EVENIMENT
Bărbat de 55 de ani din Cluj, reținut pentru FURT dintr-o mașină. A furat o borsetă cu 33.000 de lei

Un bărbat de 55 de ani din Cluj a fost reținut, în urma unei percheziții domiciliare, pentru furtul unei borsete cu 33.000 de lei dintr-o mașină, în zona Oserului, la data de 17 mai 2025.
„La data de 17 mai a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 7 Poliție a fost sesizată, prin plângere, de către un bărbat, de 55 de ani, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 14.00, persoane necunoscute ar fi sustras o borsetă din autoutilitara sa, parcată în incinta pieței cunoscute sub denumirea „Oser” din municipiu.
Bărbat de 55 de ani din Cluj, reținut pentru FURT dintr-o mașină. A furat o borsetă cu 33.000 de lei
Din cercetări a reieșit că autovehiculul ar fi avut portiera închisă, dar neasigurată, iar borseta, aflată sub scaunul pasagerului, conținea suma de 33.000 de lei, documente personale și un telefon mobil, prejudiciul total fiind estimat la 34.000 de lei.
În urma activităților investigative derulate, la data de 19 mai a.c., polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, respectiv un bărbat de 45 de ani, din municipiul Mediaș.
Ulterior, în data de 20 mai a.c., în baza mandatului emis de Judecătoria Cluj-Napoca, a fost pusă în aplicare o percheziție domiciliară la locuința acestuia din municipiul Mediaș. Astfel, au fost ridicate articole vestimentare purtate la momentul comiterii faptei, precum și suma de 17.200 de lei.
Față de bărbat a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de azi, 21 mai a.c., a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile”, a comunicat IPJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Comuna Florești se alătură campaniei „Hai, na!”. Patru puncte de colectare a hainelor

Floreștiul se alătură campaniei „Hai, na!”, o inițiativă dedicată colectării și reutilizării hainelor, menită să reducă risipa. Locuitorii comunei sunt încurajați să doneze hainele pe care nu le mai poartă, dar care pot fi încă de folos altora.
Campania „Hai, na!” ajunge și în Florești. Locuitorii sunt invitați să doneze haine într-un mod responsabil și sustenabil, contribuind la reducerea risipei și sprijinirea celor aflați în nevoie.
„Ne-am alăturat campaniei de colectare și reutilizare a hainelor. (…) Împreună, transformăm amintirile în speranțe și hainele în noi începuturi!”, a transmis primarul Bogdan Pivariu, subliniind rolul solidarității și al sustenabilității în această acțiune.
Unde sunt amplasate recipientele
Patru puncte de colectare au fost deja instalate în Florești, în următoarele locații:
- Strada Eroilor
- Strada Carpați – lângă Liceul „Dumitru Tăuțan”
- Strada Avram Iancu – acces pietonal la Biserica Romano-Catolică
- Strada Dumitru Tăuțan – zona lărgirii Terra
Prin gesturi simple, dar semnificative, hainele care aduc amintiri pot aduce și bucurie celor care au nevoie. Campania „Hai, na!” încurajează un consum responsabil și o comunitate mai unită.

Superliga de fotbal are ultima strigare. Jocurile sunt făcute. Se știe cine retrogradează direct, se știe cine joacă în Europa. „U” Cluj va juca în Conference League și încheie sezonul cu un meci pe teren propriu, împotriva celor de la Rapid, programat sâmbătă, de la ora 18:00.
Înaintea acestei partide, antrenorul Universității, Ioan Ovidiu Sabău, a vorbit despre atuurile echipei sale și atmosfera din vestiar, dar și despre ultimul obiectiv al acestui sezon și strategia pentru următorul an competițional.
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu Rapid: Vrem să prindem PODIUMUL
„Mă aștept la un meci bun, să avem mentalitate de învingători și să arătăm bine ca echipă. Asta îmi doresc, pentru că vrem să-i răsplătim pe fani, nu atât prin rezultat, cât prin atitudinea noastră și un joc foarte bun. E un meci, se poate întâmpla orice, dar vreau să arătăm foarte bine din punct de vedere mental, fizic. Presiunea este pe noi, asta e realitatea, jucăm pentru locul al treilea, vrem să prindem podiumul. E un lucru foarte important și jucătorii trebuie să înțeleagă asta. Cred că nu prea e bine pentru noi, pentru că e clar că responsabilitatea cade pe umerii jucătorilor Rapidului după un astfel de meci (1-4 vs CFR în etapa trecută-n.n.).
Răspunzând de ce se întâmplă în teren, vor fi foarte motivați. Dacă până acum responsabilitatea a fost pe Șumudică, acum ei vor să demonstreze că nu așa trebuie să arate o echipă ca Rapid. Ne așteaptă un meci greu și o reacție normală, firească a unui profesionist, să își dorească să joace bine. La noi atmosfera este foarte bună. Asta am și discutat astăzi la ședință, despre plusurile și minusurile pe care le avem.
„Niciunul dintre cei accidentați nu sunt refăcuti”
A fost un sezon aproape perfect, de excepție, sunt chiar mulțumit de ce am realizat anul acesta. Trebuie să fim foarte atenți și foarte responsabili, pentru că ar fi foarte păcat să nu facem și bani, pentru că bani se câștigă, dar eu cred că să termini pe locul 3 e ceva la care trebuie să ții foarte mult ca jucător. Rămâi în istoria acestui club. Am realizat lucruri frumoase, dar cred că se poate mai mult la ultimul joc”, a declarat Sabău.
Legat de lot, Sabău a menționat și problemele cu care se confruntă.
„Gertmonas e accidentat, deci nu ne putem baza pe el. Jasper la fel, Bic la fel, Chipciu e suspendat. Nu revin, poate doar Cristea, astăzi s-a antrenat. Niciunul dintre cei accidentați nu sunt refăcuti. Cam același lot, aceiași jucători, doar că în proporție de 70-80% revine Cristea și lipsește de această dată Alex Chipciu, fiind suspendat.”

