Connect with us

De toată clujena

Doi elevi clujeni trebuie să-i plătească unei profesoare 30.000 de lei pentru insultă

Publicat


Admitere liceu Cluj

O profesoară de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca trebuie să primească 30.000 de lei de la doi elevi care au insultat-o.

Vineri, Tribunalul Cluj a confirmat o soluție a Judecătoriei Cluj-Napoca prin care părinții ai doi elevi cu vârsta sub 14 ani au fost obligați să plătească unei profesoare suma de 30.000 lei pentru batjocorirea ei pe grupul de Whatsapp al clasei și pe Facebook (Dosar 26335/211/2019), relatează vedemjust.ro

Profesoara BM de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca era diriginte la elevii din clasa a VII-a. În martie 2019, unii elevi de-ai săi îi relatează faptele comise de către doi colegi.

Că în ultima zi din vacanța mare din anul 2018, Raul – în vârstă de 12 ani – a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei, apoi în decembrie 2018 a postat tot acolo o altă poză denigratoare, pe care a setat-o apoi ca imagine de grup.

Apoi, că în martie 2019, Cosmin – în vârstă de 13 ani – a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la Raul: una a pus-o ca poză de profil, cealaltă ca imagine de coperta a contului. El a dat mesaje colegilor pentru a da accept la cont, spunând că este creat de el.

Profesoara a cerut 50.000 lei despăgubiri pentru rușinea îndurată și publicarea hotărârii într-un cotidian central. Ea a argumentat cu insulta adusa numelui şi imaginii sale, fapt care i-a afectat viața sa privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Am avut două bile: una s-a spart, pe cealaltă am pierdut-o. Povestea aparatelor de COLECTARE reciclabile din Cluj

Publicat

returo

Analogia cu celebrul banc nu e întâmplătoare: Clujul are două aparate a câte două unități de colectare a reciclabilelor, pentru care eliberează vouchere de bilete de transport în comun. Unul este în Zorilor, celălalt la complexul Hermes din Gheorgheni. Întâmplarea face că una dintre unitățile de la Hermes este defectă. Nu de ieri, alaltăieri, ci tocmai de la începutul lunii martie.

Ca atare, singurul rămas în funcțiune, din când în când și acela, are o coadă care o concurează pe cea a moaștelor Sfintei Paraschieva. Și asta zilnic.

Am întrebat „paznicul” instalației dacă s-a luat vreo măsură. „Domnu’ dragă, din martie am anunțat și nu o dată. Degeaba, n-o venit nimeni…”, zice el.

Am avut două bile: una s-a spart, pe cealaltă am pierdut-o. Povestea aparatelor de COLECTARE reciclabile din Cluj

Cluj24 a cerut un punct de vedere Primăriei Cluj-Napoca. Iată-l în continuare.

„Vă informăm asupra faptului că începând cu data de 4 martie 2025, s-a purtat o corespondență permanentă cu privire la defecțiunea tehnică majoră a unui sistem automat de colectare a deșeurilor reciclabile instalat la Piața Hermes, din cele două amplasate la Piața Hermes, atât cu Direcția Generală Poliția Locală, din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, cât și cu firma SC ENVIPCO SOLUTION SRL cu care Municipiul Cluj-Napoca a încheiat Contractul de achiziție a acestora.

Direcția Generală Poliția Locală din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca a fost informată cu privire la faptul că un sistem automat de colectare a deșeurilor reciclabile instalat la Piața Hermes (din cele două) din municipiul Cluj-Napoca a fost vandalizat. Astfel, acesta a înregistrat defecțiuni tehnice datorită cărora sistemul nu mai funcționează, iar cetățenii nu mai pot colecta deșeuri de ambalaje de băuturi.

În acest sens, am solicitat luarea măsurilor necesare în vederea identificării persoanelor vinovate de producerea actului de vandalizare, la sistemul de colectare ambalaje, mai sus menționat.

Prin o altă adresă Primăria Municipiului Cluj-Napoca transmisă firmei S.C. ENVIPCO SOLUTION SRL s-a solicitat ca reparația aparatului mai sus menționat să fie realizată până cel târziu la data de 5.06.2025. Menționăm că s-a constatat faptul că la acest aparat, cetățenii au alimentat pe gura de alimentare a sticlelor de plastic, inclusiv pahare de plastic de diferite dimensiuni”.

