Connect with us

CULTURA

VIDEO FOTO. Ziua Africii – din inima comunității africane pentru sufletul Clujului. Dansuri și mâncare tradițională

Publicat


Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă cea de-a 11-a ediție a evenimentului „Ziua Africii”, într-o atmosferă plină de energie pozitivă, o sărbătoare dedicată diversității și a unității.

Organizat de Grupul de Parteneriat African, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, evenimentul din acest an a fost găzduit chiar în curtea interioară a muzeului.

Dansuri, ritm și spirit african

Pe parcursul întregii zile, vizitatorii au fost invitați să ia parte la un program complex și captivant, menit să aducă mai aproape publicul clujean de spiritul viu al continentului african. Au avut loc dansuri tradiționale din Camerun, Guineea și Nigeria, susținute de membri ai comunității africane din România, care au transformat curtea muzeului într-o scenă a expresiei libere și autentice.

Mâncarea tradițională a fost și ea una dintre principalele atracții ale evenimentului. Standurile cu preparate africane, pline de culoare și gust, au oferit o experiență culinară deosebită.

O petrecere care a unit oameni și culturi

Sesiuni de zumba pe ritmuri africane, ateliere de pictură pentru copii și multe alte activități au transformat evenimentul într-o adevărată punte de legătură între culturi. Vernisajul „Africa în imagini și povești”, a cuprins fotografii, obiecte tradiționale, de pe continentul african, din țări precum Burundi, Ciad, Congo, Uganda, Sudan de Sud.

Seara s-a încheiat cu o petrecere în aer liber animată de un DJ, care a adus în centrul orașului sunetele Africii moderne, afrobeat, afrohouse și muzică tradițională, ce a dat tonul unei atmosfere de sărbătoare care a unit oameni de toate vârstele și naționalitățile.

Semnificația Zilei Africii

Ziua Africii, marcată anual pe 25 mai la nivel internațional, comemorează fondarea Organizației Unității Africane în 1963 (astăzi Uniunea Africană) și simbolizează lupta pentru independență, solidaritate și progres comun.

La Cluj, această sărbătoare a căpătat o semnificație aparte, devenind nu doar un prilej de celebrare culturală, ci și o oportunitate de apropiere între comunități.

De la o întâlnire între prieteni la un eveniment de suflet al comunității

„Prima ediție a avut loc în Parcul Central. Întindeam pături pe iarbă, ascultam muzică, dansam, eram cel mult 20 de persoane. După 10 ani, evenimentul a crescut odată cu comunitatea. Oamenii sunt tot mai mândri de cultura lor și deschiși să o împărtășească cu clujenii. E și o formă de recunoștință, un mod prin care arătăm că ne simțim bine aici”, a declarat  pentru Cluj24 vice-președintele Grupului de Parteneriat African, Diane Roman Inamahoro.

Ziua Africii 2025 s-a încheiat cu speranța că astfel de evenimente pot schimba mentalități, pot aduce oamenii mai aproape unii de ceilalți și pot construi o societate mai tolerantă și mai solidară.

Timeea Morocoj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Solidari în fața dezastrului. Pompierii clujeni, în prima linie a intervențiilor din nord-estul țării, în zonele inundate

Publicat

De

Pompierii clujeni la inundații

Pompierii clujeni au fost mobilizați pentru a sprijini intervențiile din regiunile grav afectate de inundațiile provocate de ploile care au căzut din nord-estul țării.

Ca urmare a deciziilor luate la nivel național de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, echipaje din cadrul ISU Cluj au fost dislocate în județele Bacău și Botoșani, în sprijinul colegilor.

Pompierii clujeni, în prima linie a intervențiilor din nord-estul țării

Primele forțe de intervenție din Cluj au fost trimise sâmbătă, 24 mai 2025, în județul Bacău. Ulterior, alți zece pompieri clujeni au fost trimiși în misiune în județele Bacău și Botoșani, pentru a contribui la gestionarea efectelor produse de viituri.

