Connect with us

ACTUALITATE

DOMINIC STANCA Toate femeile voiau să nască cu el. Nepoata marelui doctor: A fost dat afară de comuniști. A suferit groaznic!

Publicat


1

Dominic Stanca, unul dintre cei mai importanți și mai iubiți medici pe care i-a dat Clujul, care a fondat clinica ce-i poartă numele, a descoperit și organizat Băile Someșeni, a fondat Spitalul de femei din Orăștie și a condus numeroase campanii sanitare în Ardeal, a fost pensionat forțat la 62 de ani de către comuniștii aflați la putere.

„A fost înlăturat și desconsiderat, iar el a suferit groaznic tot restul vieții”, a spus, pentru Cluj24, nepoata marelui doctor.

Născut la Petroșani, tatăl său fiind preot

Dominic Stanca s-a născut în 4 octombrie 1892 în Petroșani, ca fiul mai mic al protopopului Avram Stanca și al Ioanei Chirca, fondatoarea Reuniunii femeilor române greco-ortodoxe din Petroșani.

Este fratele preotului dr. Sebastian Stanca (1878-1947) și al medicului Constantin Stanca, tatăl poetului și actorului Dominic Stanca (1926-1976), unchiul dramaturgului Radu Stanca și al cronicarului dramatic Horia Stanca (1909-2002).

De asemenea, este fratele Elenei Stanca, căsătorită cu protopopul Ioan Duma, acesta din urmă fiind una din victimele persecuției comuniste. A fost căsătorit cu dr. Nella Stanca.

A absolvit Medicina la Cluj

Dominic Stanca și-a făcut studiile primare și secundare la Petroșani, orașul natal. Studiile superioare, de medicină, le-a urmat la Cluj (1910-1915).

Ulterior și-a efectuat stagiul militar la Sibiu, unde se afla în momentul izbucnirii Primului Război Mondial. Ulterior, a fost trimis la Orăștie, unde i-a fost încredințată organizarea unei unități medicale militare. De aici, Dominic Stanca a fost trimis pe frontul din Polonia, în calitate de doctorand, de unde primește concediu pentru terminarea studiilor.

2

După finalizarea studiilor, în anul 1916, a activat în calitate de medic-sublocotenent la unul dintre spitalele garnizoanei din Viena. De aici este transferat la Spitalul Militar din Budapesta, ulterior pe frontul din răsărit, în Volohia și Bucovina.

Marea Ofensivă din Italia

Ulterior este trimis în Italia, unde ia parte la „marea ofensivă” (15-16 iunie 1918), unde așa cum subliniază Florea Marin în lucrarea „Medicii și Marea Unire”: „Doctorul Stanca se afla tot timpul printre răniți și intoxicații cu gaze de luptă”.

Activitatea și dificultățile din timpul războiului au fost consemnate chiar de către Dominic Stanca. Acesta „a întocmit sitematic, cu talent și cu meticulozitate, însemnări zilnice privind desfășurarea epidemiilor, precum și liste nominale ale ostașilor și ofițerilor căzuți victimă acestor calamități, notând și cimitirul în care aceștia au fost înhumați”.

5

De asemenea, Dominic Stanca a realizat însemnări legate de participarea sa la Marea Adunare Națională, ca delegat oficial din partea ,,Reuniunii Femeilor Române Greco-Ortodoxe din Petroșani”.

A deschis la Cluj prima clinică obstetrică-ginecologie din Transilvania 

După război, Dominic Stanca a devenit profesor universitar la Facultatea de Medicină din Cluj, secția Ginecologie. După Marea Unire, a participat împreună cu alți medici la organizarea serviciului militar din Cluj.

În aprilie 1919, a organizat și inaugurat prima clinică obstetrică-ginecologie din Transilvania, sub numele de „Spitalul de femei și ambulatoriul policlinic”. Înființarea acestei clinici s-a desfășurat sub noua administrație sanitară românească, având secții de medicală și chirurgie, unde se lucra la un nivel tehnic similar cu cel al clinicilor de profil.

3

Dominic Stanca (cel din dreapta sus) alături de familie și prieteni. Foto: Arhiva Stanca Ioana Gidro

Avându-l alături pe fratele său, medicul Constantin Stanca, Dominic Stanca a reușit să pună bazele unui important centru de asistență al femeilor bolnave și însărcinate, unde s-au format nenumărați specialiști în domeniu. Astăzi, clinica din Cluj îi poartă numele: Clinica Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca”.

