EDUCATIE
Daniel David: Evaluarea profesorilor ar putea fi făcută mai complex. Inclusiv de părinți, colegi și elevi

Daniel David, ministrul clujean al Educației, a anunțat luni că ia în calcul un nou sistem de evaluare a cadrelor didactice.
Sistemul va porni de la câteva principii, care vor rezolva problemele, unul dintre acestea fiind acela ca evaluarea să fie făcută și de părinți, a spus David.
Daniel David: Evaluarea profesorilor ar putea fi făcută mai complex
“Dacă ai dat concurs pe o perioadă determinată, de la un an la altul, tu poți să-ți menții poziția respectivă, cât este activă poziția în unitatea școlară, pe baza evaluării, pe care ți-o face cine?! Unitatea școlară. Și o să gândim o metodologie-cadru, astfel încât evaluarea să nu fie numai făcută de profesori, să fie o evaluare complexă, în care să fie și feedback-ul părinților, colegilor, de ce nu feedback-ul elevilor.
Și atunci, un om care ocupă o astfel de poziție rămâne încă un an, dar pe baza evaluării pe care o face unitatea școlară. Și foarte important: dacă poziția respectivă devine viabilă pentru ce numim astăzi titularizare, adică patru ani, să spunem, sau cinci ani, în zona de învățământ primar, se transformă (…) într-o poziție pe nedeterminat. Cred că este un lucru corect.
Vedeți, transformarea din determinat pe nedeterminat se face pe baza unei valori de calitate și pe care o face cine?! Tocmai unitatea școlară unde tu lucrezi și care știu că, dacă nu ești bun, nu are sens să-ți dea de la an la an prelungire, pentru că la un moment dat se vor trezi cu tine pe perioadă nedeterminată acolo. Și cred că este un mecanism elegant și cinstit pentru oamenii care vor să intre în sistemul preuniversitar”, a declarat Daniel David, luni, la prezentarea “Raportului de diagnostic al Educației și Cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX).
Ce se întâmplă cu locurile care nu sunt acoperite de titulari
Potrivit acestuia, locurile care nu sunt acoperite de către cei care au titlu de licențiat în sistem se scot la concurs în regim de suplinire pentru cei care la acel examen de licențiere au luat între 5 și 6,99.
“Și, dacă nici așa nu se ocupă, cum se întâmplă și acum, se scot de către unitatea școlară în regim de plată cu ora și printr-o metodologie pe care o să o stabilim tot la nivel de minister, să asigurăm niște standarde minimale și acolo.
Cred că este o situație elegantă, ținând cont de faptul că avem nevoie de oameni în sistem (…), prin faptul că vrem să valorizăm oamenii buni care obțin note mari și acum la examenul de titularizare sau la examenul de licențiere, și prin faptul că ducem decizia în final spre unitatea școlară care îți dă postul pe determinat sau pe nedeterminat”, a explicat Daniel David.
Plata cu ora ar putea să nu mai fie bugetată
Ministrul Educației a mai spus că nu exclude ca orele cu plată să nu mai fie bugetate.
“Sigur că ce este important, cum se întâmplă și acum, vom spune foarte clar școlilor: ‘să scoți toate posturile, nu le ții pentru plata cu ora, că dacă apar, după ce ne-ai spus că ai anunțat toate posturile, nu le mai bugetăm’. Deci, e un lucru foarte important prin care cumva ne asigurăm că unitățile școlare vor anunța toate posturile disponibile.
Este un sistem pe care îl gândim, astea sunt principiile, detalierea și implementarea operațională o să o discutăm, inclusiv cu sindicatele, cu colegii din sistem și cu alți specialiști interesați, dar pornind de la aceste principii care eu cred că rezolvă problemele pe care le avem în acest moment în sistem”, a mai spus Daniel David.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
AUR solicită Comisiilor de control ale SRI și SIE să verifice motivul vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis astăzi, 23 mai, prin reprezentanții săi în cele două comisii parlamentare de control a activității SIE și SRI, solicitări pentru investigarea implicării unor ingerințe străine în procesul electoral din România.
Conform informațiilor apărute în spațiul public, Nicolas Lerner, directorul Direcției Generale pentru Securitate Externă (DGSE) – principalul serviciu de informații externe din Franța – ar fi efectuat o vizită la București cu doar două zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. În timpul acestei vizite, acesta ar fi avut întâlniri cu conducerea unor servicii de informații din România, ulterior deplasându-se în Republica Moldova.
Mai mult, chiar înainte de ziua votului, fondatorul platformei Telegram, Pavel Durov, a transmis un mesaj oficial tuturor utilizatorilor din România, avertizând că Guvernul Francez i-ar fi cerut să reducă la tăcere vocile conservatoare din țara noastră. Ulterior, într-o postare pe platforma X, Durov a declarat că solicitarea ar fi venit direct de la Nicolas Lerner.
Comisii de control
Având în vedere gravitatea acestor acuzații, AUR solicită celor două comisii de control a activității SRI și SIE să verifice următoarele aspecte:
• Dacă Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe au fost informate despre vizita în România a directorului DGSE, Nicolas Lerner, înainte de desfășurarea alegerilor;
• Dacă vizita acestuia a implicat întâlniri oficiale cu reprezentanți ai serviciilor române de informații;
• Dacă SRI și SIE au cunoștință despre afirmațiile fondatorului Telegram, Pavel Durov
• Dacă, în opinia SRI și SIE, aceste acțiuni pot fi considerate drept o formă de ingerință a unui stat străin în procesul electoral din România.
”AUR cere celor două Comisii un răspuns oficial și nesecret privind veridicitatea informațiilor și poziția SRI și SIE față de cele relatate, în cel mai scurt timp posibil.
Suveranitatea națională și integritatea procesului electoral nu sunt negociabile!”, arată partidul.

