EVENIMENT
FOTO. Boc, la summit-ul pentru neutralitate climatică: Lucrăm umăr la umăr cu Europa pentru a face Cluj-Napoca un oraș mai verde

Primarul Emil Boc a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la Summit-ul Internațional pentru Neutralitate Climatică, desfășurat sub sloganul ”Carbon OFF. Future ON”, că orașul se pregătește să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2030 și va lua mai multe măsuri în acest sens. ”Lucrăm, umăr la umăr cu Europa, pentru a face Cluj-Napoca un oraș mai verde”, a spus edilul.
Emil Boc a reamintit în fața celor peste 250 de invitați, din care peste 100 din străinătate, că municipiul Cluj-Napoca a primit placheta EU Mission Label – Climate Neutral & Smart Cities – Misiunea Uniunii Europene pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic, titlu care atestă faptul că se află în primele 10 orașe din UE în privința creșterii calității vieții prin implementarea politicilor europene legate de tranziția verde.
”Clujul este unul dintre cele mai pro-europene orașe din România. Europa ne-a adus împreună, iar valorile comune – sustenabilitate, incluziune, inovație – ne țin împreună.
Cluj-Napoca este mândru pentru că suntem printre primele 10 orașe europene care au primit eticheta de misiune a UE pentru orașe climatice și inteligente, iar aceasta este mai mult decât o distincție, este un angajament, o responsabilitate și o promisiune.
La Cluj-Napoca ne-am propus să devenim un oraș neutru din punct de vedere climatic până în 2030, dar nu ne temem de această ambiție.
Cu ajutorul programului pilot NetZeroCities, învățăm, testăm, implicăm cetățenii, regândim sistemele.
Nu construim doar infrastructură, construim încredere, nu reducem doar emisiile, creștem speranța”, a spus Boc.
Peste 100.000 de copaci plantați până în 2030
Potrivit acestuia, pe plan local s-a lansat programul ”Green Cluj – Clujul verde” care prevede că aproape 200 de hectare de parcuri vor fi create sau reabilitate și plantarea a peste 100.000 de arbori până în anul 2030.
”Și acesta e doar începutul. Credem în conceptul de oraș al celor 15 minute, unde grădinițele, școlile, piețele și parcurile sunt la câțiva pași distanță. Credem că orașele trebuie să respire, iar cetățenii trebuie să simtă că aparțin locului în care trăiesc.
Contractul nostru de oraș climatic ne oferă direcția, în timp ce oamenii noștri ne oferă energia. Pentru Cluj, această călătorie nu e despre rețele sau clasamente, ci despre colaborare, despre viziune, despre cum lucrăm, umăr la umăr cu Europa, pentru a face orașul nostru mai verde — și viitorul nostru mai sigur”, a subliniat Emil Boc.
Acesta a precizat că a avut onoarea de a servi la toate nivelurile de guvernare, ca primar, ca prim-ministru, ca membru al Comitetului European al Regiunilor și că a stat la mese oficiale la Bruxelles și la București, dar acasă, la Cluj-Napoca a văzut ”cum ideile prind rădăcini și cum oamenii dau viață politicilor publice”.
”Aici, Europa devine realitate pentru că orașele nu sunt ultima verigă din lanț, ci sunt primele care răspund schimbării, fiind laboratoarele democrației, motoarele inovației, dar și și paznicii sustenabilității.
Credem în Europa, în guvernarea pe mai multe niveluri, în parteneriate care traversează granite, în fonduri care devin transformare și în misiuni care ne unesc”, a menționat Emil Boc.
În acest context, primarul a precizat că municipiul Cluj-Napoca își propune ca până în 2028 întreaga flotă a transport public a CTP să fie electrică.
Capitala neutralității climatice
Pentru trei zile, în perioada 21-23 mai, Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice pentru 3 zile, Primăria organizând summit-ul sub sloganul Carbon OFF. Future ON.
Evenimentul reunește peste 250 de persoane din 20 de țări, reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga țară, parteneri din ecosistem, experți, lideri din industrie, reprezentanți ai mediului academic, precum și cetățeni activi și tineri implicați în comunitate și în găsirea de soluții pentru provocările actuale.
Printre invitații prezenți se numără primarul din Iași, Mihai Chirică, prefectul Clujului, Maria Forna, deputatul de Cluj Ovidiu Câmpean.