Campania igienico-sanitară la sate, școli, armată și în întreprinderi

Dominic Stanca a pus în aplicare bazele unei vaste campanii sanitare antisifilitice în perioada 1920-1921. El a fost în prima linie a acestei acțiuni de combatere a bolii și l-a avut colaborator în campanie pe medicul Constantin Levatidi, care i-a oferit posibilitatea de a pleca în străinătate pe baza unei burse.

Conștientizând nevoia implicării sale la Cluj, Dominic Stanca a refuzat. Campania igienico-sanitară s-a desfășurat prin anchete sanitare la sate, școli, armată și întreprinderi, în care medicul Stanca analiza riscurile la care erau supuși muncitorii.

Între anii 1925-1940, Dominic Stanca a activat ca profesor de igienă la Academia Teologică din Cluj, unde i-a învățat pe viitorii preoți măsurile de igienă, spre a fi utili în cadrul comunităților pe care aveau să le păstorească.

4

Dominic Stanca, alături de șeful său. Foto: Arhiva personală Stanca Gidro

Descoperirea și organizarea Băilor Minerale Someșeni

În 1928, reorganizează Băile Someșeni cu sprijinul Ministerului Sănătății și cu colaborarea unor colegi medici. Dominic Stanca descoperise efectele terapeutice ale acestor băi, ale căror proprietar era. Băile au fost naționalizate în 1949, iar el n-a mai avut voie să intre acolo timp de 10 ani.

Refugiul și activitatea medicală la Orăștie

Din cauza dictatului fascist, medicul Dominic Stanca a fost silit să părăsească Clujul și să se refugieze la Orăștie. Acolo a pus de asemenea, bazele unor sisteme medicale: a înființat Spitalul de femei și a organizat cu succes un sistem sanitar eficient de combatere a epidemiei de meningită cerebrospinală. A organizat, de asemenea, Spitalul de stat din Orăștie, iar în 1943 un spital cu 300 de paturi pentru Crucea Roșie la Suceava.

Revenirea la Cluj

După 23 august 1944, medicul Dominic Stanca s-a întors la Cluj, unde și-a reluat activitatea ca medic ginecolog la spitalul pe care îl fondase. A reorganizat și modernizat Spitalul de femei, îmbunătățindu-l prin crearea unei noi secții de oncologie, în cadrul căreia a activat și soția sa, Nella Stanca din anul 1951.

Tot în 1951, spitalul a fost transformat într-o bază de învățământ, sub denumirea de „Clinica ginecologică și obstetrică II din Cluj”. Acesta a fost locul în care până la pensionarea din 31 decembrie 1958, Dominic Stanca a activat ca medic primar ginecolog-oncolog.

Înmormântat în Cimitirul Central din Cluj

Dominic Stanca a decedat pe 1 aprilie 1979, la 87 de ani, fiind înhumat în Cimitirul Central alături de alți corifei ai primei școli românești clujene. A rămas în memoria colectivă ca „omul și medicul pentru care cea mai mare satisfacție a fost fericirea altora, pentru omenia de care a dat dovadă o viață întreagă”.

Bibliografie: Florea Marin – „Medicii și Marea Unire” / Wikipedia.org

Nepoata doctorului Stanca: „Toată viața lui a muncit și a gândit pentru alții. A fost un mic geniu”

stanca

Nepoata marelui medic ginecolog-oncolog a primit prenumele Stanca. A fost dorința bunicului său. Foto: Tudor Știrbu

„Noi, eu și fratele meu, îi spuneam bunicului <Moșu>. Nu ne-a cerut el, nu știu de unde i-a venit numele ăsta, cred că așa era tradiția în familie, bunicul meu fiind copil de preot din Petroșani. Noi, la Cluj, am trăit în aceeași casă: mama, tata, bunicul și bunica, eu și fratele meu.

Îmi amintesc că era extraordinar de supărat! Păi, după ce a murit, bunica i-a pus pe mormânt un epitaf: <Un om dedicat oamenilor>. Efectiv el a făcut foarte multe lucruri în viață pentru alții, dar într-un final toate au început să se degradeze: Băile Someșeni, la spital avea probleme …

Mai marii vremii, comuniștii care erau atunci la putere, l-au obligat să se pensioneze la 62 de ani! După câte a făcut, l-au dat afară! Păi toate femeile care veneau să nască la clinică voiau cu el. Să vă mai zic cât era de căutat: ne trezeam dimineața și în curte erau femei care au dormit pe bancă. Îl așteptau pe bunicul să meargă la clinică să nască”, rememorează Stanca Ioana Gidro, nepoata doctorului Dominic Stanca.

