aproape 3 ani a murit.
”A rezultat o singură victimă, mai exact un pieton accidentat. A fost vorba vorba despre un copil de aproximativ 3 ani, care se afla în stop cardio-respirator la sosirea forțelor noastre.
Echipajele SMURD au aplicat imediat manevre de resuscitare, iar pentru a sprijini partea medicală a aterizat la fața locului și elicopterul SMURD.
Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor, a fost declarat decesul copilului”, arată ISU Cluj.
Ce spune Poliția
Potrivit polițiștilor, din primele cercetări a reieșit că un bărbat de 43 de ani, în timp ce conducea un ansamblu de vehicule, format din autoturism și remorcă, în apropiere de Drumul Comunal 114 (DC114), ar fi accidentat un minor de 2 ani și 7 luni, aflat în proximitate, în condiții ce urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor.
”În urma evenimentului rutier, a fost solicitată de urgenţă intervenția echipajelor medicale, însă, din nefericire, ulterior a fost constatat decesul minorului.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, precizează polițiștii.
EVENIMENT
IARMAROC la Sat. A început numărătoarea inversă pentru Festivalul Creației și Artelor de la Cluj-Napoca. Zeci de concerte

Între 4 și 6 iulie, vizitatorii sunt invitați să lase orașul deoparte și să se bucure de artă, muzică, ateliere și întâlniri în natură, la IARMAROC la Sat. Festivalul Creației și Artelor va avea loc în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca și va aduce laolaltă creatori din toată țara, ateliere și activități pentru toată lumea, spectacole, expoziții și degustări.
Oaspeții Satului sunt așteptați vineri, de la 12 după-amiaza, până la 9 seara, și sâmbătă și duminică între ceasurile 10:00 dimineața și 21:00 seara. De la 21:00 până la miezul nopții, distracția se mută la Chermeza de după, chiar lângă Parcul Etnografic.
Satul va fi animat de zeci de ateliere creative pentru toate vârstele, o piață de viniluri, cinema silențios, activități pentru copii, zonă de relaxare, bere artizanală, vin local și zeci de expozanți în târgul creatorilor. În fiecare zi, până la apus, muzica acustică va cuprinde Satul, prin talentul mai multor cântători vestiți, ca Irina Rimes, Adrian Despot, Cristina Lupu sau Paul Tihan. Iar pe lângă concerte, seara prinde viață și în zona dedicată DJ‑ilor care vor mixa exclusiv pe vinil, pentru o atmosferă aparte, autentică și caldă.
Rânduiala intrării în Satul de sărbătoare
Brățările de intrare se pot ridica de la poarta Satului, în toate cele trei zile de festival. Brățările de acces se oferă în baza biletului, fie el cumpărat de la intrare, fie el cumpărat online. Dacă biletele au fost cumpărate online, e suficient să fie arătate de pe telefon și scanate de echipă. Având în vedere că sunt bilete de zi, dar și abonamente, brățările vor fi diferite. Iar cei care și-au achiziționat bilete pentru atelierele din Sat, au nevoie mai întâi de bilet de acces în festival măcar pe ziua respectivă.
De vrei să ieși din Sat pentru o plimbare ori altă treabă și apoi să te întorci, poți face asta fără grijă, doar să ai brățara la vedere, ca semn că ești oaspete cu drept de ședere.
În caz că se pierde brățara, se poate cere alta la Punctul de informare (Info Point), tot în baza biletului primit.
Copiii mai mici de 6 anișori, adulții trecuți de 65 de ani și persoanele cu nevoi deosebite au intrare liberă. Mai mult, festivalul este pet friendly și așteaptă cu drag animăluțele de companie.
A se lua aminte:
Brățările rupte, tăiate, desfăcute ori cusute din nou, cele ce nu mai stau bine pe încheietură ori au fost meșteșugite pe ascuns, nu sunt primite. Echipa de acces are dreptul de a le opri, de a nu da voie de intrare și, dacă se cuvine, de a chema susținere legală.
Te rugăm să consulți Regulamentul de acces înainte de a veni la Sat.
Plăți, lucruri pierdute și rânduiala firească față de natură
Chiar dacă IARMAROC la Sat e sărbătoare a rânduielilor de odinioară, n-am uitat de rostul lumii de azi. Așa că, de vei dori să cumperi ceva din cele multe și alese, vei putea plăti atât cu bani în mână, cât și cu cardul – cum ți-e mai lesne.
Casa lucrurilor pierdute
Dacă ți se întâmplă să pierzi un lucru ori găsești ceva ce nu-ți aparține, te rugăm să-l duci ori să-l cauți la locul anume pregătit pentru astfel de treburi – Casa Lucrurilor Pierdute. Obiectele vor rămâne acolo până luni, 7 iulie, ora 10:00 dimineața. După acest ceas, cele ce nu și-au găsit stăpânul vor fi trimise acolo unde se cuvine: actele către dregătoriile orașului, cardurile bancare către băncile ce le-au dat, iar lucrurile fără semn ori nume vor fi dăruite celor în nevoie, dacă firea lor o îngăduie.