„Domnul care supraveghează îi ajută”

Și acum urmează întrebările:

  • cât poate dura reparația unității dacă sesizarea s-a făcut în martie și termenul acordat firmei care se ocupă cu așa ceva este în iunie?
  • cine controlează buna funcționare a acestora?
  • până unde se întind competențele depanatoare ale persoanei care supraveghează aparatele?

Este bine știut faptul că alimentarea aparatelor cu pahare și caserole de plastic se face cu complicitatea supraveghetorului.

„Nu-i prima dată când aduc așa ceva la aparat. Domnul care supraveghează îi ajută și îi învață cum s-arunce paharele în gura de alimentare ca să i le ia aparatul, chiar fără cod de bare. Românul e inventiv. Problema e că stăm cu orele până termină ei cei 6-7 saci de caserole”, ne spune o clujeancă din zonă.

„Idee bună, implementare proastă”, spune un alt clujean.

Un simplu calcul ne arată dimensiunea „afacerii” pentru cei care adună din gunoi peturi, sticle și doze. Dar mai ales vin cu sacii plini de caserole și pahare din plastic, NOU NOUȚE:

  • 100 de buc. de caserole costă 18 lei
  • 100 de buc. de pahare de plastic costă 6 lei
  • introduse în aparat, 15 caserole sau pahare valorează 6 lei (valoarea unui voucher de 15 reciclabile), asta însemnând că setul de 100 de buc., introdus în aparat, valorează aprox. 36 de lei, adică dublu în cazul caserolelor și de 6 ori în cazul paharelor.

„Vindem biletele cu 5 lei”

QED. Ca să facem o altă analogie, e ca în bancul cu moneda de 50 de bani căreia i se dau două găuri și se vinde cu un leu ca nasture, ca să i se dubleze valoarea.

De unde provine cash flow-ul? Păi, din valorificarea biletelor de transport primite pentru vouchere.

„Vă spun, că nu-i secret: vindem biletele cu 5 lei, da’ câteodată oamenii se zgârcesc și le dăm și cu 4 lei”, ne-a mărturisit o „întreprinzătoare”.

Clujeanul s-a prins că acel cod de bare nu mai este un musai, așa că hop și el cu caserole murdare, chiar pline de pământ și resturi ori pahare folosite.

Departe de noi gândul de a critica o asemenea întreprindere lucrativă. Până la urmă își atinge parțial scopul, acela de a scoate de pe străzi ambalajele reciclabilele. Problema e că ar fi păcat de idee ca să moară în fașă, că era bună…

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ploile continuă în toată țara, până joi. Cod galben de inundații pe râul Someș

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de ploi abundente și intensificări ale vântului în mai multe regiuni ale țării. Râul Someșul Mare din județul Cluj se află sub avertizare hidrologică cod galben.

ANM a emis o informare meteorologică valabilă de astăzi, 27 mai, ora 10.00, până joi, 29 mai, ora 10.00. Fenomenele vizate sunt ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Până joi dimineața, în Moldova, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei și Dobrogei va ploua și se vor acumula local 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…60 l/mp. Temporar, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze la rafală în general de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 80…90 km/h.

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informațiile în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

De asemenea, râul Someșul Mare, care traversează și județul Cluj, se află sub avertizare hidrologică cod galben în intervalul 27 mai, ora 12:00 – 30 mai, ora 12:00. Această avertizare vizează posibile creșteri de debite și niveluri, cu risc de viituri rapide și inundații locale.

Pe lângă râul din Cluj, sunt afectate și multe alte cursuri de apă din țară, aflate sub avertizări hidrologice cod galben, portocaliu și roșu de inundații, în funcție de intensitatea fenomenelor prognozate.

Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, în această dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), ca urmare a actualizării avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (A.N.M), dar și a avertizării hidrologice (de COD GALBEN, COD PORTOCALIU și COD ROȘU) realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).

„Evoluția fenomenelor meteorologice este una îngrijorătoare și acesta este motivul pentru care am convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Sunt mai multe zone sensibile și trebuie să acționăm cu precauție, deoarece solul e deja saturat și reacția e foarte rapidă la orice precipitație suplimentară, orice diferență, chiar și de 10 milimetri, este importantă.

