Connect with us

CULTURA

Vânătoare de obiecte și expoziții, în cadrul Fiți cu-Minți Creative Fest, la Cluj și București. Arta, accesibilă tuturor

Publicat


cluj afis fb

Arta și cultura mai sunt celebrate și mâine în cadrul celei de-a doua ediții Fiți cu-Minți Creative Fest, începută pe 18 mai. Participanții au adus în fața publicului o varietate de forme de artă vizuală, muzică și arte performative, toate gândite pentru a însufleți următoarea generație de artiști și creativi.

„Vei avea ocazia să te familiarizezi cu nume noi de upcoming artists, dar te vei (re)întâlni și cu cele deja consacrate în comunitatea artistică locală. Fie că ești un artist aspirant sau cauți, pur și simplu, o experiență culturală inedită, Fiți cu-Minți Creative Fest e destinația perfectă pentru tine.”, se arată într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește destinația, locația principală care va găzdui festivalul în acest an este cea de la Kraft Market, însă organizatorii păstrează structura de rețea cu care a obișnuit publicul, incluzând în perioada 18-21 mai, locații dragi precum: AM. Social Space, J’ai Bistrot, Paninaro, Boteca13, Vicecream, Grădina Monteoru, Celula de artă, Pictor Shop Mihai Bravu, Aroma Pizza International, Cinema Europa, Milu Cafe, R.A.M, ALTRNTV Shop, C22 Cafeteria (în București), respectiv Insomnia și Negative (în Cluj-Napoca).

De asemenea, între 27 și 28 mai, va mai avea loc o întâlnire la Bazar de Cotroceni din Capitală.

cluj afis a4

O conexiune mai puternică între artiști și public

„Prin organizarea acestui festival an de an, urmărim să încurajăm o legătură puternică între artiști și public. Credem că arta ar trebui să fie accesibilă oricui, indiferent de background. De aceea, evenimentul se străduiește să ofere o arie largă de experiențe și oportunități de a interacționa cu artiștii și munca lor.

Suntem determinați să oferim un spațiu primitor și incluziv pentru a explora și aprecia forme diverse de artă. De altfel, credem că oricine poate fi un creator de experiențe, iar artiștii SFC prezenți în cadrul festivalului sunt doar câteva exemple dintre posibilitățile (nelimitate) ale creativității.”, spun cei de la Săfițicuminți.

Vânătoare de obiecte, ateliere și expoziții, la Cluj

Programul la Cluj este după cum urmează:

Insomnia: Treasure Hunt, Workshop, Expoziție
Negative: Treasure hunt, Expoziție



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Deputat PSD Cluj, Remus Lăpușan: România europeană nu este un slogan, ci o responsabilitate asumată față de fiecare generație

Publicat

Lăpușan

Deputatul PSD Cluj, Remus Lăpușan, a vorbit, miercuri, în declarația politică susținută în plenul Camerei Deputaților, despre importanța continuării parcursului european al României și despre mesajul clar transmis de cetățeni prin votul exprimat recent: dorința unei societăți echilibrate, decente și orientate către dezvoltare.

”Am subliniat că această victorie nu este a unui partid, ci a tuturor celor care cred în reguli, în respect, în munca temeinică și în construcția pe termen lung. Este o victorie a celor care aleg stabilitatea și resping radicalismul și haosul.

Cred cu tărie că România are nevoie de seriozitate, de echilibru și de lideri care își respectă angajamentele. Am făcut un apel ferm pentru evitarea conflictelor sterile, a blocajelor instituționale și a discursurilor negative care nu aduc nicio soluție reală.

Responsabilitatea noastră este să continuăm dezvoltarea, să oferim tinerilor motive reale să își construiască viitorul aici, în România și să păstrăm direcția clară către valorile europene în care credem.

Beneficiile integrării europene

Sunt proiecte concrete care demonstrează că integrarea europeană aduce beneficii reale: Spitalul Regional de Urgență de la Cluj, investițiile în infrastructura rutieră, modernizarea școlilor și digitalizarea administrației publice. Toate acestea nu sunt simple inițiative pe hârtie, ci pași vizibili spre o Românie modernă, conectată și funcțională.

Avem o șansă reală să consolidăm acest drum, să oferim continuitate investițiilor începute și să demonstrăm că România poate fi un stat european nu doar prin statut, ci prin fapte”, a spus Lăpușan.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO UPDATE Accident pe strada Memorandumului. Bărbat care trecea strada nergulamentar, lovit de mașină. Era băut

Publicat

Accident pe strada Memorandumului

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Mememorandumului din Cluj-Napoca.

Potrivit primelor informații o persoană a fost rănită.

La locul accidentului din centrul orașului s-a deplasat de urgență un echipaj al ambulanței Cluj, dar și echipaje ale poliției.

UPDATE

La fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat, de 55 de ani, ar fi fost accidentat de un autoturism care circula din direcția centrului spre cartierul Mănăștur, în timp ce traversa strada neregulamentar.

