Connect with us

Clujeni de 5 stele

Primul institut de speologie din lume a fost la Cluj. Emil Racoviţă, creatorul biospeologiei, 155 de ani

Publicat


Acum 155 de ani se năştea un personaj, Emil Racoviţă, de care clujenii pot fi foarte mândri, fiindcă aici, la Cluj, în aprilie 1920, el a înfiinţat, la Cluj, împreună cu zoologul francez Rene Jeannel, primul institut de speologie din lume. În plus, este considerat fondatorul biospeologiei. Şi a făcut să se audă de România în toată lumea. De asemenea, ca o curiozitate, Emil Racoviță apare în prima fotografie subacvatică păstrată până astăzi. Fotografia a fost realizată de francezul Louis Marie Auguste Boutan.

 

Primul explorator român în Antarctica şi printre primii biologi ai lumii

Emil Racoviţă a fost primul explorator român în Antarctica şi unul dintre primii biologi din lume care s-a ocupat de etiologia animală. La Cluj, în aprilie 1920, a înfiinţat Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume.

Semnătura lui Emil Racoviţă pe o carte care i-a aparţinut (arhiva Cluj24)

 

Celebrul biolog s-a născut la 15 noiembrie 1868, la Iaşi. Părinţii săi erau oameni înstăriţi şi cărturari de seamă din Iaşi. Mama, Eufrosina, născută Stamatopol (1845-1907), avea legături directe cu „Junimea”. Tatăl, Gheorghe („Gheorghieş”) Racoviţă (1839-1913), avea o moşie cu conac şi parc, la Şorăneşti (Vaslui). Studiase dreptul şi lucrase un timp în magistratură, apoi a practicat avocatura în Iaşi, fiind ales în trei rânduri deputat.

Se pare că Gheorghieş Racoviţă l-a cunoscut pe marele povestitor Ion Creangă la şedinţele „Junimii” şi, astfel, Emil Racoviţă a fost încredinţat pentru studiile primare institutorului Ion Creangă. De la şcoala lui Creangă, a trecut la Liceul Naţional, iar din clasa a doua, la Institutele Unite – liceu din al cărui corp didactic făceau parte nume respectabile în istoria culturii noastre: Poni, Cobălcescu, Climescu, Ţoni, Lambrior, Caraiani, Vizanti etc., potrivit lucrării „Emil Racoviţă. Opere alese” (Editura Academiei, 1964). Emil Racoviţă a luat examenul de Bacalaureat în 1880.

Având o solidă pregătire teoretică, fiind adept al doctrinei evoluţioniste, cu convingeri progresiste, Racoviţă a plecat la Paris. Contrar dorinţelor sale, a ascultat sfatul tatălui său şi a urmat cursurile Facultăţii de Drept, luându-şi licenţa după trei ani. În 1889, şi-a început studiile la Facultatea de Ştiinţe Naturale, unde şi-a găsit, în sfârşit, plăcerea de a învăţa, impresionându-şi profesorii şi colegii. Dar factorul hotărâtor în specializarea şi formarea sa ştiinţifică a fost integrarea sa, încă din primul an de student naturalist, în Şcoala zoologică de la Sorbona, creată de profesorul H. F. Lacaze-Duthiers (1821-1901), pe care o conducea în colaborare cu conferenţiarul său, G. Pruvot (1852-1924). Racoviţă s-a bucurat de la început de prietenia conferenţiarului G. Pruvot, care a pus la dispoziţia elevului, apoi a colegului său, întreaga sa erudiţie şi metodă de lucru.

În 1891, Racoviţă şi-a luat licenţa în ştiinţe naturale şi în acea perioadă au început să-i fie publicate lucrările. Tot din acelaşi an a început să lucreze la Staţiunea de cercetări Banyuls-sur-Mer. Din 1893, a început, împreună cu Pruvot, campania de explorări oceanografice, an în care a devenit şi membru al Societăţii de Zoologie din Franţa. În 1896, a susţinut doctoratul cu o teză de histologie şi anatomie comparată („Lobul cefalic şi encefalul anelidelor polichete”), care i-a adus popularitate şi apreciere în întreaga lume.

