CLUJ24 TV
VIDEO. Realizatorul de film Dan Curean, la „Clujăreală”: Niciodată n-am știut să zic nu PROVOCĂRILOR. Și nici nu mi-a părut rău

„Nu mi-am propus niciodată nimic. Doar n-am știut să zic nu.” Așa și-ar putea rezuma Dan Curean, regizorul care a revoluționat documentarul românesc, cariera care a traversat peste trei decenii de presă, televiziune, creație publicitară și documentar de autor. Într-un dialog dens și emoționant la podcastul „Clujăreala”, unul dintre realizatorii emisiunii „Natură și Aventură” rememorează pașii care l-au purtat de la developat fotografii în gimnaziu, până pe marile ecrane ale festivalurilor internaționale.
„Pasiunea asta pentru imagine și film a început, efectiv, din gimnaziu. Efectiv, am visat, nu știu, eram în clasa a VI-a sau a VII-a, am visat că fac poze. Și era senzația aia, am visat cum se developează, că nu știam, nu văzusem nimic niciodată. A doua zi l-am rugat pe taică-meu și mi-a cumpărat aparatură de asta de… developare. Aparat foto aveam, de developare aveam și atunci am început să fac poze. Aveam și Smena 4, dar am avut Zenit după aceea. Și am început să fac poze. Și după poze a urmat, sigur, momentul, și asta vreau să spun și să confirm ulterior, că, de fapt, existența noastră este parcursă de niște întâlniri, întâlniri cu niște oameni care pot să te ducă într-o complet altă direcție.
VIDEO. Realizatorul de film Dan Curean, la „Clujăreală”: Niciodată n-am știut să zic nu PROVOCĂRILOR. Și nici nu mi-a părut rău
Și una din întâlnirile astea în liceu a fost cu domnul Valentin Grancea, care era instructor la Cineclubul Studențesc. Fiind coleg cu băiatul dânsului, așa l-am cunoscut și, elev fiind, am mers la Cineclubul Studențesc. Și vreau să spun că prima școală, de fapt, acolo a fost. Cineclubul Studențesc, la vremea respectivă, era ceva absolut spectaculos și o școală exemplară. Așa am pus mâna pe aparatul de filmat, că de la film am început. Și ăla era film, era peliculă.
Și atunci am început, atunci am învățat să filmez pe peliculă, atunci am făcut primul film pe peliculă și, ca elev, am câștigat tot felul de premii la festivalurile care erau atunci… Vorbim de anii 85, deci eram elev în clasa a X-a. Practic, erau niște festivaluri de film în cadrul Cântării României, dar erau festivaluri de film serioase. Era mișcarea de cinematori, sau, ulterior, așa numită mișcarea de film independent.
Și vreau să spun că, la vremea respectivă, mulți care erau în mișcarea asta de cineamatori sunt profesorii serioși acum. Foarte mulți au început așa, cum am început și eu ca elev. Și, practic, asta a fost o primă întâlnire. Sigur, dacă nu era pasiunea și să-mi doresc să fac cu plăcere lucrul ăsta, n-aș fi continuat. Existența asta ți-e jalonată de o serie de întâlniri, dar întâlnirile alea, ca la biliard, depind de unde te duce ciocnirea și în ce direcție te duce, ține de tine și ce ai tu în plan”, spune Curean.
„Am fost martor în decembrie ’89”
După ’89, destinul îl duce în presă. Devine fotoreporter și apoi redactor, într-o perioadă efervescentă, marcată de entuziasm, lipsuri și o sete imensă de adevăr. „Am fost martor în decembrie ’89. Asta ne-a marcat toată generația”, spune el. „O a doua întâlnire, aceea cu jurnalismul, cu ceea ce era nou și schimbarea de paradigmă în ceea ce însemna media și presă și a fost întâlnirea cu ziarul, nu? Și acolo, practic, am mers cu ce? Cu niște fotografii făcute tot așa ca elev”, își amintește Dan Curean perioada ca pe un pionierat idealist, în care presa se făcea cu mâinile goale și cu vise mari.