A suferit groaznic că a fost înlăturat

Stanca Gidro mai spune că bunicul său a suferit groaznic pentru că a fost înlăturat, mai ales că el era în putere. „L-au înlăturat și desconsiderat. I-au aprobat, în bătaie de joc, să funcționeze într-un cabinet cu un alt medic, dar numai o oră pe zi.

Era așa de dedicat față de clinică, de oameni, că și instrumentarul său particular, primise o trusă din inox cumpărată de bunica de la Viena, l-a dus la spital, că de acolo tot dispăreau ustensile … Cu Băile Someșeni, unde era proprietar pe 2/3 din suprafață, tot așa!

Nu l-au lăsat să calce acolo 10 ani, din 1949 până în 1959, iar el a suferit groaznic! Oameni care nu se pricepeau au ajuns să administreze Băile Someșeni. Au distrus locul ăla, au turnat pietriș și balast în nămol”, își amintește Stanca Gidro.

„Toată viața lui a muncit și a gândit pentru alții. A fost un mic geniu”, a mai spus nepoata marelui doctor.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

1 Comentariu

  1. Nume *Monica

    octombrie 31, 2021 la 8:17 pm

    Este trist cand citesti asemenea lucruri.Acel regim a fost o catastrofa.Cand au venit la putere au distrus tot.Bunica mea a fost operata de catre doctorul Stanca in 1930 fiind suspecta de cancer la uter dupa ce o nascuse pe mama mea.Operatia a reusit ,iar bunica a trait pana in anul 1988.Pentru cei care am trait in Cluj era clar se spunea si se spune si acum CLINICA STANCA.L-au indepartat pe IULIU HATEGANU,pe PAPILIAN,pe STANCA si multi altii.

  2. Monte Cristo

    ianuarie 21, 2022 la 8:13 am

    Exact asa se intampla si acum, aceeasi mărie cu altă pălărie. Cel mai bine o stie însăși personajul din imagine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AUR solicită Comisiilor de control ale SRI și SIE să verifice motivul vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România

Publicat

aur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis astăzi, 23 mai, prin reprezentanții săi în cele două comisii parlamentare de control a activității SIE și SRI, solicitări pentru investigarea implicării unor ingerințe străine în procesul electoral din România.

Conform informațiilor apărute în spațiul public, Nicolas Lerner, directorul Direcției Generale pentru Securitate Externă (DGSE) – principalul serviciu de informații externe din Franța – ar fi efectuat o vizită la București cu doar două zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. În timpul acestei vizite, acesta ar fi avut întâlniri cu conducerea unor servicii de informații din România, ulterior deplasându-se în Republica Moldova.

Mai mult, chiar înainte de ziua votului, fondatorul platformei Telegram, Pavel Durov, a transmis un mesaj oficial tuturor utilizatorilor din România, avertizând că Guvernul Francez i-ar fi cerut să reducă la tăcere vocile conservatoare din țara noastră. Ulterior, într-o postare pe platforma X, Durov a declarat că solicitarea ar fi venit direct de la Nicolas Lerner.

Comisii de control

Având în vedere gravitatea acestor acuzații, AUR solicită celor două comisii de control a activității SRI și SIE să verifice următoarele aspecte:
•⁠ ⁠Dacă Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe au fost informate despre vizita în România a directorului DGSE, Nicolas Lerner, înainte de desfășurarea alegerilor;
•⁠ ⁠Dacă vizita acestuia a implicat întâlniri oficiale cu reprezentanți ai serviciilor române de informații;
•⁠ ⁠Dacă SRI și SIE au cunoștință despre afirmațiile fondatorului Telegram, Pavel Durov
•⁠ ⁠Dacă, în opinia SRI și SIE, aceste acțiuni pot fi considerate drept o formă de ingerință a unui stat străin în procesul electoral din România.

”AUR cere celor două Comisii un răspuns oficial și nesecret privind veridicitatea informațiilor și poziția SRI și SIE față de cele relatate, în cel mai scurt timp posibil.
Suveranitatea națională și integritatea procesului electoral nu sunt negociabile!”, arată partidul.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Altă mașină răsturnată în județul Cluj. O femeie, evaluată medical de un echipaj SMURD

Publicat

răsturnată

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit vineri seara la un accident rutier petrecut pe raza localității Șaula.

În accident a fost implicat un singur autoturism, care s-a răsturnat. Nu au existat victime încarcerate, iar o femeie de aproximativ 55 de ani a fost evaluată de către paramedicii SMURD, refuzând în cele din urmă transportul la spital.

Tot vineri, în jurul orei 19, o altă mașină s-a răsturnat pe Autostrada Transilvania.