În urma evenimentului, bărbatul a refuzat transportul la o unitate medicală. Pietonul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 1,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto, un bărbat de 51 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier.

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Noua carte a filosofului clujean Aurel Codoban, la răscrucea dintre zgomotul și tăcerea inteligenței artificiale

Publicat

Codoban

Lansarea volumului ”Comunicarea in epoca reproducerii ei artificiale”, semnat de eseistul și profesorul Aurel Codoban, a avut loc, marți seara, la sediul Filialei Cluj a Academiei Române. Evenimentul a avut loc sub forma unei dezbateri intitulate „Papagalul digital: De ce să comunicăm și de ce să tăcem în lumea IA?”,  în prezența unui public format din intelectuali, universitari și pasionați de reflecție critică. Cartea propune o analiză profundă a comunicării în era inteligenței artificiale și a conceptului de aură, introdus de autor.

„Nu putem să nu comunicăm”

„Eu sunt responsabil de editorial la editura Idea și gândul nostru în acest proiect editorial este ca orice publicație să intre în circuitul public prin dezbaterea de idei. Noi nu vrem doar să publicăm niște cărți și să le aruncăm pe piață, ci, mai degrabă, să stârnim interesul oamenilor, mai ales interesul pentru dezbateri. Astfel, organizăm evenimente periodice lunare, așa-zisele „Serile Idea”, în care, pornind de la temele unei cărți, avem o dezbatere între oameni care se pricep în domeniul respectiv.

În cadrul acestei lansări am vrut să-l celebrăm pe profesorul Aurel Codoban care a scos acest eseu formidabil. Ne-am dorit să vorbim nu numai de talentul și calitățile sale, dar și despre mizele comunicării în ziua de azi. Am ales să-i invităm alături de noi și pe Mihnea Măruță- specialist în cultură generală, Alina Noveanu- profesoară de filozofie care cunoaște foarte bine filozofie contemporană, la care face referință autorul în cartea- eseu”, a declarat pentru Cluj24, Ciprian Mihali, moderator al evenimentului.

,,De unde știi ?”

În cadrul dezbaterii, Mihali i-a provocat pe autor și pe invitații săi la mai multe subiecte precum: existența unei ecologii și etici a comunicării, conceptul de aură și chiar percepțiile lor anticipative despre o eventuală ciocnire dintre realitatea virtuală și realitatea „reală”.

Astfel, una dintre concluziile profesorului Aurel Codoban constă în faptul că toate produsele comunicării sunt nedegradabile, mai ales în era tehnologiei, în care orice lucru comunicat rămâne în liberă circulație.

În comparație cu IA, care nu este un organism, ci o structură mecanică de reproducere mimetică, omul are emoții, mai menționează acesta. Prin urmare, „universală e neînțelegerea, comunicarea există grație ei”, subliniază autorul.

Din acest motiv, este imperios ca oamenii să conștientizeze că nu dețin adevărul- absolut, fiecare deținând propriul adevăr-semnificație.

În plus, chiar dacă eseul care a fost dezbătut este centrat pe tema comunicării, una dintre întrebările adresate a fost: De ce să tăcem?, la care autorul a răspuns simplu: „E deja mult zgomot, iar noi îl  înmulțim”, accentuând necesitatea de a filtra orice produs generat de orice formă de comunicare.

„Sunt un om al cuvintelor”

„Chiar am scris această carte destul de repede, deoarece am reacționat la o situație la care mă gândisem. Eram pe linia asta de interes în comunicare, urmând rând pe rând  toată evoluția comunicării: de la cea corporală, la tehnicile de persuasiune, manipulare și seducție, până la fake news, sau cum îi zic eu, adevărul-semnificație.

Prin urmare, întâlnirea cu inteligența artificială s-a produs foarte repede, ca și procesul scrierii acestui eseu. Am scris-o prin august-septembrie, când am ținut și un discurs despre inteligența artificială la Festivalul de Filosofie. Am recurs la cei de la Idea, care au fost foarte rapizi în a produce cartea.

Un sfat de la mine pentru tineri? Inteligența artificială trebuie folosită. Ea face anumite chestii pentru voi, ceea ce mi se pare absolut firesc. Astfel, ea poate fi folosită și oricum va fi, chiar dacă vor apărea interdicții”, a mărturisit eseistul Aurel Codoban pentru Cluj24.

Inteligența nivelează umanul

„În timpul dezbaterii s-au referit la singularitatea cărții, dar, personal, eu cred că e vorba de conceptul singularității din astronomie, adică cel al înghițirii în gaura neagră. Cred că s-au referit la faptul că publicul va „absorbi” eseul. Lucrarea asta, ca și multe altele, prof. Codoban mi le trimite mie înainte, să le citesc, să vadă ce părere am, pentru că noi avem o colaborare specială, mult peste una profesională. De fapt, noi suntem prieteni de prin ’89.