A fost fascinat de subiecte tabu precum partizanii anticomuniști sau comunitățile marginalizate. „Presa ne-a crescut. Ne-a învățat să căutăm adevărul, chiar și când ni se spunea să tăcem. A fost presa nouă. Evident, noi am făcut lucrurile. Noi nici n-am dat seama că noi eram, cum să zic, entuziasți, niște idealiști absolut sinistri, dacă te gândești acum. Dar eu cred că asta e cea mai mare calitate pe care am avut-o. Capul înainte, dar cu pasiune și cu, cum să zic, cu energie să faci bine, să faci dreptate, să aduci, să recuperezi, să recuperezi istoria, dacă vrei.”
În 1994 intră în TVR. De acolo, cariera se ramifică. Emisiuni de divertisment realizate cu mijloace minime, dar cu idei curajoase. „Aveam scenariul, apoi mă întrebam ce pot face efectiv cu ce avem. Restul era improvizație creativă.”
„Se năștea televiziunea la Cluj”
Tot el introduce tehnica Chroma Key în emisiuni satirice, folosind arhive reale și transpunându-le cu personaje filmate ulterior – un procedeu rar în România acelor ani.
„De la zero se năștea televiziunea la Cluj și atunci ne-am și întâlnit noi, cu echipa cu care am lucrat și încă lucrez de atunci. Aici, sigur, îi menționez pe Costel Trofin și pe Ovidiu Uscat, cu care am lucrat la Știrile de Sâmbăta Asta… Primii pași în divertizment la televiziune. Erau niște premiere la vremea respectivă și am trecut un pic de la presa de actualitate la cea de divertisment. Am trecut practic pe imagine la TVR și după aceea și pe regie. Era programul de referință”, mai spune Curean.
Documentarul, un instrument de confruntare cu Realitatea
Primele sale documentare explorează comunități închise precum cea a gaborilor. Filmul devine un instrument de cunoaștere și de destrămare a barierelor sociale. „A fost un proces de vindecare de prejudecăți. Filmul documentar e o formă de empatie.”
Cel mai cunoscut film al său, Gone Wild, despre caii sălbatici din Delta Dunării, a rulat pe patru continente și a fost selecționat la festivaluri de prestigiu din Washington până în Shanghai. Din același subiect a născut trei filme diferite, dovedind că realitatea poate fi filtrată în multiple forme artistice.
Generațiile noi și provocările noii media
Dan Curean predă la Facultatea de Teatru și Film din Cluj, unde a fondat primul masterat de film documentar din România. Deși recunoaște talentul și adaptabilitatea noilor generații, remarcă lipsa idealismului și a profunzimii: „Pe vremuri, nu dormeam trei nopți înainte de o filmare. Azi sunt mai relaxați.”
Despre explozia conținutului scurt de tip TikTok, e sincer: „Nu mă împac cu asta. Dar nu putem trata cu superioritate. Lumea se schimbă.” Dan Curean recunoaște: „Niciodată n-am știut să zic nu. Și nici nu mi-a părut rău.”
Omul care a căzut de pe cal în galop, cu camera în mână, dar a continuat să filmeze, omul care a transformat lipsurile în stil, Dan Curean rămâne una dintre figurile esențiale ale cinematografiei nonficționale românești – discret, dar cu amprentă clară.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Un nou protest la ANAF Cluj. Angajații amenință cu greva din cauza tăierii sporului pentru condiții vătămătoare

Zeci de angajați ai ANAF Cluj au protestat din nou miercuri dimineață, în curtea instituției, nemulțumiți de reducerea sporului pentru condiții vătămătoare. Tăierea acestui spor, singurul de care beneficiază angajații Fiscului, înseamnă o scădere de aproximativ 10% a veniturilor.
Reprezentantul Federației Sindicale Solidaritatea, Dorin Modure, a declarat că protestul este un semnal de alarmă privind măsurile nedrepte luate de Executiv.
„Trebuie schimbată Legea insolvenței, ca să nu se mai piardă atât TVA și impozit, ca să trebuiască să venim tot noi să acoperim găurile din buget. Nu noi am făcut acestă gaură de 30 de miliarde, cum se spune, se pare că e mai mult. Doar ultimul Guvern a cheltuit din fondul de rezervă 65 de milioane, păi ăia nu au mers pe sporurile noastre, au mers la clientele politică. Nu am văzut nici o altă măsură luată din cele care au fost promise. Noi ar fi trebuit să fim ultimii, cei care contribuim. Nu am văzut nici 300 de parlamentari, cum tot românii au votat”, a arătat acesta.