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit vineri seara la un accident rutier petrecut pe raza localității Șaula.
În accident a fost implicat un singur autoturism, care s-a răsturnat. Nu au existat victime încarcerate, iar o femeie de aproximativ 55 de ani a fost evaluată de către paramedicii SMURD, refuzând în cele din urmă transportul la spital.
Tot vineri, în jurul orei 19, o altă mașină s-a răsturnat pe Autostrada Transilvania.

Cade cortina peste Superligă. CFR Cluj a disputat, vineri seara în Gruia, ultima partidă în compania noii campioane, FCSB. Rezultatul nu putea afecta ordinea în clasament, așa că efectiv meciul nu avea miză. Era vorba doar de orgolii. Mari și multe. Orgolii care au dus la un meci cu nervi, eliminare și penalty. Puștii lui Becali i-au ținut în șah pe clujeni și au obținut un egal, 1-1. Au marcat Stoian (min.1) respectiv Louis Munteanu (min.50).
Echipele de start:
CFR Cluj: Popa – Abeid, Sinyan, M. Ilie, Camora – Korenica, Emerllahu, A. Păun – Deac, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Gal, Borbei, F. Iacob, Bârstan, Țîrlea, Bolgado, Tachtsidis, Fica, Nkololo, Gligor, Șfaiț, Postolachi
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – FCSB, 1-1. Clujenii, ținuți în șah de o echipă de puști
FCSB: Zima – I. Cercel, Alhasan, M. Popescu, Kiki – Lixandru, Edjouma – M. Ștefănescu, Oct. Popescu, Al. Stoian – Gele
Rezeve: Udrea, M. Popa, L. Ciobanu, Dăncuș, L. Ilie, Colibășanu, M. Toma, Manolache, D. Popa, Necșulescu
Antrenor: Elias Charalambous
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu” (Cluj-Napoca)
Arbitru: Moroiță Andrei (Ploieşti – Prahova)
Asistenți: Badea Marius (Râmnicu Vâlcea – Vâlcea) / Dumitru Ionel Valentin (Gherghiţa – Prahova)
Meciul a început practic de la 0-1. În timp ce clujenii se legau încă la șireturi, o acțiune rapidă a puștilor de la FCSB, încheiată cu o pasă a lui Lixandru la Stoian care o deviază în poartă face ca oaspeții să conducă încă din secunda 19.
CFR trece la cârma jocului însă acțiunile nu au finalitate. Louis Munteanu înscrie în min.11 însă golul e anulat pentru offside. În min.19, Kamara ia o acțiune pe cont propriu pe partea stângă însă șutul lui este deviat de Zima.
În min.25, Korenica are o ocazie mare însă, din greșeală, îl faultează pe Baba Alhasan și Moroiță, după consultarea VAR-ului, îi acordă cartonașul roșu.
FCSB încearcă să contraatace periculos, însă apărarea clujeană funcționează în parametri.
Repriza a doua începe cu golul de 1-1, marcat superb de Louis Munteanu în min.50, după o pasă excelentă a lui Nkololo. CFR conduce ostilitățile dar FCSB devine mai incisivă.
În min.65 și 70, același Munteanu prinde două șuturi bune dar Zima apără. În min.70, Matei îl faultează în careu pe Gele și Moroiță acordă penalty după ce a fost atenționat de VAR. Octavian Popescu execută slab și Popa apără.
În min.75, Nkololo are o lovitură bună de cap dar Zima respinge. Louis Munteanu are golul de 2-1 în vârful ghetei în prelungiri însă ratează.
Clujenii încheie pe locul 2 Superliga, după un meci în care au fost ținuți în șah de puștii lui Becali.
Notele Cluj24:
Popa 8 – Abeid 6, Sinyan 6, M. Ilie 5, Camora 7 – Korenica 5, Emerllahu 6, A. Păun 6 – Deac 5, L. Munteanu 8, Kamara 7,
Bolgado, Fica 6, Nkololo 7, Șfaiț 6, Postolachi

Polițiștii Biroului Autostrăzi A3 au fost sesizați, vineri seara, în jurul orei 19:00 cu privire la producerea unui accident rutier pe Autostrada Transilvania – A3 Câmpia Turzii – Nădășelu, sensul de mers Turda – Gilău, la kilometrul 22. O mașină s-a răsturnat.
”Din primele verificări, s-a stabilit că o femeie de 66 de ani, în timp ce conducea un autoturism în care se aflau alte 3 persoane, respectiv un bărbat de 55 de ani și doi minori, de 7 și 8 ani, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare în condiții de carosabil umed, răsturnându-se în afara părții carosabile.
În urma accidentului, toți ocupanții autoturismului au necesitat îngrijiri medicale”, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.
Conducătoarea autoturismului a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii accidentului.