Noaptea trecută, pompierii clujeni au acționat în localitatea Lunca Dochiei, comuna Urechești din județul Bacău, pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie afectată de inundații. De asemenea, în această dimineață, aceștia au fost dislocați în localitatea Stroiești, comuna Lunca, județul Botoșani, unde, împreună cu forțele ISU Botoșani, intervin pentru evacuarea apei din aproximativ 20 de gospodării, protejarea locuințelor cu saci de nisip, arată reprezentanții ISU Cluj. Dacă va fi necesar pomplierii clujeni vor ajuta și la evacuarea persoanelor.

 

Pompierii clujeni participă la aceste misiuni cu două autocamioane, patru motopompe și două autospeciale de serviciu.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Universitatea Tehnică a inaugurat Laboratorul de Compatibilitate Electromagnetică: „Un vis împlinit după 30 de ani”

Publicat

De

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a inaugurat miercuri Laboratorului de Compatibilitate Electromagnetică EMC E-INFRA, parte integrantă a Centrului de Cercetare „Numerical Modelling and Electromagnetic Compatibility – NUMELEC” de pe strada Dorobanților nr. 71-73.

Evenimentul marchează un moment de referință în extinderea capacităților de cercetare ale universității, consolidând poziția UTCN ca lider regional și național în domeniul tehnologiilor avansate.

„Este o realizare de excepție pentru noi, este un vis împlinit, după 30 de ani de muncă. Urmează să acredităm acest laborator, urmează să putem da certificate de conformitate pentru Uniunea Europeană. Toate echipamentele noi care se produc pe piața din Uniunea Europeană trebuie să beneficieze de acreditare de conformitate. Ne dorim foarte mult să sprijinim partea de educație.

Toți studenții de la master au acces în acest laborator, au acces la aceste echipamente de test și sunt instruiți cum să le folosească. Colaborarea cu firmele în viitor, în mod categoric, este cerută și cu siguranță se va dezvolta. Ne dorim acest lucru din tot sufletul”, a declarat Prof. Călin Munteanu, directorul laboratorului de compatibilitate electromagnetică EMC E-INFRA.

La ce va putea fi folosit laboratorul

Laboratorul, inaugurat în colaborare cu E-INFRA, este dotat cu tehnologie de ultimă generație, incluzând șapte standuri de testare conforme cu standardele europene pentru evaluarea emisiilor și imunității electromagnetice ale echipamentelor electrice și electronice. Un element central îl reprezintă camera anecoică produsă de ETS-Lindgren, capabilă să efectueze teste la frecvențe de până la 18 GHz.

„O zi foarte importantă pentru cei care lucrează în acest domeniu. Universitatea Tehnică, în colaborare cu E-INFRA, deschide acest laborator, atât pentru cercetare, cât și pentru aplicații practice. Pentru E-INFRA, acest laborator va putea fi folosit în viitor în două proiecte în care suntem foarte implicați cu companiile grupului nostru, respectiv un proiect de cablu de curent continuu de înaltă tensiune pe coridorul Marea Neagră – București – Ungaria, unde, împreună cu Universitatea Tehnică am realizat studiile teoretice de ale cazului de compatibilitate electromagnetică și urmează, în fazele de implementare, continuarea acestei colaborări și testări practice totodată.

De asemenea, în viitor, laboratorul ar putea fi folosit în practică și în industria nucleară și în testarea de echipamente de produse care acum nu se fac în România sau în alte industrii. Primii beneficiari ai laboratorului vor fi studenții, care vor învăța aplicații practice, teste care sunt foarte necesare activitatea lor viitoare de inginerie”, a afirmat Teofil Mureșan, CEO al companiei E-INFRA.