În contextul în care cantitatea de precipitații înregistrată de la 1 mai și până în 26 mai 2025 este de 103.0 l/mp, față de o medie climatologică multianuală de 66.5 l/mp, și având în vedere și ploile prognozate până la finalul lunii, este posibil să înregistrăm o lună mai 2025 în top 5 cele mai ploioase luni mai din istorie (…)”, a menționat ministrul Mircea Fechet.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a solicitat atenție sporită în toată țara, precum și o coordonare bună cu Prefecturile și autoritățile publice locale, care trebuie să comunice cu populația din zonele care pot fi afectate.

În perioada 22-27 mai, în municipiul Cluj-Napoca, acumulările pe ploaie au depășit 30 l/mp.

Citește mai departe

CULTURA

TIFF.24: Arta ca refugiu în haos. Peste 200 de filme din 53 de țări, invitați de marcă și experiențe inedite

Publicat

De

Ediția din acest an a TIFF se anunță a fi una a contrastelor și a revelațiilor, în care filmul devine atât oglindă, cât și alinare.

În cadrul conferinței de presă ce a precedat cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, desfășurată marți, 27 mai, la Casa TIFF, organizatorii au conturat o ediție promițătoare, marcată de diversitate, profunzime și provocări.

„Au fost vizionate peste 1.000 de filme, din care au fost alese în jur de 200 de filme de lungmetraj și scurtmetraj, pe care o să le vedeți în program. Avem 172 de filme de lungmetraj și 28 de scurtmetraje din 53 de țări. O ediție foarte diversă, cu multe surprize și filme din toate genurile, filme care ne poartă de la filme mute până la câteva filme din selecția recentului Festival de la Cannes”, a declarat Tudor Giurgiu, directorul TIFF.

„Încercăm să oferim publicului aceeași experiență plăcută de festival”

Totodată, Giurgiu a vorbit despre provocările organizatorice, subliniind efortul de a păstra calitatea experienței TIFF, în ciuda dificultăților legate de finanțare.

„O ediție care se desfășoară în aceeași coordinate cu care ne-am obișnuit, cu lupta pentru a ne asigura finanțarea, pentru a încerca să oferim publicului aceeași experiență plăcută de festival, ca în fiecare an, cu invitați importanți, cu filme pentru toate gusturile”.

„Haosul din lume se regăsește în mai toate filmele din competiție”

Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, a subliniat puterea transfiguratoare a cinematografiei.

„Fără a căuta ceva anume, mi se pare că tot haosul acesta în care trăim, haosul din lume, confuzia, neînțelegerea, degringolade politică și socială se regăsesc în mai toate filmele din competiție și, dacă în viața reală, lucrurile sfârșesc deseori prost, în filme există un soi de catharsis cum numai arta poate face, numai arta poate transfigura realitatea în ceva care să fie cu sens. Cred că veți avea niște descoperiri interesante”, a declarat Mihai Chirilov.

Béla Tarr va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la TIFF.24

Legendarul Béla Tarr, unul dintre cei mai importanți și influenți cineaști din lume, este invitatul special al celei de-a 24-a ediții a TIFF, unde va primi Premiul pentru Întreaga Activitate. Acesta va susține și un masterclass în fața tinerilor cineaști și a publicului prezent la TIFF.24.

Béla Tarr și-a început cariera cu documentare despre clasa muncitoare, debutând în lungmetraj la 22 de ani cu În sânul familiei (1977). Realismul social și critica politică definesc și următoarele filme: Vagabondul (1981) și Vieți prefabricate (1982), distins la Locarno. Cu Almanahul toamnei (1984), Tarr își conturează stilul distinctiv: cadre lungi, atmosferă apăsătoare și lirism vizual. În 1988, cu Damnare, începe colaborarea cu scriitorul László Krasznahorkai, care va continua cu filme ca Sátántangó (1994), celebra epopee de 439 de minute, proiectată la TIFF.6. Una dintre cele mai apreciate opere ale sale, Armonii Werckmeister (2000), a fost proiectată la prima ediție TIFF și o are co-regizoare pe Ágnes Hranitzky, colaboratoare fidelă. Împreună semnează și Omul din Londra (2007), cu Tilda Swinton, și Calul din Torino (2011), ultimul său film, premiat la Berlin.

Cu excepția lui Sátántangó, TIFF.24 programează integrala operei de ficțiune a lui Béla Tarr: În sânul familiei, Vagabondul, Vieți prefabricate, Almanahul toamnei, Damnare, Armonii Werckmeister, Omul din Londra și Calul din Torino – fiecare dintre ele prezentate în proiecție unică.