O cercetare ştiinţifică a regiunilor polare sudice a fost plănuită şi organizată de belgieni. În primăvara anului 1897, pregătirile erau terminate. Comandantul şi-a ales cu grijă personalul de bord, dar şi echipa ştiinţifică. Recrutarea naturalistului necesar, mărturisea medicul expediţiei, doctorul Cook în cartea sa „Belgica”,  „… s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari greutăţi. În Belgia şi Franţa s-a căutat în zadar şi-n cele din urmă dl. Racoviţă a fost găsit în România.”

La 16 august 1897, vasul „Belgica” pleca la drum din Anvers. Expediţia a fost cea mai eroică şi mai primejdioasă dintre campaniile de explorări la care a participat Racoviţă, ocazie cu care a avut posibilitatea să studieze viaţa focilor, a balenelor şi a pinguinilor. A inclus aceste informaţii în lucrarea „La vie des animaux et des plantes dans l’Antarctique” (1900).

În 1901, a fost numit director al Staţiunii Banylus-sur-Mer şi conducător al revistei „Archives de zoologie expérimentale et générale”. Şi-a continuat expediţiile, în cadrul cărora a studiat o serie de animale, descoperind noi specii. Astfel, între 1901 şi 1904, a cercetat coasta catalană a Mării Mediterane şi malurile insulelor Baleare, iar până în 1914, a explorat numeroase peşteri din Franţa, Spania, Algeria, Italia şi Slovenia, făcând însemnate cercetări asupra izopodelor terestre şi cavernicorne.

Invitat la Cluj de Consiliul Dirigent al Transilvaniei

Consiliul Dirigent al Transilvaniei l-a invitat, în 1919, să ocupe Catedra de Biologie a Universităţii „Daciei Superioare” din Cluj, unde, în aprilie 1920, a înfiinţat Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume, potrivit ”Dicţionarului Membrilor Academiei Române” (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, 2003). După anul 1920, a făcut cercetări în peşteri din străinătate şi din ţară (peste 1.400 de peşteri), reuşind să extragă circa 150.000 de exemplare micologice, ceea ce a stat la baza unei noi ştiinţe – biospeologia („Problemele biospeologiei” – 1905; „Essai sur les problemes biospéologiques” – 1907; „Speologia. Evoluţia şi problemele ei” – 1929).

A fost membru corespondent (din 11 apr. 1905), apoi titular (din 2 iun. 1920) şi preşedinte (12 iun. 1926-1 iun. 1929) al Academiei Române. A fost ales membru corespondent al Academiei de medicină din Paris (1944), membru în Comitetul de perfecţionare al Institutului de oceanografie din Paris (1946), iar la 7 iunie 1947 a fost ales membru asociat al Academiei belgiene, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la expediţia antarctică „Belgica”.

În prima fotografie subacvatică din lume

Ca urmare a descoperirii unor noi specii de crustacee în peștera Cueva del Drach din Mallorca, vizitată în 1904, domeniul îl fascinează și renunță la cercetarea în oceanologie pentru a se dedica ecosistemelor subterane; la intrarea în oraș există o statuie a lui Emil Racoviță. În timpul expediției din Antarctica, Emil Racoviță a avut posibilitatea să studieze viața imenselor mamifere acvatice, dar și a pinguinilor, şi a rămas în istoria științei ca descoperitor al balenei cu cioc. Ca fapt divers, Emil Racoviță apare în prima fotografie subacvatică ce s-a păstrat până astăzi, realizată de fotograful francez Louis Marie Auguste Boutan.

Savantul român a revenit la Cluj în iunie 1945. Deşi foarte activ, declinul său fizic se instalase şi semnele oboselii se înmulţeau, dar a continuat să lucreze la Institutul de Speologie, zilnic. A murit la 19 noiembrie 1947. Emil Racoviţă a fost înmormântat, la 21 noiembrie 1947, în cimitirul Clujului, în cadrul unor funeralii naţionale, potrivit sursei citate.

Emil Racoviţă a fost şi rămâne pentru posteritate un neobosit cercetător, creatorul biospeologiei, pe care a definit-o „ştiinţa formelor de viaţă din mediul subteran”.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDE FOTO. S-a deschis oficial a V-a ediție a Napoca Dog Show la Jucu Arena

Publicat

Sâmbătă, 24 mai 2025, a avut loc deschiderea oficială a Napoca Dog Show, ajuns la cea de-a V-a ediție. Evenimentul are loc în acest weekend, la Jucu Arena, și reunește sute de câini din rase diverse, însoțiți de stăpânii lor dedicați și pasionați.

