ADMINISTRAȚIE
LIVE VIDEO. Alin Tișe dă startul lucrărilor la Spitalul Pediatric Monobloc la Cluj. Prima unitate medicală construită de la ZERO

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a dat, vineri, startul lucrărilor la Spitalul Pediatric Monobloc din cartierul clujean Borhanci, investiție de peste un miliard de lei.
Noua unitate medicală este prima construită de la zero în România după 1989 de către o autoritate publică.
Spitalul va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.
Alin Tișe, președintele Consiliului a dat startul lucrărilor la Spitalul Monobloc pentru Copii, primul care va fi ridicat de la zero în România. Alin Tișe a venit cu copilul sau și spune că copiii lui se vor bucura de acest spital.
Alin Tișe a spus că acesta este un moment important pentru sistemul medical din România. “Este un spital unic în România și, practic, unul dintre cele mai importante spitale din această parte a Europei… Este vorba de viitorul copiilor noștri și investim pentru ca în sperspectivă toți copiii să beneficieze de servicii medicale performante”, a declarat Alin Tișe.
Săgeți către Guvern și Ministerul Sănătății
Președintele CJ spune că nu s-a lăsat nici el, nici colegii lui pănă nu au dat drumul acestui proiect.
“Guvernul, Ministerul Sănătății, dacă tot nu are unități care pot fi finanțate, are la Cluj două spitale”, spune Alin Tișe, care s-a referit și la Centrul de Transplant Multiorgan.
Alin Tișe spune că este un proiect la care colegii lui au muncit patru ani și că acum, rolul CJ este de a găsi finanțare pănă la capăt, astel că dacă va fi nevoie se va aplea și la un credit bancar. “Acest proiect odată început nu va mai putea fi oprit”, a declarat acesta.
La acest eveniment a fost prezent și Sorin Greu, de la compania Bog’Art, parte a asociației de firme care va construi spitalul. “Este un proiect de un miliard de euro, unitatea va avea 100.000 de metri pătrați și va trebuyi să fie gata în 46 de luni”, a spus acesta, subliniind că este un proiect complex.
“Este un spital care va reuni toate spitalele de copii din județ, din Cluj-Napoca, cu excepția celui de Psihiatrie. Spitalul Pediatric Monobloc va avea peste 500 de paturi pentru copii, dar vor fi și paturi pentru părinți”, a mai spus Alin Tișe.
UPDATE
Spitalul Pediatric Monobloc, care se construiește în Borhanci, va avea 5 ejaje și încă unul tehnic, care va deservi și un heliport.
Conform CJ Cluj, spitalul va avea:
- 506 paturi pentru spitalizare continuă,
- 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și
- 30 de paturi aferente serviciului ATI.
- 8 săli de operație,
- 18 secții din care secție îngrijiri cronice și paliative, ATI, compartiment arși etc.
Distribuția funcțiunilor va fi următoarea:
- Subsol: Parcare subterană – 621 LOCURI AUTOMOBILE și 376 LOCURI BICICLETE, Adăpost ALA, Radioterapie, Spații tehnice;
- Parter: Lobby principal, UPU, Imagistica, Bloc Alimentar, Depozite, Vestiare personal, Depozite deșeuri, Anatomie Patologică, Cercetare și educație/ studii clinice, Recuperare-Medicină fizică și balneologie copii, Unitate administrativă, Ambulatoriu Integrat;
- Etajul 1: Unitate de transfuzie sanguină, Bloc operator, Biberonerie, Laborator analize medicale, Îngrijiri paliative, Neonatologie, Compartiment Arși, A.T.I, Nefrologie copii, Spitalizare de zi;
- Etajul 2: Spații tehnice, Sterilizare, Gradina suspendată + Cafenea;
- Etajul 3: ORL copii, Chirurgie pediatrică, Hematologie-oncologie copii;
- Etajul 4: Genetică medicală, Gastroenterologie copii, Pneumologie copii, Boli infecțioase copii, Neurologie pediatrică;
- Etajul 5: Cardiologie copii, Pediatrie (1, 2, 3, 4);
- Etajul tehnic: Spații tehnice, Acces Heliport.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Primăria Cluj-Napoca, despre cursele din parcarea Năvodari: Polițiștii nu au constatat gălăgie. Șase sesizări în cursul anului

Răspunsul autorităților după ce locuitorii de pe strada Năvodari au reclamat curse ilegale în parcarea Primăriei. În ciuda numeroaselor sesizări, poliția locală nu a constatat gălăgie sau drifturi în zonă.