„Un laborator la cele mai înalte standarde”

Laboratorul inaugurat reprezintă un nou spațiu de excelență dedicat cercetării avansate, oferind condiții ideale pentru formarea doctoranzilor și cercetătorilor în domenii de vârf. Va juca un rol esențial în sprijinirea industriei prin dezvoltarea de tehnologii inovative și realizarea testelor de compatibilitate electromagnetică, aliniate la cele mai înalte standarde internaționale.

„Este un vis mai vechi al nostru, acela de a avea un laborator de compatibilitate electromagnetică, un laborator la cele mai înalte standarde, care va fi oferit, pe de o parte, studenților masteranzi și doctoranzi, dar și cercetătorilor care lucrează în domeniu. Colaborarea din Universitatea Tehnică și E-INFRA este concretizată și prin acest laborator, așa cum se știe, este o colaborare veche, cu proiecte majore, cu impact național și chiar european”, a spus Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Totodată, laboratorul va facilita parteneriate strategice cu companii din diverse sectoare, accelerând transferul de cunoștințe și tehnologii către mediul industrial.

Ca semn de recunoaștere a colaborării, laboratorul va purta denumirea oficială de „Laboratorul de Compatibilitate Electromagnetică – E-INFRA”, simbolizând parteneriatul solid și angajamentul comun pentru dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare performante.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Trupă legendară anulează concertul din Cluj: Există București și provincie. Asta-i tot

Publicat

Trupă legendară anulează concertul din Cluj

Adrian Pleșca, Artan de la trupa Partizan, este foc și pară pe clujeni, dar și pe timișoreni.

Trupa rock tocmai a anulat concertele din Cluj și Timișoara pentru că nu s-au vândut bilete.

Trupă legendară anulează concertul din Cluj: Există București și provincie

Artan spune într-o postare pe pagina de Facebook că „e ca dracu’ de supărat”. Trupa Partizan, anunță acesta, tocmai a scos din calendar două orașe în care nu s-au cumpărat bilete la spectacolul Partizan, care a scos un disc nou: Cluj și Timișoara.

„Băi, e posibil? Băi, bucureștenilor, arătați voi că sunteți demni, voi, mă, miticilor… Nu-mi vine să cred, frate, 20 de bilete nu am fost noi în stare să vindem la Timișoara și Cluj. Băi, sunt în ultimul hal de nervos… Există Capitală și provincie. Asta-i tot”, a spus Artan în postare.

Concertul de lansare a noului album Partizan, ”Nori peste Sălăjan”, era programat vineri, 30 mai, la Form Space

Partizan și „Artan”, legende ale rockului

Trupa rock Partizan a fost fondată în București, în 2001, de Adrian Pleșca, Cătălin „Tobi” Neagu, Florin Barbu și Răzvan Moldovan, de la Timpuri Noi. Trupa a dat cinci concerte în această formulă, însă, până la înregistrarea și lansarea primului album în 2002, Cătălin Neagu și Florin Barbu părăsiseră deja formația.

Partizan a înregistrat două albume, un disc single și trei videoclipuri, în formula Adrian Pleșca, Răzvan Moldovan, Valentin Neamțu (ex-Iris), Cristian Sandu (ex-Krypton), Vasile Malic și Dan Mușetescu. Unul dintre videoclipurile formației, Dușmănia, nu a fost niciodată televizat. Fata mea a fost unul dintre hiturile anului 2002 în România. Piesa a câștigat Premiul Muzical MTV România la categoriile „Cea mai bună regie” și „Cel mai bun videoclip al unei trupe” în 2002, formația fiind nominalizată la nouă categorii în cadrul galei. Tot în 2002, formația a fost nominalizată la MTV Europe Music Award for Best Romanian Act. Formația a mai fost nominalizată în 2003 și 2004 la categoria „Best Live”, din cadrul acelorași premii.