Fiind în sânul naturii, punem mare preț pe păstrarea curățeniei și a bunei rânduieli. Din acest motiv, nu se îngăduie intrarea în Sat cu lucruri primejdioase – sticle, arme ori alte unelte de stricăciune, ba nici cu substanțe necurate. Lista celor oprite se află în Regulamentul de bună purtare. De asemenea, la Sat gunoiul se aruncă selectiv în zonele marcate.
Tot din grijă pentru pământ și pentru cei din jur, la festival se vor folosi doar pahare de trebuință îndelungată. Pentru fiecare pahar se va cere o garanție de 10 lei, sumă ce poate fi primită înapoi la plecare, cu ajutorul unui tichet (token) și a bonului de achiziție date de partenerii Satului.
La Sat, vei fi fotografiat și filmat. Ca să vadă și ceilalți cât de fain e la IARMAROC.
Timp de trei zile, ne vom bucura în tihnă de Festivalul Creației și Artelor. Dar pentru că și cei care nu au ajuns la Sat merită să vadă ce fain este la festival, există posibilitatea să fii fotografiat sau filmat, iar materialele rezultate să fie făcute publice. După cum vei fi citit în Regulament, odată ce ți-ai cumpărat biletul de acces, ești de acord cu acest lucru.
Programul evenimentelor
Din program: concerte live și dj vinil, expoziții de sculptură și pictură, spectacole și activități pentru cei mari și cei mici, ateliere de tot felul și activități cu și pentru căței și multe altele.
Anul acesta, IARMAROC la Sat întrunește peste 55 creatori autohtoni, instalații și expoziții de artă, ateliere pentru copii și adulți, concerte acustice, DJi la discotecă pe vinil, piață de viniluri, proiecții de film, spectacole de teatru și multe altele.
Scena acustică va crea un cadru intim unde publicul și artistul nu sunt separați de garduri, ci sunt unul lângă altul. Această scenă își propune să devină o platformă de expunere pentru artiștii în ascensiune, oferind șansa tinerelor talente să cânte alături de nume consacrate, complet acustic, în fața unui public cald și atent.
Bucătăria bunicii
Cât despre mâncarea de la IARMAROC la Sat, e ca în bucătăria bunicii: bucate din ingrediente locale, rețete tradiționale, fără fast-food. În plus, ne bucurăm de vinurile locale și berile artizanale realizate de producătorii din regiunea Transilvaniei. Și, fiindcă-i vară, o cinstită înghețată, sucuri naturale, cafea artizanală, delicii vegane și deserturi de poveste vor fi la tot pasul.
● Târgul Creatorilor – standuri cu produse tradiționale, contemporane, cosmetice și gourmet, de la creatori locali din toată țara;
● Concerte LIVE acustice – artiști vestiți dar și în devenire, de fac glasul satului să răsune peste văi;
● Activități pentru copii – Ograda cu Țopăieli, Ograda cu Năzbâtii cu spectacole interactive, ateliere, experiențe cu animale;
● Expoziții de artă – galerie în aer liber ce reunește patru viziuni artistice distincte, unde arta devine punte între contemporan și tradițional;
● Ateliere de creație – dedicate atât copiilor, cât și adulților: re-țesut, semne de carte brodate și pentru copii, pielărie, împletit mini traiste, tocător personalizat, brodat;
● Discotecă pe vinil – 10+ DJs care vor mixa live, exclusiv de pe vinil, melodii rare din toată lumea și din toate deceniile;
● Curte cu beri artizanale – vei descoperi 4–5 sortimente de bere artizanală locală și poveștile care stau în spatele fiecărui pahar;
● Curte cu vinuri locale – workshop de degustare dedicat celor care vor mai mult decât un pahar de vin, vor o experiență;
● Bucătărie autentică – găteli și gustări delicioase, toate produse local și în tihnă, fără pic de ”fast” în ele;
● Activități cu și pentru animale – dresaj, interacțiune și comunicare cu animale și multe altele;
● Piața de viniluri – discuri cu muzică din toată lumea și toate deceniile direct de la colecționari;
● Grădina cu hamace – un popas binemeritat la umbra copacilor.
Programul complet al activităților și experiențelor este disponibil pe https://iarmaroc.com/iarmaroc-la-sat-cluj-program
Abonamentele și biletele de câte o zi sunt disponibile pe WEBSITE-ul oficial, iar copiii până la 6 ani și adulții de peste 65 de ani au acces gratuit.
Festivalul este un proiect cultural organizat în urma fuziunii dintre IARMAROC.com și Asociația pentru Inovare Artistică.
Despre IARMAROC.com
Proiectul a luat naștere din dorința de a crea un spațiu unde creativitatea umană este mai importantă decât producția în masă și tradițiile sunt duse mai departe de la o generație la alta.
În prezent, este un sprijin de încredere pentru 350+ de creatori în platformă, 1.200+ de creatori pe lista de așteptare, 10.000+ de produse autentice create la noi în țară și 116.000+ de susținători ai proiectului în anul 2024 – cu o creștere de 65% față de anul precedent.