În urma articolului publicat de Cluj24 în data de 18 iunie 2025, în care locuitorii străzii Năvodari din Cluj-Napoca semnalau desfășurarea de curse ilegale și tulburarea liniștii publice în parcare, Primăria Cluj-Napoca a transmis redacției un răspuns oficial cu privire la situația semnalată.
„Nu s-au constatat drifturi sau gălăgie”
Potrivit instituției, în cursul acestui an au fost înregistrate șase sesizări telefonice de la cetățeni, care solicitau monitorizarea parcării publice de pe strada Năvodari și reclamau perturbarea liniștii de către șoferi care își turează motoarele sau de grupuri care se adună în zonă. În urma verificărilor, însă, polițiștii locali nu au constatat gălăgie sau desfășurarea de drifturi.
„La nivelul Direcției Generale Poliția Locală, în cursul acestui an, au fost înregistrate 6 sesizări telefonice prin care cetățenii solicită monitorizarea parcării publice de pe str. Năvodari și prin care sesizează tulburarea liniștii publice de către diferite grupuri și de către conducătorii auto care își turează autovehiculele. Aspectele au fost verificate de către polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine și Siguranță Publică, zona II, care nu au constatat gălăgie sau desfășurarea de drifturi, zona fiind supravegheată”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.
Acțiuni tematice, desfășurate de Poliție
Autoritățile locale afirmă că desfășoară în mod frecvent acțiuni tematice, în colaborare cu Poliția Română, în special pe timp de noapte, pentru identificarea și sancționarea conducătorilor auto care modifică sistemele de evacuare ale autovehiculelor sau care participă la curse neautorizate.
„Poliția Locală, în colaborare cu alte structuri de ordine publică ale municipiului, desfășoară frecvent acțiuni tematice, în special pe timp de noapte, pentru verificarea, depistarea și sancționarea conducătorilor care tulbură liniștea publică prin modificarea tobelor de eșapament și prin executarea manevrelor de drifturi.
Menționăm faptul că aceste acțiuni sunt inițiate de structurile Poliției Române, care au atribuții în acest sens, sunt sprijinite de efective ale instituției noastre, însă care nu au atribuții legale în verificarea, constatarea și sancționarea acestor abateri la regimul circulației”, a mai arătat instituția.
Cererea de pază umană, considerată „nefezabilă”
În ceea ce privește solicitarea locuitorilor privind instituirea unei paze umane nocturne în parcarea publică, autoritățile consideră că această măsură nu este fezabilă în prezent.
„Parcarea publică de pe strada Năvodari este monitorizată de camere de supraveghere aflate în administrarea instituției noastre.
În ceea ce privește propunerea locuitorilor de a se institui pază umană pe timp de noapte, menționăm faptul că în prezent nu o considerăm fezabilă, deoarece parcarea este una publică, cu plată orară, fără barieră, deschisă circulației publice”, a mai arătat municipalitatea.
Zona, în atenția echipajelor de patrulare
Primăria precizează că parcarea de pe strada Năvodari se află pe traseele de patrulare ale echipajelor Poliției Locale, cu un accent deosebit în intervalele orare în care sunt semnalate frecvent probleme. Autoritățile îi încurajează pe locuitori să semnaleze în timp real eventualele incidente la dispeceratul Poliției Locale pentru a se putea interveni prompt.
„Precizăm că zona menționată este inclusă în itinerariile de patrulare ale echipajelor Poliției Locale, în special în intervalele orare în care sunt semnalate frecvent tulburări ale ordinii publice. În funcție de resursele disponibile, vom intensifica monitorizarea zonei, inclusiv prin colaborare cu Poliția Municipiului Cluj-Napoca, atunci când situația o impune.
Recomandăm, de asemenea, ca eventualele incidente concrete (zgomote excesive, tulburarea liniștii publice, comportamente inadecvate) să fie semnalate în timp real prin dispeceratul Poliției Locale – telefon 0264 955 – pentru a se putea interveni operativ”, a transmis instituția.
EDUCATIE
Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și cu minte.
”Într-un sistem în care diferențele dintre mediul urban și cel rural sunt încă evidente, Daniela Arion a demonstrat că performanța nu ține de adresă, ci de atitudine.
A redus rata abandonului școlar la doar 0,7% – o cifră greu de egalat chiar și de școli din centre universitare. A atras peste 50 de proiecte educaționale, a dotat școala cu table interactive, imprimante și scannere, și a creat un mediu de învățare adaptat vremurilor.
Profesor de carieră, dar și lider respectat, Daniela Arion a primit, în 2022, titlul de „Profesorul Anului” pentru combaterea abandonului școlar. A fost finalistă și în competiția „Directorul Anului”, dar recunoașterea cea mai sinceră vine chiar de la elevi. De ziua sa, peste 300 de copii i-au cântat „La mulți ani” în curtea școlii – un moment simplu, dar profund, care vorbește despre respectul real și legătura autentică dintre un dascăl și generațiile pe care le formează”, arată Fundația Dan Voiculescu.
