ADMINISTRAȚIE
Emil Boc, despre stadiul lucrărilor la școlile din oraș: În mai am alocat încă 3 milioane de euro. Probleme mari cu o clădire

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat, luni, stadiul lucrărilor la școlile din oraș finanțate prin PNRR. Este vorba despre un proiect „gigant”, în valoare de 90 de milioane de euro, din care 45 de milioane de euro au fost alocați inițial din bugetul local.
6.700 de elevi, care acum învață în alte locații sau în unități de învățământ comasate, se vor întoarce la normalitate de la 1 septembrie 2026, a dat asigurări Emil Boc.
Emil Boc: În mai am alocat încă 3 milioane de euro
„Educația a fost, este și va rămâne prioritatea zero pentru municipiul nostru. Ultimele rezultate la Bacalaureat confirmă calitatea educației de la Cluj. Dar, fără intervenția publică a orașului, jumătate dintre școli ar fi fost nevoite să se închidă. Noi am prioritizat educația de fiecare dată și vom continua să o facem”, a spus Emil Boc, care a prezentat stadiul proiectului în valoare de 90 de milioane de euro, din care 45 de milioane provin din bugetul local.
În luna mai, a mai spus Boc, au fost alocați încă 3 milioane de euro pentru a putea finaliza lucrările.
Trei categorii de proiecte
Emil Boc a precizat că este vorba despre trei categorii de proiecte: lucrări care vor fi gata până la 31 august 2025; lucrări care se vor încheia până la finalul lunii decembrie 2026, după vacanța de iarnă; și lucrări care vor fi finalizate până la mijlocul anului 2026.
„Per ansamblu, avem un proiect care se termină mai repede decât termenul prevăzut și unul care se prelungește față de graficul inițial. Așa cum am promis, elevii din 17 unități de învățământ — școli, grădinițe și creșe — vor începe cursurile în clădiri cu lucrările finalizate. Vorbim despre 6.700 de elevi care vor beneficia de condiții normale, de la 1 septembrie”, a mai spus Emil Boc.
Unde vor reveni elevii din septembrie
Copiii se vor reîntoarce în școli sau la programul normal de la 1 septembrie în următoarele unități de învățământ:
- Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”,
- Școala Generală „Constantin Brâncuși” (foto),
- Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” (corp C1),
- Școala Gimnazială „Ioan Bob”,
- Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior” (căminul și corpul C2),
- Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”,
- Liceul Teoretic „Eugen Pora”,
- Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” (corp C1 și căminul),
- Creșa „Lizuca și Prâslea cel Voinic”,
- Grădinița „Dumbrava Minunată” și creșa „Cenușăreasa”,
- Grădinița „Gheorghe Lazăr” și creșa „Scufița Roșie”, Creșa „Veronica”.
Lucrările care se încheie până la final de 2025
Lucrările care se finalizează până la finalul anului 2025 vizează 11 clădiri — 2 grădinițe, 2 creșe și restul școli.
„Până la 31 decembrie, aproximativ 10.100 de copii vor reveni în locațiile inițiale”, a mai spus Emil Boc, care a precizat și că, la Școala „Hațieganu”, un corp de clădire va fi gata mai repede.
Probleme mari la Grădinița Licurici. Clădirea va fi demolată
Există însă probleme la Grădinița Licurici, care funcționează într-o clădire veche. „Experții și proiectanții ne-au transmis că imobilul nu mai poate fi reabilitat și trebuie demolat. Suntem nevoiți să reziliem contractul și să reluăm licitația”, a declarat Emil Boc.
Copiii de la Grădinița Licurici vor continua să învețe în spații închiriate. Lucrările vor fi finalizate în 2027, iar dacă nu se va prelungi programul european, finanțarea va fi asigurată din bugetul local. Investiția este de 2,5 milioane de lei, din care jumătate provine din bugetul local.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
FOTO. Drumul din Chinteni, modernizat. Se lucrează la trotuare și se amenajează accesul către peste 100 de proprietăți

Au început lucrările de întreținere pe drumul județean DJ 109A, în localitatea Chinteni, anunță Consiliul Județean Cluj.
Intervențiile vizează un sector de 3,5 kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 10+200 și 13+700.
Drumul din Chinteni, modernizat
„Importanța aparte a acestui sector de drum rezidă din faptul că deservește o zonă metropolitană populată, în plină expansiune, asigurând o legătură directă și facilă cu municipiul Cluj-Napoca”, spune Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Lucrările includ refacerea terasamentelor, decopertări de pământ, amenajarea scurgerii apelor, dar și construirea sau refacerea trotuarelor asfaltate, cu borduri prefabricate. De asemenea, sunt prevăzute peste 120 de accese la proprietățile aflate pe traseul drumului modernizat.
În această etapă, arată reprezentanții CJ Cluj, echipele execută lucrări pregătitoare în zonele destinate trotuarelor și montează bordurile necesare delimitării traseului.
EVENIMENT
FOTO. UPDATE. Fetiță lovită de o mașină în Florești, pe trecerea de pietoni. A fost intubată și dusă în stare gravă la spital

Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu puțin timp pe strada Avram Iancu din comuna Florești, județul Cluj.
O fetiță de aproximativ 12 ani a fost lovită de un autoturism în timp ce se afla pe carosabil.
Fetiță lovită de o mașină în Florești
Potrivit ISU Cluj, în urma impactului, minora a suferit răni extrem de grave. A fost intubată la fața locului și transportată în regim de urgență la spital de echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă.
La misiune au intervenit forțe din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.
Circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul urmează să fie stabilite de polițiști.
UPDATE
Accidentul s-a produs în jurul orei 21:25, pe DN1 E60, în localitatea Florești.
Potrivit polițiștilor clujeni, din primele cercetări a reieșit că un tânăr de 24 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția localității Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroșat un minor de 12 ani, din comuna Florești, aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni.
În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea pietonului, care a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare, sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul.
EVENIMENT
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, premiat la Atena pentru excelență în operațiuni aeroportuare