 

răsturnată

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – FCSB, 1-1. Clujenii, ținuți în șah de o echipă de puști

Publicat

cfr

Cade cortina peste Superligă. CFR Cluj a disputat, vineri seara în Gruia, ultima partidă în compania noii campioane, FCSB. Rezultatul nu putea afecta ordinea în clasament, așa că efectiv meciul nu avea miză. Era vorba doar de orgolii. Mari și multe. Orgolii care au dus la un meci cu nervi, eliminare și penalty. Puștii lui Becali i-au ținut în șah pe clujeni și au obținut un egal, 1-1. Au marcat Stoian (min.1) respectiv Louis Munteanu (min.50).

Echipele de start:

CFR Cluj: Popa – Abeid, Sinyan, M. Ilie, Camora – Korenica, Emerllahu, A. Păun – Deac, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Gal, Borbei, F. Iacob, Bârstan, Țîrlea, Bolgado, Tachtsidis, Fica, Nkololo, Gligor, Șfaiț, Postolachi
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – FCSB, 1-1. Clujenii, ținuți în șah de o echipă de puști

FCSB: Zima – I. Cercel, Alhasan, M. Popescu, Kiki – Lixandru, Edjouma – M. Ștefănescu, Oct. Popescu, Al. Stoian – Gele
Rezeve: Udrea, M. Popa, L. Ciobanu, Dăncuș, L. Ilie, Colibășanu, M. Toma, Manolache, D. Popa, Necșulescu
Antrenor: Elias Charalambous

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu” (Cluj-Napoca)
Arbitru: Moroiță Andrei (Ploieşti – Prahova)
Asistenți: Badea Marius (Râmnicu Vâlcea – Vâlcea) / Dumitru Ionel Valentin (Gherghiţa – Prahova)

Meciul a început practic de la 0-1. În timp ce clujenii se legau încă la șireturi, o acțiune rapidă a puștilor de la FCSB, încheiată cu o pasă a lui Lixandru la Stoian care o deviază în poartă face ca oaspeții să conducă încă din secunda 19.

CFR trece la cârma jocului însă acțiunile nu au finalitate. Louis Munteanu înscrie în min.11 însă golul e anulat pentru offside. În min.19, Kamara ia o acțiune pe cont propriu pe partea stângă însă șutul lui este deviat de Zima.

În min.25, Korenica are o ocazie mare însă, din greșeală, îl faultează pe Baba Alhasan și Moroiță, după consultarea VAR-ului, îi acordă cartonașul roșu.

FCSB încearcă să contraatace periculos, însă apărarea clujeană funcționează în parametri.

Repriza a doua începe cu golul de 1-1, marcat superb de Louis Munteanu în min.50, după o pasă excelentă a lui Nkololo. CFR conduce ostilitățile dar FCSB devine mai incisivă.

În min.65 și 70, același Munteanu prinde două șuturi bune dar Zima apără. În min.70, Matei îl faultează în careu pe Gele și Moroiță acordă penalty după ce a fost atenționat de VAR. Octavian Popescu execută slab și Popa apără.

În min.75, Nkololo are o lovitură bună de cap dar Zima respinge. Louis Munteanu are golul de 2-1 în vârful ghetei în prelungiri însă ratează.

Clujenii încheie pe locul 2 Superliga, după un meci în care au fost ținuți în șah de puștii lui Becali.

Notele Cluj24:

Popa 8 – Abeid 6, Sinyan 6, M. Ilie 5, Camora 7 – Korenica 5, Emerllahu 6, A. Păun 6 – Deac 5, L. Munteanu 8, Kamara 7,
Bolgado, Fica 6, Nkololo 7, Șfaiț 6, Postolachi

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum s-a răsturnat o mașină pe Autostrada Transilvania. Ce a constatat Poliția Cluj

Publicat

mașină

Polițiștii Biroului Autostrăzi A3 au fost sesizați, vineri seara, în jurul orei 19:00 cu privire la producerea unui accident rutier pe Autostrada Transilvania – A3 Câmpia Turzii – Nădășelu, sensul de mers Turda – Gilău, la kilometrul 22. O mașină s-a răsturnat.

”Din primele verificări, s-a stabilit că o femeie de 66 de ani, în timp ce conducea un autoturism în care se aflau alte 3 persoane, respectiv un bărbat de 55 de ani și doi minori, de 7 și 8 ani, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare în condiții de carosabil umed, răsturnându-se în afara părții carosabile.

În urma accidentului, toți ocupanții autoturismului au necesitat îngrijiri medicale”, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.

Conducătoarea autoturismului a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii accidentului.

autostrada

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate
OSZAR »