Organizatorii au precizat că summit-ul face parte din eforturile continue ale Clujului, selectat în 2022 de Comisia Europeană în cadrul Misiunii „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, de a deveni un model de transformare urbană sustenabilă, alături de metropole precum Amsterdam, Viena, Milano sau Paris.
Această misiune este implementată la nivel european prin intermediul inițiativei NetZeroCities, sprijinită de EU Cities Mission Platform, cu scopul de a transforma orașele europene în ecosisteme urbane verzi, reziliente și echitabile.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Superliga de fotbal are ultima strigare. Jocurile sunt făcute. Se știe cine retrogradează direct, se știe cine joacă în Europa. „U” Cluj va juca în Conference League și încheie sezonul cu un meci pe teren propriu, împotriva celor de la Rapid, programat sâmbătă, de la ora 18:00.
Înaintea acestei partide, antrenorul Universității, Ioan Ovidiu Sabău, a vorbit despre atuurile echipei sale și atmosfera din vestiar, dar și despre ultimul obiectiv al acestui sezon și strategia pentru următorul an competițional.
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu Rapid: Vrem să prindem PODIUMUL
„Mă aștept la un meci bun, să avem mentalitate de învingători și să arătăm bine ca echipă. Asta îmi doresc, pentru că vrem să-i răsplătim pe fani, nu atât prin rezultat, cât prin atitudinea noastră și un joc foarte bun. E un meci, se poate întâmpla orice, dar vreau să arătăm foarte bine din punct de vedere mental, fizic. Presiunea este pe noi, asta e realitatea, jucăm pentru locul al treilea, vrem să prindem podiumul. E un lucru foarte important și jucătorii trebuie să înțeleagă asta. Cred că nu prea e bine pentru noi, pentru că e clar că responsabilitatea cade pe umerii jucătorilor Rapidului după un astfel de meci (1-4 vs CFR în etapa trecută-n.n.).
Răspunzând de ce se întâmplă în teren, vor fi foarte motivați. Dacă până acum responsabilitatea a fost pe Șumudică, acum ei vor să demonstreze că nu așa trebuie să arate o echipă ca Rapid. Ne așteaptă un meci greu și o reacție normală, firească a unui profesionist, să își dorească să joace bine. La noi atmosfera este foarte bună. Asta am și discutat astăzi la ședință, despre plusurile și minusurile pe care le avem.
„Niciunul dintre cei accidentați nu sunt refăcuti”
A fost un sezon aproape perfect, de excepție, sunt chiar mulțumit de ce am realizat anul acesta. Trebuie să fim foarte atenți și foarte responsabili, pentru că ar fi foarte păcat să nu facem și bani, pentru că bani se câștigă, dar eu cred că să termini pe locul 3 e ceva la care trebuie să ții foarte mult ca jucător. Rămâi în istoria acestui club. Am realizat lucruri frumoase, dar cred că se poate mai mult la ultimul joc”, a declarat Sabău.
Legat de lot, Sabău a menționat și problemele cu care se confruntă.
„Gertmonas e accidentat, deci nu ne putem baza pe el. Jasper la fel, Bic la fel, Chipciu e suspendat. Nu revin, poate doar Cristea, astăzi s-a antrenat. Niciunul dintre cei accidentați nu sunt refăcuti. Cam același lot, aceiași jucători, doar că în proporție de 70-80% revine Cristea și lipsește de această dată Alex Chipciu, fiind suspendat.”

Primăria Municipiului Cluj-Napoca anunță desfășurarea unei acțiuni de dezinsecție a domeniului public și privat, precum și a spațiilor deschise aparținând persoanelor fizice și juridice, în perioada 2 – 30 iunie 2025, între orele 22:00 și 06:00.
Activitatea este realizată de S.C. Coral Impex S.R.L., în baza contractului de prestări servicii pentru delegarea serviciului public de salubrizare, și vizează combaterea țânțarilor și prevenirea formării de focare de infecție în municipiul Cluj-Napoca.
Pentru tratamentele aplicate se folosesc produse biocide CYMINA PLUS (pentru combaterea țânțarilor adulți) și VECTOBAC WG (pentru delarvizare), ambele avizate de Ministerul Sănătății și incluse în Registrul Național al produselor biocide.