Pe parcursul a două zile, vizitatorii sunt invitați să admire eleganța, dresajul și frumusețea celor mai buni prieteni ai omului, alături de cei care îi antrenează și îi îngrijesc cu devotament. Programul competițional este intens, cu arbitraje de tip CAC și CACIB, susținute de arbitri români și internaționali.

„Ne bucurăm să fim din nou gazda Napoca Dog Show, aflat deja la a cincea ediție. E un eveniment care aduce un altfel de energie aici, pe Jucu Arena. Este o minunată sărbătoare a legăturii dintre oameni și câini”, a declarat Valentin Dorel Pojar, primarul comunei Jucu.

Acesta a subliniat și valoarea simbolică a loialității și curajului acestor animale remarcabile, precum și dedicarea oamenilor care lucrează alături de ele.

Evenimentul este organizat de Asociația Chinologică Napoca, cu sprijinul Federației Chinologice din România, al arbitrilor invitați, al organizatorilor și al autorităților locale.

Programul Napoca Dog Show

Sâmbătă, 24 mai

  • 07:00 – 09:00: Accesul câinilor și control sanitar veterinar
  • 09:00 – 10:30: Arbitraj expo CAC + CAC J.BOG & BOG
  • 10:30 – 11:00: Pauză
  • 11:00 – 12:30: Arbitraj expo CACIB
  • 12:30 – 13:30: Pauză de masă
  • 13:30: Best in Show (BIS CAC + CACIB)

Duminică, 25 mai – același program.

Publicul este așteptat în număr cât mai mare să se bucure de un weekend plin de emoție, competiție și admirație față de patrupedele care ne arată, an de an, ce înseamnă eleganța canină și devotamentul față de om.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Lecții de trafic, gustări sănătoase și distracție pe două roți, la Parada Micilor Bicicliști din Cluj

Publicat

Zâmbete, joacă și pedale care zburdă pe asfalt. Vineri, 24 mai 2025, Platoul Horia Demian din Cluj-Napoca a devenit locul în care cei mai curajoși și veseli bicicliști, cu vârste între 2 și 18 ani, s-au adunat pentru Parada Micilor Bicicliști – un eveniment dedicat energiei, curiozității și spiritului de aventură.

Organizat de Asociația GO4FUN, aflată sub coordonarea președintelui Mihai Deneș, evenimentul a adus împreună sute de copii și părinți, uniți de pasiunea comună pentru mișcare și distracție în aer liber. Atmosfera a fost pe măsura așteptărilor, în ciuda vremii capricioase din ajun:

„Este o ediție frumoasă. În ciuda vremii de ieri, azi am avut parte de o vreme frumoasă. Ne-a fost foarte greu să mutăm norii, dar i-am mutat”, a spus zâmbind Mihai Deneș, președintele GO4FUN.

Ateliere, jocuri și degustări

Participanții s-au bucurat de plimbări în pluton, trasee de îndemânare, ateliere de educație rutieră și demonstrații de ciclism. Printre momentele-cheie s-au numărat:

  • Slow Bike pe malul Someșului, atât dimineața, cât și după-amiaza;
  • Ateliere despre siguranța în trafic, cu simulări privind unghiul mort la volanul unui TIR;
  • Activități creative și educative precum pictură, jocuri sportive, și ateliere despre colectarea selectivă a deșeurilor;
  • Degustări cu brânzeturi și dulciuri sănătoase oferite de partenerii Fiterman Pharma și Ferma cu Omenie.

„Îi învățăm pe copii cum să semnalizeze, cum să se descurce în trafic, le oferim gustări sănătoase și îi învățăm să nu mai arunce gunoiul amestecat. Punctul culminant este parada micilor bicicliști pe o distanță destul de mărișoară, aproape 2 km, cu copii de la aproape 2 ani până la 18 ani. Cel mai mic participant are puțin sub 2 ani”, a explicat Mihai Deneș.