„Nu văd de ce unii se bucură, pentru că noi ne vom reduce consmul”
Președintele de sindicat atrage atenția că tăierea veniturilor angajaților din sectorul bugetar va genera o scădere în întreaga economie.
„Se discută mult dacă avem sau nu avem noi condiții vătămătoare, dar nu acesta este subiectul, ci că acel spor a venit ca o suplimentare la salariile de mizerie pe care le avem și asta a fost soluția găsită la acel moment. Acum, reducându-ne nouă veniturile cu 10%, eu nu văd de ce unii se bucură, pentru că noi ne vom reduce consmul, de mâine, cu 10%, noi fiind cei 1,3 milioane de bugetari.
Consumul redus va însemna o reducere de 2-3% pe întreaga economie, nu văd cum va ajuta acest lucru privații, cum îi va ajuta pe cei din sectorul privat creșterea taxelor, care se face tot din cauza faptului că avem deficit, care este generat exact de actuala legislație pe care nimeni nu vrea să o schimbe. Este foarte ușor să tai venituri tot de la cei care colectează banii de la bugetul acestei țări ”, a spus Modure.
Protestatarii se tem nu doar de reducerea veniturilor, ci și de eventuale disponibilizări, în contextul în care se vehiculează o posibilă reducere cu 20% a aparatului bugetar.
Discuții cu ministrul Finanțelor
În cursul zilei de miercuri, liderul sindical Dorin Modure va merge la București pentru a discuta direct cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. El a anunțat că îi va cere ministrului anularea deciziei privind tăierea sporului pentru condiții vătămătoare.
Angajații ANAF spun că s-au săturat să fie țapi ispășitori de fiecare dată când se vorbește despre crize bugetare.
„Ne-am săturat ca de fiecare data să fim mințiți și tot noi să fim ăia ostracizați în societate, că noi suntem de vină, noi suntem corupți, noi suntem aceia din societate care nu muncesc, noi stă în spatele calculatorului și nu facem nimic. Am văzut și ieri pe un post de televiziune, mai că nu eram infractori, aduși din pușcărie să lucrăm la ANAF. Dacă e cineva corrupt, nu au decât să îl aresteze, dar pe restul să ne lase să ne facem treaba, să ne dea legi ca să putem să ne facem treaba și să mai termine cu furăciunile lor”, a mai spus reprezentantul sindical.
Angajații amenință cu greva
Sindicatele avertizează că, în lipsa unui dialog real, sunt dispuși să treacă la forme mai dure de protest, inclusiv greva generală. Revendicarea principală este menținerea sporului pentru condiții vătămătoare și respectarea promisiunilor guvernamentale privind reforma fiscală.
„Noi vrem să negociem cu acest Guvern, ca primă măsură din legea dialogului social. Dacă aceste negocieri vor fi refuzate, vom trece la pichetarea anumitor instituții. Dacă nici atunci nu vom obține nimic, vom declanșa procedurile pentru grevă”, a mai spus Modure.
CULTURA
VIDEO FOTO. Recital muzical și expoziție de pictură într-o biserică din Cluj. Ecouri baroce în culori și acorduri la Art Link

Asociația Art Link Transilvania în colaborare cu Liceul de Arte Vizuale ,,Romulus Ladea” a adus în fața publicului clujean un nou eveniment cultural menit, de această dată, să evoce spiritul artistic și armonia compozițională specifice epocii baroce. Astfel, Biserica Reformată din Cluj Napoca a servit drept spațiu de desfășurare și mai ales, de exprimare a dramatismului și farmecului baroc, reconstituind atmosfera de poveste specifică vremurilor de altădată.
,,Credem în puterea culturii de a construi punți, de a inspira și de a transforma comunități”
,,Ne pasă de viitorul artei românești. Art Link Transilvania s-a născut din dorința de a le oferi tinerilor artiști și artizani români o șansă reală de a fi văzuți, susținuți și încurajați. Credem în puterea culturii de a construi punți, de a inspira și de a transforma comunități”, este sloganul care definește misiunea organizației – aceea de a crea un spațiu de dezvoltare și afirmare a talentelor locale, promovând, totodată, prin munca lor, diverse abordări artistice din spectrul vizual și muzical.