Apel la implicare către cetățeni și asociații de proprietari
Pentru eficiență maximă și prevenirea reinfestării, cetățenii, asociațiile de proprietari, agenții economici și instituțiile sunt rugate să desfășoare, la rândul lor, acțiuni de dezinsecție în spațiile proprii – precum subsoluri, case ale scărilor, pasaje, depozite de anvelope sau pășuni – în paralel cu intervențiile din domeniul public.
Perioada de execuție poate fi prelungită, în funcție de condițiile meteorologice.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Un pas mare nevăzători: „See You”, aplicația care le redă libertatea de a explora Clujul, s-a lansat astăzi

Un pas important pentru incluziune digitală a fost făcut astăzi la Cluj-Napoca. La Centrul pentru Tineret a fost lansată oficial „See You”, o aplicație mobilă destinată persoanelor cu deficiențe de vedere.
Cum s-a născut SeeYou?
Ideea aplicației a pornit dintr-o nevoie simplă, dar profund umană, a persoanelor nevăzătoare: aceea de a fi însoțit. Fie că e vorba de un drum la cumpărături, o vizită la poștă, la ANAF sau o seară la concert, SeeYou oferă o rețea de ghizi-însoțitori, oameni obișnuiți care aleg să contribuie la o societate mai empatică.
Cum funcționează?
Persoanele cu deficiențe de vedere își pot crea un cont de beneficiar, de unde pot lansa invitații de însoțire, în care trebuie să specifice locul întâlnirii, destinația, descrierea, ora și durata. La deschiderea contului, pentru un plus de siguranță, utilizatorul va fi verificat dacă într-adevăr este o persoană nevăzătoare, în baza unui certificat care trebuie încărcat în platformă.
La rândul lor, voluntarii își vor crea un cont, unde vor trebui să atașeze o poză cu buletinul, pentru a putea fi verificați și pentru a preveni evenimentele neplăcute. După verificarea contului, aceștia vor fi contactați pentru un interviu, urmând apoi să poată ajuta.
Este, în esență, o provocare lansată societății, aceea de a privi dizabilitatea nu ca o limitare, ci ca o oportunitate de a reconstrui empatia.
Cine stă în spatele SeeYou?
Aplicația a fost dezvoltată de AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), o echipă care din 2015 se luptă pentru a oferi vizibilitate nevoilor de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilități, dar și cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Cluj.
La eveniment, a fost prezent și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a adresat cuvinte de laudă inițiatorilor proiectului. Edilul și-a instalat la rândul său aplicația, urmând să își facă cont.
Aplicația este gratuită și poate fi descărcată de aici: seeyou.ro.
Andreea Ungur

Patru zile pline de emoție, care vor face Clujul să vibreze și vor aduce împreună mii de oameni care vor scrie noi povești și își vor crea noi amintiri. Încep Zilele Clujului, un eveniment cât un festival, iar Iulius Mall este partener oficial. Sâmbătă și duminică, Iulius Parc va găzdui mai multe evenimente pentru întreaga familie, de la momente pline de emoție pentru cei mici, până la petreceri pline de magie.
Sâmbătă, 24 mai 2025, cei mici sunt așteptați în Iulius Parc, unde vor avea loc mai multe spectacole inedite dedicate întregii familii. De la ora 16:00, se va juca piesa „Muzicanții din Bremen” – un spectacol de teatru de păpuși în care personajele pornesc într-o călătorie plină de aventuri spre Bremen.
Evenimente pentru întreaga FAMILIE în Iulius Parc, de Zilele Clujului
De la ora 17.00, va avea loc „Miss Măriuța”, un concurs dedicat copiilor din toate colțurile țării, care vor străluci în portul popular. Spectacolul „Zephyrus” va fi tot în Iulius Parc, de la ora 19.00, iar de la 20.00, va avea loc un moment special susținut de Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”. Trupa OUTFLOW va urca pe scenă, de la ora 21.00, cu un show exploziv, cel mai nou album și câteva surprize.
Duminică, 25 mai, vă așteptăm să descoperiți „Vibrații pe vinil”. De la ora 16:00, Heart Society preia controlul în Iulius Parc, într-un takeover spectaculos unde muzica, arta vizuală și comunitatea se întâlnesc într-un eveniment unic, creat cu suflet și viziune.
Participarea la evenimentele din Iulius Parc este gratuită.
Iulius Mall Cluj a susținut dintotdeauna inițiativele dedicate comunității, fiind partener atât al marilor festivaluri – precum Electric Castle și UNTOLD – cât și al evenimentelor de nișă.