Primăria Municipiului Cluj-Napoca anunță desfășurarea unei acțiuni de dezinsecție a domeniului public și privat, precum și a spațiilor deschise aparținând persoanelor fizice și juridice, în perioada 2 – 30 iunie 2025, între orele 22:00 și 06:00.
Activitatea este realizată de S.C. Coral Impex S.R.L., în baza contractului de prestări servicii pentru delegarea serviciului public de salubrizare, și vizează combaterea țânțarilor și prevenirea formării de focare de infecție în municipiul Cluj-Napoca.
Pentru tratamentele aplicate se folosesc produse biocide CYMINA PLUS (pentru combaterea țânțarilor adulți) și VECTOBAC WG (pentru delarvizare), ambele avizate de Ministerul Sănătății și incluse în Registrul Național al produselor biocide.
Apel la implicare către cetățeni și asociații de proprietari
Pentru eficiență maximă și prevenirea reinfestării, cetățenii, asociațiile de proprietari, agenții economici și instituțiile sunt rugate să desfășoare, la rândul lor, acțiuni de dezinsecție în spațiile proprii – precum subsoluri, case ale scărilor, pasaje, depozite de anvelope sau pășuni – în paralel cu intervențiile din domeniul public.
Perioada de execuție poate fi prelungită, în funcție de condițiile meteorologice.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Un pas mare nevăzători: „See You”, aplicația care le redă libertatea de a explora Clujul, s-a lansat astăzi

Un pas important pentru incluziune digitală a fost făcut astăzi la Cluj-Napoca. La Centrul pentru Tineret a fost lansată oficial „See You”, o aplicație mobilă destinată persoanelor cu deficiențe de vedere.
Cum s-a născut SeeYou?
Ideea aplicației a pornit dintr-o nevoie simplă, dar profund umană, a persoanelor nevăzătoare: aceea de a fi însoțit. Fie că e vorba de un drum la cumpărături, o vizită la poștă, la ANAF sau o seară la concert, SeeYou oferă o rețea de ghizi-însoțitori, oameni obișnuiți care aleg să contribuie la o societate mai empatică.
Cum funcționează?
Persoanele cu deficiențe de vedere își pot crea un cont de beneficiar, de unde pot lansa invitații de însoțire, în care trebuie să specifice locul întâlnirii, destinația, descrierea, ora și durata. La deschiderea contului, pentru un plus de siguranță, utilizatorul va fi verificat dacă într-adevăr este o persoană nevăzătoare, în baza unui certificat care trebuie încărcat în platformă.
La rândul lor, voluntarii își vor crea un cont, unde vor trebui să atașeze o poză cu buletinul, pentru a putea fi verificați și pentru a preveni evenimentele neplăcute. După verificarea contului, aceștia vor fi contactați pentru un interviu, urmând apoi să poată ajuta.
Este, în esență, o provocare lansată societății, aceea de a privi dizabilitatea nu ca o limitare, ci ca o oportunitate de a reconstrui empatia.
Cine stă în spatele SeeYou?
Aplicația a fost dezvoltată de AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), o echipă care din 2015 se luptă pentru a oferi vizibilitate nevoilor de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilități, dar și cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Cluj.
La eveniment, a fost prezent și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a adresat cuvinte de laudă inițiatorilor proiectului. Edilul și-a instalat la rândul său aplicația, urmând să își facă cont.
Aplicația este gratuită și poate fi descărcată de aici: seeyou.ro.
Andreea Ungur