Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Doru Pop: Simt și eu lipsa „BLOCKBUSTERELOR” autohtone, așa cum se făceau pe vremuri

Publicat


YouTube video

Doru Pop este profesor la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Are Master în Jurnalism și Comunicare de la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, în 2002 și un Doctorat în Filosofie obținut la Universitatea Babeș-Bolyai în 2003, susținând o teză despre filosofia culturii vizuale. Spune c-a învățat multe despre filme urmărind Telecinemateca. Îi place să despice filmu-n patru, dar nu neapărat pentru a-l face serial.

doru 1

Doru, în ultima vreme se observă o concurență între marile case de producție și platformele de streaming, în ceea ce privește lansările de filme. Este vorba de un război, de o „operațiune specială” în domeniul cinematografiei?

E un război între platformele de streaming și casele de producție consacrate, un război pentru mințile noastre, pentru inimile noastre, în cele din urmă, pentru că dacă există războaie care se duc pentru teritorii sau resurse materiale, există și războaie care se duc în mass media, aici includ și cinema-ul, pentru sufletele și mințile oamenilor. Cine distribuia a devenit nu doar consumator de producție ci și producător. Asta e cu adevărat o revoluție…

doru 5

Știu că ești pasionat de istoria cinematografiei românești…

Într-adevăr, pe mine m-a preocupat foarte mult în ultimii ani filmul românesc, mai ales de când a apărut noua generație de cineaști, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, ca să numim doar câțiva dintre ei și care, cu adevărat, au adus filmul românesc în locul pe care-l merita.

Care au fost începuturile cinematografiei aici în Cluj?

Ele trebuie legate de ce s-a întâmplat în imperiul austro-ungar. O dată cu apariția primelor aparate de filmat ale fraților Lumiere, acestea au fost preluate ulterior de marea firmă Pathe, au apărut reprezentanțe ale acesteia atât în București, în fostul Regat cât și în Imperiul Austro-Ungar, adică și în Cluj.

doru 7

Așadar, nașterea cinema-ului transilvănean este legată de câteva nume, cel mai important fiind Jeno Janovics, cel care a fost ani de zile directorul teatrului din Cluj, până când a venit armata română și l-a scos cu armele afară. Janovics a fost și creatorul primelor studiouri din Cluj, care se numeau Korvin. Ele au funcționat în spațiul unde astăzi este teatrul maghiar.

Ce e fascinant, apropo de această istorie a cinematografiei transilvănene, e faptul că alături de Janovics au lucrat, pe lângă actori de la teatrul clujean, nume mari din lumea filmului, cum ar fi Alexander Korda, Sandor Korda, de fapt, marele regizor considerat britanic, dar și Kertesz Mihaly, cunoscut ca Michael Curtiz. Din păcate, nici unul, nici altul nu au străzi în Cluj-Napoca. Ar fi foarte frumos ca aceste nume mari ale cinematografiei mondiale să beneficieze, dacă nu de o stradă, măcar de niște plăci comemorative.

doru 10

Din păcate, Clujul și-a mai pierdut din mirajul pe care-l reprezenta pentru cineaști…

Așa este. Dacă în anii comunismului aici s-au turnat filme ca „Pistruiatul”, „Duminică la ora 6” sau „Diminețile unui băiat cuminte”, clădirile reprezentând un atu al locației, azi, din păcate, acest lucru nu se mai întâmplă decât foarte rar și pentru scurt metraje în general. Deși orașul are anual peste 100 de absolvenți în domeniul mass-media și al artelor vizuale în general, foarte puțini dintre aceștia își găsesc de lucru în domeniu aici.

doru 14

De ce nu se mai produc în România „blockbustere”?

Adevărat, simt și eu lipsa „blockbusterelor” autohtone, a filmelor cu succes de casă, așa cum se făceau pe vremuri. Cauza ar fi dispariția, uciderea industriei de film românești. Această industrie includea pe vremuri nu doar celebrele studiouri de la Buftea ci și toate teatrele din România. Aria de selecție era foarte mare, regizorii aveau de unde alege.

doru 15

Acum, dac-ai jucat într-un filmuleț pe TikTok sau într-o reclamă și ai nu știu câți urmăritori, ori ai scos un hit musical, automat industria media te propulsează în distribuția unui film. Nu contează că tu ai văzut un teatru pe dinauntru doar în poze, că nu ai dicție sau nu știi lega două vorbe. Vedetele tabloidelor sunt cele care țin capul de afiș în distribuția unui film. Cumva, se pune căruța înaintea boilor, ca să mă exprim plastic…

Revenind, ca să ai o industrie cinematografică adevărată, trebuie să ai o infrastructură cinematografică. Nu e suficient ca doi băieți cu inițiativă să se decidă ei că vor să facă un film. Pe principiul „plătești cu alune, lucrezi cu maimuțe”… Dacă ne uităm peste gard la vecini, vedem că în ultimii 20 de ani Ungaria a devenit o forță în industria cinematografică, la fel Bulgaria, ce să mai vorbim de cehi.

doru 16

Nu ți se pare c-am neglijat segmentul comercial și ne-am dus prea mult spre filmele de festival?

