ACTUALITATE
VIDEO EXCLUSIV/ Grigore Leșe interpretează colindul „O moarte ce ți-aș plăti”, cu ocazia Crăciunului
Interpretul de muzică populară românească, Grigore Leșe, a cântat colindul „O moarte ce ți-aș plăti”, cu ocazia Crăciunului, în exclusivitate pentru cititorii Cluj24.ro
„O moarte ce ți-aș plăti” este cea mai frumoasă colindă, afirmă artistul
„După părerea mea, este cea mai frumoasă colindă pe care eu am auzit-o vreodată. Este vorba despre moarte, viața noastră, este vorba despre timp, magie, pentru că de la 6 decembrie se deschid cerurile.
Sufletele morților stau la masă cu sufletele noastre, se dau ofrandă. Colinda aceasta ne introduce în acest spațiu-timp magic”, a explicat Grigore Leșe.
Principalele motive ale cântecului
Artistul orginar din Maramureș a prezentat conotația principalelor motive din cântec:
- „moartea” reprezintă intrarea în lumile necunoscute, înseamnă eliberarea de energiile negative. Ea aduce dreptatea în lume.
- „copacul cu rădăcină/și-a lui vreme încă vină” – copacul este imaginea nemuririi, adună și leagă lumea. Este precum scara lui Iov. Prin copac se vede capătul lumii.
- „omule ce grăiești, cât ai vrea tu să trăiești” – timpul ne roade inima. Este o luptă împotriva morții.
- „tu ești din lut/cum nu-i mere în pământ” – pământul cere morți, pentru a se hrăni. Este și doică, și mamă. El dă viața și o cere înapoi.
- „ viță verde iadăra” reprezină arma magiei. Ea vindecă, înzdrăvenește, trezește și asigură credința veșniciei reîntoarceri
- „o moarte ce ți-aș plăti” este disputa dintre om și moarte, ne împotrivim întunericului morții
Versurile colindului
– O, moarte, ce ți-aș plăti / viță verde iadăra
La mine de n-ai vini / viță verde iadăra
La mine de n-ai vini! / viță verde iadăra
– O, omule, ce grăiești / viță verde iadăra
Cât oi vre’ tu să trăiești? / viță verde iadăra
Cât oi vre’ tu să trăiești? / viță verde iadăra
Copacu-i cu rădăcină / viță verde iadăra
Și-a lui vreme încă vină / viță verde iadăra
Și-a lui vreme încă vină / viță verde iadăra
D-apoi tu, că ești de lut/ viță verde iadăra
Cum nu-i mere în pământ / viță verde iadăra
Cum nu-i mere în pământ?! / viță verde iadăra
Da-și-ar domnii ce și-ar da / viță verde iadăra
Numa’ în pământ n-ar intra / viță verde iadăra
Numa’ în pământ n-ar intra / viță verde iadăra
Da-și-ar aur cu kila / viță verde iadăra
Și arjint cu feldera / viță verde iadăra
Și arjint cu feldera / viță verde iadăra
Numa-n pământ n-ar intra! / viță verde iadăra
Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Clujenii, la masă de Zilele Clujului, în ciuda ploii. „Midnight Snack”, o seară de savoare pe strada Iuliu Maniu

O seară cu gust, voie bună și oameni adunați în jurul aceleiași mese, vineri, începând cu ora 20, de Zilele Clujului. Strada Iuliu Maniu din Cluj-Napoca devine locul în care comunitatea clujeană se întâlnește la „Midnight Snack”, un eveniment care pune în prim-plan simplitatea, apropierea și gusturile autentice. La ora 20, evenimentul era sub semnul întrebării, din cauza ploii torențiale, dar clujenii nu s-au dat bătuți și, profitând de o pauză de ploaie, s-au așezat la masă.
Organizat în cadrul Zilelor Clujului 2025, „Midnight Snack” aduce o regulă simplă, dar cu ecou puternic: lasă telefonul jos și ridică privirea. Participanții sunt invitați să contribuie cu o gustare pregătită acasă, o pătură de picnic, o limonadă proaspătă sau o prăjitură făcută cu drag – fie că vin singuri, cu prietenii sau cu familia.
Strada Iuliu Maniu este fi transformată pentru câteva ore într-un spațiu cald și deschis, unde oamenii își pot împărtăși rețete, zâmbete și povești, într-o atmosferă de tablou urban plin de lumină și bună dispoziție.
„Midnight Snack” nu este doar o masă comunitară, ci o celebrare a spiritului clujean – primitor, divers și unit. Este despre apartenență, despre întâlnirea dintre generații și culturi, despre gusturi care unesc și gesturi simple care rămân în suflet.
Evenimentul își propune să creeze un moment de respiro în ritmul alert al orașului, reamintind că uneori, cele mai frumoase lucruri se întâmplă când ne așezăm unii lângă alții și împărțim o prăjitură și o poveste.