Partizan s-a destrămat în 2004, când Adrian „Artan” Pleșca a decis să reformeze vechea sa formație, Timpuri Noi. În 2011, după șapte ani, Artan a părăsit Timpuri Noi și a reînființat formația Partizan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Robert Pirès se alătură echipei „Ronaldinho & Friends” la Sports Festival. Eric de Oliveira și Mirel Rădoi joacă pentru România

Publicat

Echipa internațională „Ronaldinho & Friends” este completă: Robert Pirès vine la Sports Festival 2025. Eric de Oliveira și Mirel Rădoi se alătură echipei României, condusă de Ioan Ovidiu Sabău.

Echipa internațională care va evolua în cel mai așteptat meci demonstrativ al verii, „Ronaldinho & Friends”, este completă. Ultimul mare nume care se alătură spectacolului fotbalistic de la Sports Festival 2025 este Robert Pirès, unul dintre cei mai eleganți mijlocași ofensivi ai generației sale, campion mondial (1998) și european (2000) cu Franța.

Robert Pirès, ultima adiție la „Ronaldinho & Friends”

Robert Pirès este unul dintre cei mai apreciați jucători din perioada de glorie a Premier League, cu 84 de goluri în 284 de meciuri pentru Arsenal. Recunoscut pentru controlul fin al mingii și stilul elegant de joc, francezul a fost un nume de referință în echipa care a dominat campionatul Angliei în anii 2000. Pirès a rămas în memoria fanilor ca un jucător care îmbină rafinamentul cu eficiența.

În echipa internațională vor juca mai juca: Adriano, Marco Materazzi, Wesley Sneijder, Júlio César, Ricardinho, Kevin Kurányi și Cristian Zaccardo. Aceștia vor evolua alături de Ronaldinho, în cel mai așteptat meci demonstrativ al verii, pe 14 iunie 2025, în BTarena. Antrenorul echipei internaționale este Felix Luz, fotbalist german, fost atacant.

Eric de Oliveira și Mirel Rădoi joacă pentru România

Tot în cadrul evenimentului, echipa României este completată de Eric de Oliveira, câștigătorul de două ori a titlului de stranierul anului în Liga I (2010 și 2013), și de Mirel Rădoi, fost căpitan al naționalei și selecționer. Din Team Romania mai fac parte: Adrian Mutu, Bogdan Lobonț, Răzvan Raț, Cosmin Contra, Adrian Ilie, Alexandru Chipciu și Florin Cernat. Stafful tehnic va fi completat de Ioan Ovidiu Sabău, în calitate de antrenor al formației românești.

Meciul se va juca în format 5+1, în două reprize de 30 de minute, cu o pauză de 20 de minute. „Ronaldinho & Friends” este cel mai așteptat moment al Sports Festival 2025, și un eveniment unic în România. Locurile la meciul demonstrativ au fost vândute integral, în două etape de vânzare care au generat un interes record.

Două săptămâni până la debutul Sports Festival

Cea de-a șasea ediție SPORTS FESTIVAL, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, va avea loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată în 2024, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport.

Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.

Timp de patru zile, sportul coboară în stradă

Conceptul festivalului este unul generos: timp de patru zile, sportul coboară în stradă și provoacă participanții să regăsească bucuria de a face mișcare. La Sports Festival, competiția cea mai mare este cu propria persoană. Ediția din 2024 (13-16 iunie) a însemnat un spectacol total al sportului în care publicul a putut atât să practice și să încerce sporturi noi, să se distreze făcând mișcare, să concureze la competiții, cât și să întâlnească legende mondiale ale tenisului.

Andre Agassi și soția sa, Stefanie Graf, au venit de peste ocean pentru a întâlni publicul din România. Cei doi au jucat, la Cluj-Napoca, în cadrul unui demonstrativ de tenis, în premieră, alături de Simona Halep, Andrei Pavel, Justin Gimelstob și Horia Tecău, în BTarena și au oferit o seară magică celor aproape 10.000 de fani prezenți la eveniment.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate
OSZAR »