Întrebat cum vede rolul unor astfel de evenimente culturale în comunitate, Bogdan Jeler, co-fondatorul Art Link, menționează ,,importanța implicării în astfel de spectacole a artiștilor aflați la început de carieră, cât și abordarea tematicilor și a repertoriului muzical ales într-un mod mai accesibil, astfel încât să atragem, inclusiv, interesul unui public mai tânăr.”
În acest sens, Andrei, student la Universitatea ”Babeș Bolyai”, confirmă direcția propusă de organizație prin interesul manifestat față de spectacol: ,,mi se par foarte importante astfel de evenimente deoarece aduc cultura adevărată la suprafață și promovează tineri talentați”.
”De asemenea, sunt de părere că expoziția de artă a completat perfect finalul concertului și a dat, totodată, o șansă publicului de a cunoaște niște tinere talente aflate în plină ascensiune”, a spus studentul.
Interpretări baroce: de la Telemann la Bach
,,Totul a început de la un vis de al meu: să pun la cale un concert de muzică barocă. Încă din liceu am început să explorez acest gen muzical și pot spune că m-am îndrăgostit de sonoritatea lui diferită – a fost iubire de la prima piesă”. Iar, prin colaborarea cu Bogdan Jeler, Márta Bányász și-a propus ca, prin acest eveniment, să aducă cultura muzicală barocă mai aproape de oameni.
Ca o conversație vie între ritmuri muzicale distincte, fiecare moment al programului a fost reinterpretat cu instrumente care reprezintă o replică parțială a celor utilizate în perioada barocă, reconstituind pe cât posibil autenticitatea sonoră a vremurilor de altădată.
Astfel, au cântat, în ordine:
Bogdan Jeler (Flaut) – ,,Fantasia No. 7” de G. P. Telemann
Réka Adorjáni (Violoncel) – ,,Suita No. 1 în Sol Major: Sarabande & Gique” de J. S. Bach
Bogdan Jeler (Flaut) – ,,Partita în la minor” de J. S. Bach
Bogdan Jeler (Flaut) ; Răzvan Pașca (Clavecin) și Réka Adorjáni (Violoncel) – ,,Sonata în Si Minor” de J. Ranish
Márta Bányász (Vioară) ; Réka Adorjáni (Violoncel) și Răzvan Pașca (Clavecin) – ,,Sonata TWV 41:D9” de G. P. Telemann
Bogdan Jeler (Flaut) ; Márta Bányász (Vioară) ; Réka Adorjáni (Violoncel) și Răzvan Pașca (Clavecin) – ,,Trio Sonata în mi minor TWV 42:E2” de G. P. Telemann
Când arta și muzica se împletesc: colaborarea cu Liceul ,,Romulus Ladea”
Urmând modelul manifestărilor artistice din străinătate, Bogdan și-a dorit să aducă și în România programe care să includă colaborări interdisciplinare, îmbinând muzica clasică cu artele vizuale, pentru a oferi publicului o experiență culturală complexă.
Căci, până la urmă, nicio formă de artă nu există în izolare – ci toate se completează reciproc. Iar dacă privim spre perioada barocă, observăm cum arta vizuală și muzica se află într-un dialog constant. ,,Elementele pe care le vedem în una ajungem să le regăsim și în cealaltă, iar aceste două forme văzute diferit între ele au ajuns de-a lungul timpului să se dezvolte împreună”, susține pentru Cluj24, Bogdan Jeler.
Acestea fiind spuse, spre finalul evenimentului, elevii grupei de Pictură II de la Liceul de Arte Vizuale ,,Romulus Ladea” din Cluj Napoca, ghidați de profesorii Lucian Tintariu și Fabian Arpad, au avut ocazia de a își expune o serie de lucrări personale care să figureze ca un background imagistic, o completare vizuală a concertului de muzică intitulat ,,Interpretări baroce”.