Daria Mustea
EVENIMENT
Alin Tișe, după alegeri: Când cei care conduc nu mai pleacă, devin ziduri de piatră înalte, ridicate în jurul libertății

Sunt veșnici în funcție
Dacă pleacă nu mai sunt nimic
EVENIMENT
Mașină răsturnată pe Autostrada Transilvania, pe sensul Turda-Gilău. Doi adulți și doi copii primesc îngrijri medicale

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin vineri seara la un accident rutier petrecut pe Autostrada Transilvania – A3, sensul Turda-Gilău. În accident a fost implicat un autoturism care, din primele date, s-a răsturnat.
”Nu există victime încarcerate, iar doi adulți și doi minori sunt evaluați de către echipajele medicale (SMURD), urmând a se stabili dacă vor fi transportați la spital”, a transmis ISU Cluj.
Update: Toate cele patru persoane au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.
CULTURA
Muzeul de Artă redevine scena de muzică TIFF.24. Trupe din Germania, Franța sau Canada vor avea concerte în curtea muzeului

Ca în fiecare an, Muzeul de Artă se transformă în scena de muzică la cea de-a 24-a ediție TIFF. Între 14 și 22 iunie, artiști din România, Germania, Ucraina, SUA, Canada sau Franța vor pregăti show-uri indie, alternative rock, jazz, post punk, folk sau hip-hop pentru clujeni și invitați.
Spațiul din curtea Muzeului de Artă se va deschide de la ora 17:00 și include un bar și o zonă de lounge. Concertele vor avea loc zilnic de la ora 19:00. Biletele pentru concerte au fost puse în vânzare online pe tiff.eventbook.ro.
Eyedrops (România) – Sâmbătă, 14 iunie, 19:00
Visători pragmatici, melancolici progresiști, introverți gălăgioși. Concertele lor au fost descrise ca fiind în mod paradoxal energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie, iar discursul băieților este caracterizat de o surprinzătoare sinceritate.
EYEDROPS și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, trupa și-a consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai”.
Amphitrio (România) – Duminică, 15 iunie, 19:00
Amphitrio este un proiect de jazz contemporan iniţiat în anul 2020, avându-i în componenţă pe pianistul și compozitorul Andrei Petrache, basistul Mike Alex și percuţionistul Philip Goron, instrumentiști cu o fundaţie solidă în muzica clasică și alternativă.
Povestea din spatele acestui trio vorbește despre prietenie, despre plăcerea de a cânta și de a improviza într-o formulă bine sudată, indiferent de faptul că fiecare dintre cei trei activează simultan în multiple alte proiecte.
Gudrun Gut (Germania) – Luni, 16 iunie, 19:00
Povestea lui Gudrun Gut se întinde pe parcursul multor ani, scene și sunete, începând cu subcultura „diletanților ingenioși” din Berlinul anilor ’80, ca parte din Mania D, Einstürzende Neubauten și Malaria!, până la Matador și un amplu catalog solo al lucrărilor sale ulterioare.
Talentele ei depășesc sfera muzicii, incluzând și fondarea unor case de discuri (imprinturile influente Moabit Musik și Monika Enterprise), activitatea de prezentatoare și producătoare radio alături de Thomas Fehlmann (10 ani de Oceanclub Radio pentru RadioEins), organizarea de seri în cluburi (colectivul de pop electronic progresiv Oceanclub), curatoriat de festivaluri (împreună cu Fehlmann/Meteo pentru MarkeB, sau în prezent UM-Festival) și recente colaborări experimentale feministe (Monika Werkstatt).
Concertul Gudrun Gut este posibil la TIFF.24 cu sprijinul Centrului Cultural German Cluj-Napoca.
Postman (Ucraina) – Marți, 17 iunie, 19:00
Kostiantyn Pochtar, cunoscut mai bine sub numele de Postman, și-a început odiseea muzicală la Kyiv, compunând cântece intime de tip „city folk”, doar cu o chitară și o muzicuță. Primele sale piese surprindeau farmecul cotidian al vieții urbane din orașul natal, oferind un sunet acustic, neșlefuit, care reflecta atmosfera locurilor familiare. Una dintre aceste compoziții timpurii, „Kyivski Vulytsi” (Străzile Kievului), a avut un succes răsunător și este considerată de mulți drept un imn neoficial al capitalei Ucrainei.
De-a lungul anilor, Postman a explorat teritorii muzicale necunoscute. Noi peisaje sonore, aflate la granița dintre psihedelicul blând și art pop, au devenit tot mai bogate și mai complexe, redefinind muzica folk tradițională și oferind ascultătorilor o călătorie prin teritorii familiare, dar mereu surprinzătoare.
Chiral (România) – Miercuri, 18 iunie, 19:00
Chiral este un duo muzical din Transilvania, cu un stil fluid din punct de vedere al genurilor, fondat de Sigílio Scattolini și Chill the Great. Au apărut în peisajul muzical anul trecut, odată cu lansarea single-ului de debut „River Bank Hotel” și a primului lor EP, „Opqosite Words”. Amestecul lor convingător de R&B alternativ, soul și influențe din jazz-ul new wave britanic le oferă un sunet luxuriant, dar plin de energie.