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost premiat în cadrul evenimentului OPS Forum 2025, organizat la Atena, în Grecia.
Premiul OPS Forum 2025 – Corporate Award – Airports a fost conferit la 23 iunie de ATN Air Transport News, o platformă specializată în domeniul aviației.
Aeroportul Internațional Cluj, premiat la Atena
Premiul a fost acordat aeroportului clujean pentru extinderea Terminalului de Plecări realizată anul trecut, precum și pentru creșterea numărului de operatori aerieni și a destinațiilor, concretizată inclusiv prin includerea companiei Pegasus Airlines în rețea, din sezonul de vară 2025, cu zboruri directe către Aeroportul Istanbul Sabiha Gökçen, arată reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj.
În prezent, pasagerii pot călători de pe Aeroportul Internațional Cluj spre peste 50 de rute regulate operate de 10 companii aeriene, la care se adaugă 12 destinații charter turistice deservite de 13 companii aeriene.
Profesioniști de top din aviația civilă s‑au întâlnit la Atena
Evenimentele și conferințele regionale și internaționale de aviație, organizate la nivel european sau mondial, la care Aeroportul Internațional Cluj participă constant, reprezintă un prilej de abordare a subiectelor actuale din industria aviației civile, precum și a soluțiilor pentru problemele cu care se confruntă sectorul.
În egală măsură, acestea constituie un prilej deosebit de a conecta serviciile oferite de aeroport cu principalii actori ai aviației, la nivel european și nu numai.
În acest sens, conferințele OPS Forum 2025 și Summer Aviation Forum 2025 au reunit, pe parcursul unei zile, la Atena, profesioniști de top din domeniul aviației civile internaționale.
Alături de David Ciceo, directorul aeroportului clujean, printre speakerii care au contribuit la lucrările conferințelor s‑au numărat Michal Nowak, vicepreședinte Embraer; Michael Kerkloh, consultant senior în aviație și fost CEO al Aeroportului München; Simon Hocquard, director general CANSO – Organizația Serviciilor de Navigație Aeriană Civilă; Costin Iordache, director general TAROM; și Alexander Zinell, CEO Fraport Grecia.
David Ciceo: „E o recunoaștere a activității aeroportului”
Aeroportul Internațional Cluj a devenit, în timp, un lider regional recunoscut pentru excelența serviciilor sale, profesionalismul și capacitatea de adaptare la cerințele unei industrii în continuă transformare.
Premiul obținut în cadrul acestui eveniment de prestigiu pune Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj pe harta aeroporturilor orientate strategic și deschise spre dezvoltarea de noi operațiuni aeriene.
De asemenea, în cadrul conferinței OPS Forum 2025 au fost recompensați, pentru contribuția lor la ecosistemul aviației, Simon Hocquard, director general CANSO (Premiul pentru Organizație), și profesorul Andreas Papatheodorou, președinte al Hellenic Aviation Society (Premiul Individual).
„Acest premiu este deosebit de onorant și vine ca o recunoaștere a activității de ansamblu a Aeroportului Internațional Cluj, așa cum reprezintă o validare a susținerii continue primite din partea Consiliului Județean Cluj pentru dezvoltare, dar și o apreciere a muncii depuse de toți angajații regiei, respectiv de partenerii instituționali sau economici din perimetru”, a declarat David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.
EVENIMENT
Două locuințe părăsite și o anexă s-au făcut scrum în incendiul din Gruia. 40 de pompieri au participat la intervenție

Pompierii clujeni au reușit să lichideze incendiul de proporții izbucnit astăzi în cartierul Gruia din Cluj-Napoca, iar acum intervin pentru înlăturarea ultimelor efecte negative ale focului. În incendiu a ars și acoperișul restaurantului Panorama del Baron.
Un echipaj va rămâne pe parcursul serii pentru a supraveghea zona și a preveni reaprinderea vreunui focar, au transmis reprezentanții ISU Cluj, după finalizarea intervenției.
Două locuințe părăsite și o anexă s-au făcut scrum în incendiul din Gruia
În incendiu au fost distruse două locuințe părăsite, aflate la o distanță de aproximativ 100 de metri una de cealaltă, o anexă gospodărească, precum și acoperișul unui restaurant, afectat pe o suprafață de aproximativ 600 de metri pătrați.
De asemenea, o cantitate semnificativă de vegetație uscată a fost cuprinsă de flăcări.
40 de pompieri au participat la intervenție, inclusiv din Huedin și Turda
La intervenție au participat 3 ofițeri și 37 de subofițeri, cu un total de 9 autospeciale cu apă și spumă, 2 autoscări și o motocicletă SMURD, mobilizate din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca, Huedin și Turda. Partea medicală a fost asigurată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, iar intervenția a fost sprijinită de un operator privat de salubritate, care a trimis două cisterne cu apă în zonă.
Din fericire, nu au fost înregistrate victime sau persoane care să necesite îngrijiri medicale. Cauza probabilă a incendiului urmează să fie stabilită de o comisie specializată în perioada următoare, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
Potrivit polițiștilor, care au deschis o anchetă, focul a pornit de la anexa de lângă restaurant.
Foto: ISU Cluj