Actrița Emilia Dobrin și criticul de film Valerian Sava – Premiul pentru Întreaga Activitate

De asemenea, două personalități marcante ale cinematografiei românești vor fi onorate cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Festivalul Internațional de Film Transilvania: actrița Emilia Dobrin și criticul de film Valerian Sava.

Actrița Emilia Dobrin, o personalitate marcantă a cinematografiei românești, va fi onorată cu Premiul pentru Întreaga Activitate la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Cu roluri memorabile în spectacole de referință și apariții marcante pe marele ecran, Emilia Dobrin și-a dovedit versatilitatea în filmele unor regizori ca Alexandru Tatos, Dan Pița, Tudor Cristian Jurgiu sau Dan Chișu. Emilia Dobrin a revenit recent pe marile ecrane în multipremiatul Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), care poate fi revăzut la TIFF, și docu-ficțiunea experimentală Maia – Portret cu mâini (r. Alexandra Gulea).

Criticul de film Valerian Sava va primi, de asemenea, Premiul pentru Întreaga Activitate la TIFF.24. Unul dintre cei mai importanți și longevivi critici de film români, acesta este autorul a nenumărate articole și cărți de referință, prezent la mai toate evenimentele importante de cinema din țară, inclusiv la TIFF, din care nu a ratat nicio ediție. Din strânsa legătură cu festivalul clujean s-a născut serialul de cărți din colecția TIFF Cinefil de la Editura Școala Ardeleană, ajuns deja la episodul IV.

Inedit: TIFF.24 la ISSA Resort. O seară de film şi echitație

Joi, 19 iunie, spectatorii sunt invitați la ISSA Resort din Turda pentru o seară care îmbină filmul cu pasiunea pentru cai, vinurile de excepție şi gastronomia fină. ISSA Resort găzduieşte, în avanpremieră, un eveniment TIFF special – 0 experiență exclusivă într-un spațiu care urmează să fie deschis publicului în curând. Aflat la câțiva paşi de Salina Turda, ISSA este un refugiu pentru iubitorii de natură, vinuri bune și cai de rasă.

Seara TIFF la ISSA Resort va debuta cu o demonstrație de echitație susținută de cai de rasă, antrenați cu grijă în centrul ecvestru al domeniului – un spectacol rar, de graţie şi măiestrie.

Propunerea Argentinei pentru Premiile Oscar în 2024, filmul serii va fi Jocheul (Kill the Jockey, r. Luis Ortega), o comedie dramatică populată cu personaje excentrice, gangsteri şi scene de dans, a cărei acţiune, mereu imprevizibilă, are loc în lumea sporturilor ecvestre.

Seara se va încheia cu o cină specială, pregătită de chef Raymond Chettiar alături de echipa sa de chefi talentați de la ISSA Resort – un meniu inspirat de atmosfera filmului, ce completează experiența cu accente creative şi gusturi expresive.

Publicul poate achiziționa bilete pentru două tipuri de experiențe: pachetul standard, care include demonstrația de echitație, degustarea de vinuri şi proiecția filmului, sau pachetul complet, care adaugă şi cina exclusivistă.

Cele mai importante producții româneşti recente, la TIFF.24

Cele mai importante filme din producția autohtonă se văd pe marele ecran la TIFF.24, în cadrul Zilele Filmului Românesc. În competiția ZFR intră 8 lungmetraje – dintre care 6 documentare – și 20 de scurtmetraje, care vor concura pentru cele trei trofee puse în joc: Cel mai bun lungmetraj, Cel mai bun debut şi Cel mai bun scurtmetraj. Programul e completat de titluri româneşti premiate în ultimul an și de producții care vor avea premiera mondială la Cluj-Napoca, în afara competiției.

Selecția de scurtmetraje din ZFR arată cinemaul românesc în toată diversitatea sa, atât prin viziunea unor regizori emergenți proaspăt selecționați la Cannes (Alişveriş de Vasile Todinca şi Fursecuri și lapte de Andrei Tache-Codreanu), dar şi prin filmele scurte realizate de cineaşti consacrați, ca Florin Şerban, Claudiu Mitcu, Octav Chelaru, Bogdan Mureşanu (selecționat la Annecy cu Magicianul) şi Igor Cobileanski (Nebunul – proiectat tot în premieră mondială)