Cine este Daniela Arion
A absolvit Școala Normală și a ales să se întoarcă acasă, în satul natal. Aici, în loc să aștepte soluții de sus, a început să construiască.
S-a încăpățânat să nu accepte ideea că școala „de la țară” trebuie să fie mai puțin decât alta. A scris proiecte, a convins autorități, a format echipe și a obținut fonduri. A devenit ambasador eTwinning și a creat legături internaționale, fără să piardă contactul cu realitatea și cu specificul comunității locale.
Daniela Arion este, astăzi, un reper în județul Cluj. Nu doar pentru colegii din învățământ, ci și pentru părinți, copii și întreaga comunitate. Într-un context în care educația rurală are nevoie de modele solide, școala din Mihai Viteazul devine, datorită ei, un exemplu.
Iar includerea în Liga Profesorilor Excepționali a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este o recunoaștere pe deplin meritată.
EVENIMENT
Preşedintele lui „U” Cluj explică strategia pentru o bază sportivă proprie. Discuţii avansate pentru un teren în afara Clujului

Radu Constantea, preşedintele lui „U” Cluj, a explicat care e strategia clubului privind o bază sportivă proprie. El spune că momentan echipa dispune de condiţii optime şi că se lucrează la identificarea unui teren pentru un centru modern de pregătire lângă Cluj.
„Obiectivul şi rolul de a avea o bază sportivă proprie ţin de clubul Universitatea, nu de Primăria Cluj-Napoca. Clubul trebuie să-şi crească veniturile constant, pentru a redirecţiona o parte din ele către acest proiect.
Acest lucru a fost imposibil la nivelul ligilor inferioare, iar de la revenirea în prima ligă în 2022, principalul obiectiv a fost creşterea performanţelor sportive, care implicit creează noi venituri, prin drepturi tv, bilete, sponsorizări şi altele.
Sigur, avem în plan şi o bază sportivă proprie. Discuţiile pentru identificarea unui teren în zona limitrofă a Clujului au început încă de acum un an şi sunt destul de avansate. După ce vom reuşi să finalizăm acest prim pas, va urma alocarea unei părţi din bugetul clubului pentru acest obiectiv, când vom considera că este momentul oportun.
Momentan, jucătorii şi staff-ul tehnic dispun de condiţii optime pentru nivelul la care e acum echipa. Pregătirea se face în baza din Parcul „Iuliu Haţieganu”, pusă la dispoziţie de unul dintre membrii fondatori ai clubului (Universitatea Babeş-Bolyai, n.red.), dar şi în alte baze sportive. În plus, există o investiţie în derulare pentru un teren de antrenament construit de la zero tot în Parcul „Iuliu Haţieganu”.
Le recomandăm jucătorilor şi staff-ului să se concentreze pe pregătirea sportivă. Clubul Universitatea are acest obiectiv, al unei baze sportive proprii”, a declarat Constantea pentru Cluj24.
Foto: Baza Sportivă din Parcul Babeş – „Iuliu Haţieganu”, unde se pregăteşte Universitatea Cluj şi unde va avea un teren nou de antrenament. Sursa: ubbcluj.ro.
ADMINISTRAȚIE
Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.
Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de siguranță a circulației.
„Drumul județean 109C creează multiple oportunităţi de dezvoltare a întregii zone, cunoscute pentru reţeaua de lacuri de pescuit de agrement. De asemenea, drumul județean DJ 109C permite tranzitarea rapidă şi facilă a unei zone importante a județului și asigură o circulaţie în condiţii optime între Gherla și drumul național DN 16”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Ce lucrări se desfășoară?
Operațiunile constau în întreținerea părții carosabile și a platformei drumului prin frezarea zonelor deteriorate de carosabil, executarea de plombări cu îmbrăcăminți asfaltice și tratarea burdușirilor și a tasărilor, aducerea la profil și completarea acostamentelor cu piatră spartă amestec optimal.
De asemenea, se realizează asigurarea scurgerii apelor din zona drumului prin curățarea și desfundarea șanțurilor, rigolelor și a podețelor, înlocuirea de podețe, asigurarea esteticii rutiere prin tăierea lăstărișului și a vegetației din vecinătatea drumului și refacerea timpanelor și a camerelor de cădere deteriorate.
În această etapă se efectuează lucrări de tratare a burdușirilor și a tasărilor, precum și de înlocuire și prelungire de podețe.