Înainte să apară romanul, deja știam că unul dintre eseurile incluse va apărea în ediția 60-a a revistei  Idea artă + societate, în toamnă. Un fapt interesant este că, textul fiind despre inteligența artificială, va fi tradus tot cu o astfel de rețea în limba engleză, ca apoi să fie editat, în mod vizibil, de o persoană.

Cumva, facem vizibilă intervenția umană, într-o traducere mecanică”, afirmă editorul Timotei Nădășeanu, pentru Cluj24.

Comunicarea înseamnă tranzacționare

Volumul „Papagalul digital: De ce să comunicăm și de ce să tăcem în lumea IA?”, semnat de Aurel Codoban, reprezintă o lucrare esențială pentru înțelegerea subtilităților comunicării în era inteligenței artificiale.

Oferind o analiză profundă și actuală, cartea este disponibilă pentru achiziționare la prețul de 42 de lei, un accesibil punct de plecare pentru toți cei interesați de intersecția dintre filosofie, tehnologie și comunicare.

Paula Mariuța

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape 100 de cazuri de infecție cu rotavirus la Cluj. Medicii averizează: La copiii sub 5 ani pot să apară complicaţii grave

Publicat

De

Infecții cu rotavirus la copii Cluj

94 de cazuri de infecție cu rotavirus la copii au fost diagnosticate la Cluj în acest an. Chiar dacă sunt mai puține cazuri ca în anii trecuți, medicii atrag atenția că virusul se poate răspândi rapid.

Împotriva virsusului care cauzează gastroenterită acută la sugari şi copii mici, există inclusiv vaccin care se administrează oral, dar acesta nu este gratuit.

Aproape 100 de cazuri de infecție cu rotavirus la Cluj

În primele patru luni ale anului 2025, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj a raportat 94 de cazuri de infecţie cu rotavirus, dintre care 52 în mediul urban şi 42 în mediul rural. Datele pentru luna mai nu au fost centralizate.

Rotavirusul, un virus ARN din familia Reoviridae, este principala cauză a gastroenteritei acute la sugari şi copii mici, cu transmitere predominant fecal-orală, arată medicii. Virusul este extrem de rezistent în mediul extern, ceea ce favorizează răspândirea rapidă, în special în colectivităţi precum grădiniţele şi şcolile.

Peste 800 de cazuri acum doi ani

Simptomele infecţiei includ febră, vărsături, diaree apoasă, care ține de obicei între 5 și 7 zile, şi semne de deshidratare, care se manifestă, printre altele, prin gură uscată și letargie. Deşi în general boala are o evoluţie autolimitantă, la copiii sub 5 ani pot apărea complicaţii grave, inclusiv deshidratare severă sau, în cazuri rare, insuficienţă renală, arată medicii.

“În judeţul Cluj, în anul 2024 s-a înregistrat 244 de cazuri, cele mai multe, 57, fiind la copiii sub un an, toţi necesitând spitalizare. În 2023, au fost raportate 886 de cazuri”, a precizat pentru Cluj24.ro directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu.

Prevenirea și tratarea infecției cu rotavirus

Tratamentul vizează rehidratarea, orală sau intravenoasă, în funcție de severitate, şi continuarea alimentaţiei adecvate, inclusiv alăptarea la sân. Antibioticele şi antidiareicele nu sunt recomandate. Probioticele pot fi administrate, dar numani la recomandarea medicului, pentru refacerea florei intestinale.

Reprezentanții DSP Cluj reamintesc părinţilor că vaccinul împotriva rotavirusului, deşi nu este inclus în Programul Naţional de Sănătate şi rămâne opţional, este cea mai eficientă metodă de prevenţie și este disponibil în farmacii. Vaccinul sub formă monovalentă se administrează în două doze la vârsta de 2 luni și la 4 luni. Există și vaccin pentavalent, care necesită administrarea în trei doze la vârsta de 2, 4 și 6 luni.

În plus, se recomandă respectarea regulilor stricte de igienă în colectivităţi, izolarea cazurilor simptomatice şi colaborarea activă între părinţi, cadre medicale şi unităţile de învăţământ pentru limitarea răspândirii infecţiei.

Măsuri de prevenție:

  • Igienă riguroasă: Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, în special după folosirea toaletei și înainte de masă.
  • Dezinfectarea obiectelor: Curățarea și dezinfectarea regulată a jucăriilor, veselei și a altor obiecte care pot intra în contact cu copiii.
  • Consumul de apă sigură: Utilizarea apei potabile din surse sigure pentru băut și prepararea alimentelor.

Pentru a limita răspândirea infecţiei în grădiniţe şi şcoli, se recomandă:

  • Izolarea cazurilor: Copiii cu simptome de gastroenterită acută trebuie să fie ţinuţi acasă până la dispariţia febrei şi normalizarea scaunelor.
  • Informarea personalului: Cadrele didactice şi personalul auxiliar trebuie să fie informate despre semnele infecţiei şi măsurile de prevenire.
  • Igiena colectivă: Asigurarea condiţiilor pentru spălarea mâinilor şi curăţenia riguroasă a spaţiilor comune.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate
OSZAR »