Lista completă a filmelor din Zilele Filmului Românesc

Zilele Filmului Românesc – Competiție

Lungmetraje

  • Anul nou care n-a fost (r. Bogdan Mureşanu)
  • Jaful secolului (r. Teodora Ana Mihai)
  • Viitor luminos (r. Andra MacMasters)
  • Triton (r. Ana Lungu)
  • Love Hurts (r. Alex Mavrodineanu)
  • Tata (r. Lina Vdovii, Radu Ciorniciuc)
  • Beyond the River (r. Endre David)
  • Un mal rebel (r. Bogdan Puslenghea)

Scurtmetraje

  • Fursecuri şi lapte (r. Andrei Tache Popescu)
  • Anchor (r. Vilmos Peter)
  • Dragostea e în aer (r. Claudiu Mitcu)
  • Marinică, băiatul meu (r. Mihnea Toma)
  • So Refreshing (r. Irina Alexiu)
  • Pana de vulpe (r. Vlad Popa)
  • Despre imposibilitatea unui omagiu (r. Xandra Popescu)
  • Alişveriş (r. Vasile Todinca)
  • Zi de sărbătoare (r. Octavian Şaramet)
  • Bunicul doarme (r. Matei Branea)
  • @TikTok_Cowboy (r. Ştefan Anastaseu)
  • Caracatiţa (r. George Dogaru)
  • Marea unire (r. Theodor Graur)
  • Tot ce rămâne (r. Andrei Redinciuc)
  • Jackpot (r. Vlad Popa, Vasile Todinca)
  • Ajutoare (r. Valentin Rareş Fogoroş)
  • Fracti (r. Lavinia Petrache)
  • Albocalmin (r. Florin Şerban)
  • Dansează, regină (r. Maria Mitulescu)
  • Fata care plânge (r. Octav Chelaru)

În afara competiției

Lungmetraje

  • TWST – Things We Said Today (r. Andrei Ujică)
  • Kontinental ’25 (r. Radu Jude)
  • După cioate (r. Mihai Dragolea, Radu Mocanu)
  • Little Syria (r. Reem Karssli, Mădălina Roșca)
  • Sleep #2 (r. Radu Jude)
  • Pădurea de molizi (r. Tudor Giurgiu)
  • Comatogen (r. Igor Cobileanski)
  • Nicidecum altceva (Simona Constantin)

Scurtmetraje

  • Strigoi (r. Márton Nagy)
  • Magicianul (r. Bogdan Mureşanu)
  • Vali (r. Claudiu Mitcu)
  • Nebunul (r. Igor Cobileanski)

Programul complet al TIFF.24 va fi anunțat în curând şi va include peste 200 de filme, cine-concerte şi evenimente. Biletele și abonamentele pentru TIFF.24 pot fi achiziționate online pe tiff.eventbook.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Muniție din al Doilea Război Mondial, descoperită la Turda. Pirotehniștii ISU Cluj au asanat proiectilul, urmând a-l DISTRUGE

Publicat

proiectil

Un proiectil pentru aruncător, calibrul 82 de milimetri, rămas cel mai probabil din al Doilea Război Mondial, a fost descoperit la Turda în urma unei excavații. Pirotehniștii de la ISU Cluj au asanat proiectilul, acesta urmând a fi distrus în condiții controlate în poligon.

„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază o misiune de asanare a unui element de muniție descoperit pe un teren intravilan, situat la ieșire din municipiul Turda spre municipiul Câmpia Turzii. Astfel, în timpul efectuării unor lucrări de excavație, a fost găsită o bombă pentru aruncător, calibrul 82 de milimetri, rămasă cel mai probabil de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial. Drept urmare, la fața locului s-au deplasat pirotehniștii, care au asanat muniția în depline condiții de siguranță. Aceasta va fi distrusă către pirotehniști în cadrul unor misiuni specifice.

Muniție din al Doilea Război Mondial, descoperită la Turda. Pirotehniștii ISU Cluj au asanat proiectilul, urmând a-l DISTRUGE

Astfel, reamintim populației că elementele de muniție găsite întâmplător, de pe urma celor două conflagrații mondiale, sunt extrem de periculoase. Cu alte cuvinte, în cazul în care sunt descoperite, trebuie apelat imediat numărul 112. Totodată, trebuie luate în calcul următoarele aspecte:

• Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
• Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
• Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
• Nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
• Nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
• Nu lăsăți copiii să se joace cu asemenea muniții;
• Lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă”,  a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate
OSZAR »