Premii pentru toți participanții

Pe lângă distracție, accentul a fost pus pe incluziune și încurajare. Nu s-au acordat locuri pe podium, ci premii egale pentru toți participanții.

„La noi toți copiii primesc aceleași premii. Nu există locul I, II sau III. Pentru noi toți copiii au aceeași valoare, indiferent de vârstă, nație sau alte aspecte.”

Parada Micilor Bicicliști a ajuns la a treia ediție

Parada de la Cluj este deja la a treia ediție, însă nu se oprește aici:

„La București urmează ediția a 10-a pe 31 mai, deci cine s-a bucurat aici, poate veni și acolo. La ediția următoare de la Cluj ne dorim să închidem un bulevard – o zi fără mașini, în care vehiculele motorizate să ia o pauză”, a anunțat Mihai Deneș, care a compus în urmă cu câțiva ani chiar și un imn al bicicliștilor, difuzat la fiecare ediție, în stilul marșurilor oficiale.

Toate activitățile organizate de GO4FUN sunt gratuite, iar înscrierea pentru Parada Micilor Bicicliști s-a realizat online, pe baza unui formular.

Daria Mustea

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Ministrul belgian al apărării, Theo Franken, a vizitat Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Publicat

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, l-a primit pe omologul său belgian, Theo Franken, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”. Întâlnirea a reprezentat un nou pas în consolidarea cooperării bilaterale româno-belgiene în domeniul apărării.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a primit vineri, 23 mai, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, vizita omologului său din Regatul Belgiei, Theo Franken.

Întrevederea a reprezentat o bună oportunitate pentru aprofundarea dialogului  bilateral și pentru continuarea consultărilor demarate recent în cadrul reuniunilor miniștrilor apărării din Uniunea Europeană și NATO.

Securitatea Mării Negre, o prioritate comună

Discuțiile s-au axat pe subiecte de actualitate privind securitatea regională, cu accent pe situația din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, consolidarea relației bilaterale în domeniul apărării și pe cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat importanța consolidării posturii de apărare pe flancul estic al NATO și asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre, în contextul pregătirii deciziilor ce urmează a fi adoptate la viitorul Summit NATO de la Haga, din luna iunie.

România și Belgia – parteneri în inițiativele europene de apărare

Pe agenda discuțiilor s-au regăsit, de asemenea, aspecte legate de Carta Albă privind pregătirea pentru apărare 2030 și noul instrument financiar european SAFE (Security Action for Europe), reflectând interesul comun pentru consolidarea rolului UE în întărirea rezilienței și capacităților de apărare la nivel european.

În ceea ce privește cooperarea militară, partea română a apreciat în mod deosebit contribuția substanțială a Belgiei la Grupul de Luptă al NATO desfășurat în România sub conducerea Franței. A fost evidențiată, de asemenea, dislocarea temporară, în premieră în țara noastră, a unui batalion belgian,  în  cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 25.

Sprijin comun pentru Republica Moldova și vecinătatea estică a UE

Ministrul Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru participarea Belgiei cu un observator în Grupul Operativ al MCM Black Sea, structură esențială pentru asigurarea siguranței navigației în Marea Neagră.

Cei doi oficiali au salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, exprimând deschidere pentru identificarea de proiecte comune care să contribuie la modernizarea și consolidarea capacităților Armatei României, precum și pentru creșterea interoperabilității și pregătirii personalului din cele două armate.

Un punct important al discuțiilor oficiale a fost reprezentat de reafirmarea sprijinului pentru Republica Moldova în parcursul de integrare europeană, fiind subliniată importanța coordonării europene pentru întărirea rezilienței și stabilității acestei țări, precum și a partenerilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Comediantul Dragoș Stan, la Clujărelă: Cu un telefon, dacă ai idei, poți să-ți faci propriul SHOW

Publicat

dragos stan

La început a fost răsărit de pe fix, apoi cenzurat, și în cele din urmă a devenit epic. Deși a terminat jurnalismul, deși i-a plăcut mai mult publicitatea, Dragoș Stan este comediant. Adică acea persoană de care râde lumea. Că dacă nu râde, îi bai și trebuie să-și caute altă meserie. O recapitulare a epopeei lui de la origini până în prezent a făcut-o în calitate de invitat la Marius Aciu în „Clujăreală”.