Astfel, Caterina Oancea, Sonia Teodorescu, Denisa Popescu, Andreea Frumuzache, Sofia Soporan, Rahela Rapolti și Maia Vlaic s-au bucurat profund de aplauzele publicului, contribuția adusă în cadrul evenimentului fiind apreciată de către participanți.
Mai multe despre Art Link Transilvania
Privind planurile pentru viitor, Art Link își propune să desfășoare în continuare astfel de evenimente culturale prin care să implice activ tinerii artiști și artizani. De asemenea, organizația are în derulare proiecte de fundraising și activități pentru persoanele cu dizabilități, contribuind la o comunitate mai unită și incluzivă.
Iar dacă doriți să aflați mai multe despre activitatea organizației și evenimentele viitoare, puteți vizita site-ul: artlinktranslivania.org.ro, precum și rețelele de socializare.
Bianca Matei
EVENIMENT
CFR, o nouă victorie înainte de Supercupă. Petrescu: „Nu înţeleg de ce jucăm acolo, dar suntem CFR, nu mergem să ne plimbăm”

UPDATE: CFR a câştigat ultima partidă din cantonamentul austriac şi se întoarce acasă pentru a pregăti meciul de Supercupă cu FCSB, de sâmbătă, 5 iulie, ora 20.
Dan Petrescu e nemulţumit că partida se va juca în Ghencea.
„Va fi un meci foarte greu, aş fi vrut să-l joc pe un teren neutru, nu la ei acasă, nu înţeleg de ce se joacă la ei acasă. Dar noi trebuie să mergem să câştigăm trofeul pentru că suntem CFR Cluj şi nu mergem acolo să ne plimbăm”, a declarat antrenorul vişiniilor pentru site-ul oficial, cfr1907.ro.
CFR Cluj – Debrecen 2-0
Au marcat: Emerllahu (17), Kamara (64)
CFR Cluj: Hindrich, Camora (65′ Simao), Bolgado, Sinyan (46′ Dumbravanu), Abeid (65′ Țîrlea), Djokovic, Emerllahu (65′ Fică), Muhar (65′ Păun), Deac (46′ Postolachi), Sfait (46′ Kamara), Gjorgjievski (46′ Ciubăncan)

UPDATE: O nouă victorie pentru CFR Cluj în amicale: 3-0 cu Ceske Budejovice din Cehia. Golurile au fost înscrise de vârful macedonean Marko Gjorgjievski (19′), proaspăt transferat la echipa lui Dan Petrescu, de mijlocaşul Alin Fică (26′) şi de atacantul de 20 de ani, David Ciubăncan (’55), care sezonul trecut a fost împrumutat la Deva.
Vişiniii au mai obţinut până acum o victorie cu Slovan Bratislava (4-2) şi o remiză cu austriecii de la Grazer AK (2-2). CFR mai are un amical în Austria, luni, 30 iunie, cu Debrecen VSC (Ungaria).
sursa foto: facebook CFR 1907
____
CFR Cluj a încheiat la egalitate, scor 2-2, cel de-al doilea meci amical din cantonamentul din Austria, disputat împotriva formației Grazer AK, locul 11 în Bundesliga austriacă în sezonul trecut.
Pentru echipa lui Dan Petrescu au marcat Sfait (12) și Deac (52) din penalty, în timp ce austriecii au punctat prin Jano (22) și Satin (51).
Echipa de start a fost Hindrich – Bosec, Bolgado, Dumbrăvanu, Camora (C) – Djokovic, Korenica, Păun – Postolachi, Sfait, Samake.
Au mai intrat pe parcurs Gal, Abeid, Kresic, Sinyan, Kun, Emerllahu, Gligor (70’ Muhar), Fică, Ciubăncan, Gjorgjievski, Deac, potrivit site-ului oficial al clubului din Gruia.
Formația ardeleană, care a învins-o în primul meci din cantonament pe Slovan Bratislava cu 4-2, își continuă seria jocurilor de pregătire cu două partide programate în zilele următoare: sâmbătă, 28 iunie, cu Ceske Budejovice (Cehia) și luni, 30 iunie, cu Debrecen VSC (Ungaria).
Primul meci oficial al verii pentru CFR Cluj va avea loc pe 5 iulie, de la ora 20, în Supercupa României, contra campioanei FCSB.