Începând din acest an, Chiral cântă alături de o trupă live, promovând atât primul EP, cât și piese de pe viitorul lor material discografic.
Sorvina (SUA / Germania) – Joi, 19 iunie, 19:00
Sorvina, născută la New York și stabilită acum la Berlin, este o artistă al cărei muzică este la fel de dinamică și în continuă evoluție ca și povestea ei de viață. Crescută într-o suburbie (relativ) liniștită a NYC-ului, Sorvina și-a descoperit pentru prima dată vocea în lumea folk-ului, unde melodiile ei acustice și lirismul tragicomic pictau imagini vii ale lumii sale interioare. Însă, pe măsură ce își continua călătoria personală și artistică, Sorvina a ajuns să fie suficient de curajoasă pentru a-și recunoaște unul dintre cele mai ascunse și adânci visuri: acela de a deveni rapper, fără nicio ironie.
Acum, bine ancorată în peisajul vibrant al hip-hop-ului, Sorvina și-a îmbrățișat dragostea naturală pentru ritm și rimă, îmbinând rădăcinile sale narative cu bătăile molipsitoare și complexitatea lirică a noului său gen. Fiecare piesă este un capitol din povestea ei continuă, oferind ascultătorilor o privire intimă în viața sa — de la provocările și bucuriile identității sale până la mișcarea constantă care definește existența ei.
Bedouin Soundclash (Canada) – Vineri, 20 iunie, 19:00
Formată în 2001 și denumită după albumul lansat în 1996 de artistul și producătorul israelian de dub Badawi, trupa Bedouin Soundclash a atras aprecieri critice încă de la debut, odată cu albumul Root Fire (2001). Consacrarea internațională a venit odată cu cel de-al doilea album, Sounding a Mosaic (2004), care a propulsat trupa pe scena globală. Succesul acestui material a dus la o serie de concerte cu casa închisă și apariții la festivaluri din întreaga lume.
Albumul include hitul de mare succes „When The Night Feels My Song”, produs de legendarul Darryl Jenifer (membru al formației hardcore Bad Brains). În 2006, Bedouin Soundclash a câștigat primul său Premiu JUNO, la categoria Cel mai bun nou grup din Canada, și a înregistrat un succes notabil în topurile din Marea Britanie, obținând totodată numeroase distincții în Europa.
Photons (Franța) – Sâmbătă, 21 iunie, 19:00
Ia patru jazzmani pasionați de improvizație și de clubbing techno și obții Photons, noul proiect al pianistului Gauthier Toux, la fel de potrivit pentru dans cât și pentru ascultat.
Într-o noapte, bașii te lovesc în stomac, îți zguduie oasele, îți urcă pe șira spinării și îți tulbură mintea până când aceasta cedează – acesta este tipul de transă pe care muzica electronică îl poate produce. Pentru Gauthier Toux, revelația a venit într-o seară din 2016, într-un club din Lausanne, unde punea muzică un DJ de techno. Pianist cu pregătire clasică, la acea vreme, adept al jazzului cerebral, a fost lovit fizic de sunetele sintetice și de ritmul impus de mașini, într-atât încât experiența a sfărâmat întregul edificiu pe care și-l construise ca instrumentist academic. Așa a luat naștere proiectul Photons.
Concertul Photons la TIFF.24 este posibil cu sprijinul Institutului Francez din Cluj-Napoca și cu cel al Ambasadei Republicii Franța în România.
Valeria Stoica (Republica Moldova) – Duminică, 22 iunie, 19:00
Valeria Stoica este o artistă indie-pop din Republica Moldova. Ea are o conexiune profundă cu natura, locul în care și-a petrecut copilăria și care continuă să o inspire. Primul ei single oficial – „Remember” – a fost o mare surpriză pentru ascultătorii de indie-pop din România. De asemenea, s-a dovedit a fi un succes internațional, cu ascultători pe Spotify din întreaga lume.
De atunci, Valeria a lansat câteva piese de succes, precum „Distanțe”, „Just a Boy”, „Poate”, „Empty Air”, care i-au adus apariții la festivaluri muzicale precum Electric Castle și Summer Well, dar și concerte solo în toată țara. De asemenea, a avut onoarea de a deschide concertele unor artiști renumiți precum Lucy Dacus, Passenger și Jacob Lee.
john doe
februarie 18, 2025 la 3:32 pm
Se vede, ca omul care isi spune crestin, care spune ca are credinta in invierea mortilor se teme de moarte.
frica morţii tine oamenii supuşi robiei toată viaţa lor.
Venind la Cristos, omul scapa de frica de moarte. Daca inca ai frica de moarte, intreba-te ai venit la Cristos? sau ai o religie?