„Am făcut jurnalism, dar eram mai pasionat, să zic, de publicitate în perioada aia. Mi se părea mai strălucitoare publicitatea. Și asta și datorită ție, că mi se părea că ești un prof foarte cool. Asta fiind prin 2005 sau 2006, deci sunt 20 de ani de atunci.

dragos stan

VIDEO. Comediantul Dragoș Stan, la Clujărelă: Cu un telefon, dacă ai idei, poți să-ți faci propriul SHOW

Eu sunt de loc din Piatra Neamț, mai precis din Mărăței Piatra Neamț, un cartier al orașului. Și am venit la facultate în Cluj. N-am vrut Iași, aș fi vrut București. Aveam un prof care-mi plăcea. Era cumva și ăla foarte cool, fără nicio asemănare. Și el mi-a propus să facem un blat. Că are el ceva relații la Cluj, este decanul de la Litere, unde-i jurnalismul. Eu am zis că trebuie să ai notă mare la bac. Hai să facem blat la bac și după aia, las că vedem noi cum o să fie. Între timp am aflat că-i escroc omul nostru, dar am rămas cu gândul de a merge la Cluj. Mai ales că tatălui meu îi plăcea ideea, el lucrând pentru ARDAF pe vremea aia. Foarte bine te-ai gândit că vrei să dai la Cluj, zise tata, neștind substraturile mele.

Pe care le-a aflat după aia. I-am povestit. Dar am rămas la ideea de a merge la Cluj și la jurna. Că nici nu-mi plăcea să învăț foarte tare, îmi plăcea limba română, mi se părea interesant domeniul și am zis, da, jurnalism, mai degrabă. Am eu un dicton bulgăresc după care mă ghidez în viață: dacă este, este. Dacă nu este, nu este. Asta este.

Am devenit pasionat mai degrabă de publicitate decât de jurnalism. Pe partea de creație zboară mintea mai ușor. Dar mi se părea și mai strălucitor domeniul în perioada aia. Erau, începeau să fie emisiunile alea dedicate spoturilor publicitare, erau festivaluri de spoturi publicitare, totul părea foarte mișto. Alta era creativitatea pe atunci, trebuie să recunoaștem față de ce este acum în domeniul publicitar.

dragos stan

„Comedia mi-a plăcut tot timpul”

În timp ce eram în facultate, din anul 4 am intrat la o agenție locală. Acolo am realizat că nu avea nicio legătură cu ceea ce vedeam la TV, adică nu mai era atât de sparkling și era mai multă muncă de jos și mai puțină creativitate. Apoi am început să dau voci pentru spoturile radio, ca o joacă, inițial. Și am început cu impersonating, cu imitat de personaje. Cred că vreo 3-4 ani încă au mers spoturile alea în care puneam eu voci imitându-l pe Becali și alte personaje ale momentului. Am făcut asta, efectiv ca o joacă, adică nu m-am gândit niciodată că o să fac asta la modul profesionist. Și în continuare mi se pare o joacă.

Comedia mi-a plăcut tot timpul. Adică, dacă-mi amintesc de mine în copilărie, mă uitam la Divertis, încercam să imit chestii de acolo, încercam să fac în stilul ăla glume… Cumva mă proiectam în domeniu ăsta, dar n-am văzut niciodată neapărat drumul foarte clar. Am văzut oarecum direcția, oarecum. Dar n-am văzut drumul foarte clar. Și, până la urmă, cred că am ajuns să fac ceea ce-mi doream.

Îmi părea foarte greu să ajung la televizor. La televizor sau show-uri cu publicul, cum am spus, că erau Divertis sau Vacanța Mare. Dar era un monopol, aș zice și o barieră dictată de tehnică. Ei, în ziua de astăzi, nu mai există asta. E mult mai liberalizat accesul. Adică na, cu un telefon, dacă ai idei, poți să-ți faci propriul show.

M-am acuzat mulți ani de faptul că nu suficient de ambițios sau de întreprinzător. Dar pe de altă parte m-am liniștit după aia și mi-am acceptat chestia asta. Dar pe de altă parte, când mi s-au oferit oportunități sau provocări, am zis tot timpul, bă, hai să fac asta”, a spus Dragoș Stan la „Clujăreală”.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate
OSZAR »