VIDEO – O schemă a adversarilor la o lovitură liberă din care nu a înţeles nimeni nimic :).
Incredible scenes happening in the CFR Cluj friendly game pic.twitter.com/yfn6TQyQog
— . (@Pogvlad_) June 26, 2025
EVENIMENT
No bine, Cluj! Primarul Floreştiului a contractat un virus de la Emil Boc. 24 de cărţi mai bune decât romanul lui Tişe

„No bine, Cluj!” este un newsletter de umor produs de Cluj24 care apare în fiecare marţi. Abonează-te gratuit pentru știri comentate cu umor, recomandări culturale, sfaturi pentru părinți și agenda evenimentelor clujene. Scrie adresa ta de mail în câmpul de mai jos şi apasă Subscribe:
Dintre subiectele de astăzi pe No bine, Cluj!
🟠 Directorul Aeroportului din Cluj vrea să investească într-o spălătorie auto pentru pasageri şi angajaţi care ar diversifica serviciile şi ar aduce 300.000 de euro în contul Aeroportului. E o idee foarte bună, poate așa reușesc să facă și interiorul la Wizz-urile alea.
🟠 Analistul economic Andrei Caramitru propune ca judeţul Sălaj să fie absorbit de Cluj pentru a reduce aparatul bugetar. Nu suntem de acord, preferăm ca șoferii din Sălaj să-și păstreze numerele de înmatriculare ca să-i vedem din timp și să-i putem feri mai ușor în trafic.
🟠 Alin Tişe a luat premiul „romanul anului 2025” la un târg din Ungaria, din partea unei edituri obscure care din întâmplare e chiar editura care i-a tradus şi i-a publicat cartea la Budapesta. Noi nu ne pricepem la literatura în limba maghiară, dar ştim cel puţin 24 de cărţi ungurești mai bune decât romanul lui Tişenek: alea de Cruce.
„U” Cluj zboară cu fanii
🟠 Peste 100 de fani ai lui „U” Cluj vor putea zbura în acelaşi avion cu echipa, la Erevan, pentru primul meci din cupele europene, iar echipa se va putea întoarce în acelaşi avion cu fanii, dacă scoate măcar un egal în Armenia.
🟠 Emil Boc a supus dezbaterii publice un proiect care ar permite accesul cu animale de companie în toate sediile primăriei. O măsură binevenită pentru angajaţii care au toată familia în primărie, numai câinele mai lipsea.
🟠 Bogdan Pivariu, primarul Floreştiului, a postat un video spectaculos cu filmări din dronă şi cu el jucând tenis în palton şi pantofi, pentru a promova un parc sportiv din comună. Probabil era aşa înfofolit pentru că se simţea rău după ce a luat un virus de tip PR de la Emil Boc.
🟠 Gheorghe Funar a spus în emisiunea lui Dan Diaconescu că piramidele au fost placate cu aur de la Roşia Montană şi că Isus şi Fecioara Maria vorbeau limba getă. Când îl ascultăm pe Funar, parcă nu ne vine să credem că a fost 12 ani primar la Cluj, trebuia să fie preşedinte!
Citeşte continuarea – la acest link.
Recomandări culturale, ştiri pozitive şi agenda evenimentelor pe „No bine, Cluj!”
🎚️ Concert DJ Padre Guilherme – joi, 3 iulie, ora 20:30, Piaţa Cipariu – intrare liberă, detalii
🥂 Răcoreală cu Prosecco în Muzeului – joi, 3 iulie, ora 18, Terasa Bardot, Piaţa Muzeului – detalii
🎸 Concert Viţa de Vie | Cluj Guitar Day – sâmbătă, 5 iulie, ora 21:30, Piaţa Unirii – intrare liberă, detalii
🌾 Iarmaroc la Sat | Târg, expoziţii, ateliere | Concerte (Adi Despot, Irina Rimes ş.a.) | Disco | Spectacole pentru copii – vineri – duminică, 4-6 iulie, Parcul Etnografic – detalii şi bilete
🖼️ Expoziţia absolvenţilor de la UAD (Universitatea de Artă şi Design) – 6-13 iulie, CREIC (str. Tiberiu Popoviciu 2-4, înspre Chinteni), intrare liberă.