Nu trebuie să demonetizăm filmul de artă, de festival, film în care mari artiști reușesc să revoluționeze arta cinematografică. Mulți ar vrea să-l aibă dar nu-l au. Mărturie stau multele premii obținute la marile festivaluri de film internaționale. Problema e că nu avem industria cinematografică pentru publicul larg, de fapt suntem consumatori de cinema și nu producători de cinema.

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Coadă la expoziția Dali de la Cluj-Napoca, deschisă de Noaptea Muzeelor. Duminică e ultima zi când se mai poate vizita

Publicat

dali

Sâmbătă e Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca, iar la expoziția ”Universul lui Salvador Dali” de la Casa Hintz biletul de intrare a fost redus 50%. Expoziția mai poate fi vizitată doar duminică.

”Un privilegiu să-ți calce pragul, la Cluj, peste 30.000 de oameni”, au spus organizatorii.

Expoziția a fost deschisă în 19 decembrie 2024 și reunește peste 170 de lucrări ale maestrului Dali, incluzând sculpturi, litografii, miniaturi din aur și diamante, precum și o experiență unică de realitate virtuală.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Președintele interimar al Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, la Vatican, la inaugurarea pontificatului Papei Leon al XIV-lea

Publicat

De

Mircea Abrudean, președintele Senatului

Pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, duminică, 18 mai, la Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului papei Leon al XIV-lea, vor lua parte 151 de delegații străine. Sunt așteptați peste 100.000 de pelerini și credincioși. România este reprezentată de clujeanul Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului, și George-Gabriel Bologan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, transmite Vatican News.

Delegații din toată lumea

De asemenea, la acest moment semnificativ, delegațiile oficiale vor fi formate din: suverani, șefi de stat, prinți moștenitori și reprezentanți ai caselor regale, șefi de guvern, vicepreședinți de stat, viceprim-miniștri, președinți de parlament, miniștrii afacerilor externe, organizații internaționale, miniștrii guvernelor, personalități de rang înalt, ambasadori și diferite personalități.

Întâlnire Parolin-Rubio

De menționat faptul că, sâmbătă, 17 mai a.c., secretarul de stat american, Marco Rubio, a fost primit în Cetatea Vaticanului de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin și de arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, reprezentantul Sfântului Scaun pentru relațiile cu statele și organizațiile internaționale, înainte de a participa, duminică, la Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului papei Leon al XIV-lea.

De asemenea, la inaugurare este așteptat și vicepreședintele SUA, J. D. Vance.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Fapte bune de la Cluj. Andrei, un copil de 6 ani, are nevoie de ajutor, inclusiv delfinoterapie în Antalya

Publicat

andrei

Andrei, un băiețel de 6 ani din Cluj, are nevoie de ajutor, iar tatăl său face apel la clujeni să îl ajute pentru ca micuțul să urmeze un tratament, inclusiv în Antalya (Turcia).

Copilul este bolnav de hidrocefalie congenitală la creier si subluxatie de cristalin.

”Ajută-l pe Andrei să aibă o viață normală. Băietelul meu în vârstă de 6 ani a fost diagnosticat cu hidrocefalie congenitală și subluxație de cristalin.

Drumurile la medici au fost interminabile.

Are nevoie de recuperare care este destul de costisitoare si pe termen lung.1) Logopedie, Psihoterapie, kinetoterapie, înot, meloterapie si ultima recomandare a fost delfinoterapia în Antalya”, a spus tatăl lui Andrei, Răzvan Dan Boca Oltean. .

Pentru donații

Boca Oltean Răzvan Dan

Cont lei: RO65BTRLRONCRT00B1608102

Cont euro: RO77BTRLEURCRT00B1608101

Revolut:

RO35 REVO 0000 1404 9690 9552

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE. Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare. E folosită identitatea brandului Notino

Publicat

De

Fraudă online în desfășurare

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online.

Schema este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare

“Atenție la ofertele ‘prea bune ca să fie adevărate’. Ofertele promoționale atractive circulă frecvent online, însă este important să le verificăm înainte de a furniza informații personale sau bancare. Recent, a fost semnalată o tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino. Utilizatorii sunt invitați să comande o așa-zisă ‘cutie misterioasă’ cu produse cosmetice premium, la prețul simbolic de 9,95 lei. În realitate, această ofertă este o schemă frauduloasă menită să colecteze date personale și bancare”, arată specialiștii DNSC.

Luați măsuri de protecție

Aceștia recomandă utilizatorilor măsuri de protecție esențiale în fața unor astfel de tentative:

  • verificarea sursa ofertei (accesați direct site-ul oficial Notino pentru a confirma autenticitatea promoțiilor),
  • să nu se furnizeze date bancare pe site-uri dubioase (orice ‘taxă simbolică’ solicitată în schimbul unor produse gratuite este, de cele mai multe ori, un semnal de alarmă),
  • consultarea de recenzii și a forumurilor (dacă sunteți nesigur în privința unei oferte, căutați experiențele altor utilizatori înainte de a furniza date sau de a efectua plăți)
  • protecția datelor care începe cu vigilența în mediul online.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate
OSZAR »