ADMINISTRAȚIE
Dominic Fritz “curentat” de Alin Tișe, președintele CJ Cluj: “Preistoria salută istoria”

Reacție acidă de la Cluj după anunțul primarului Timișorei, Dominic Fritz, privind emiterea “primei autorizații de construire 100% digitale”.
Consiliul Județean Cluj a emis astfel de autorizații încă din februarie 2023, iar procesele online sunt deja practică uzuală la Cluj, spune Alin Tișe.
Dominic Fritz “curentat” de Alin Tișe
„Preistoria salută istoria!” este replica președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, după ce Dominic Fritz s-a lăudat că Timișoara “devine prima primărie din țară care reușește imposibilul: am emis prima Autorizație de Construire bazată pe o documentație 100% digitală”.
“Dacă pentru ei este un ‘eveniment istoric’, mă întreb: pentru noi, care am eliberat prima autorizație de construire exclusiv online încă din data de 16.02.2023, ce este? Un eveniment preistoric?”, a spus Alin Tișe, care mai arată că, în 2024, 56% dintre documentele depuse și emise la CJ Cluj au fost soluționate exclusiv online.
Pe lista documentelor complet digitalizate în județ se află certificate de urbanism, autorizații de construire, avize ISU, cereri pentru lucrări în proximitatea drumurilor județene, cereri de avize pentru infrastructură turistică și multe altele.
Alin Tișe anunță că se lucrează la un soft AI
În acest an sunt deja peste 1.500 de cereri procesate online la Cluj și, spune Alin Tișe, se lucrează la un soft AI care să transforme automat cererile fizice în format digital.
“Felicitări Primăriei Timișoarei, dar, în ceea ce privește ‘momentul istoric la nivelul administrației publice din România’, n-ar strica puțină documentare”, a încheiat Alin Tișe.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Promovabilitate de peste 90% la Bac după contestații, în Cluj. 377 note de 10, cele mai multe la proba obligatorie a profilului

Absolvenții claselor a XII-a din județul Cluj rămân primii în clasamentul național privind rezultatele înregistrate în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2025, după soluționarea contestațiilor, a informat Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Cluj au publicat astăzi, 30 iunie 2025, pe site-ul bacalaureat.edu.ro, rezultatele obținute de către absolvenții studiilor liceale care au susținut probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, în sesiunea iunie 2025, ca urmare a finalizării etapei de soluționare a contestațiilor.
Rezultatele finale au fost afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților atât pe pagina web dedicată, cât și la avizierele celor 16 centre de examen organizate la nivelul județului Cluj.
Rată de promovare peste 90% la Cluj
În județul Cluj, rata de promovare pentru promoția curentă a crescut de la 89,45%, la 90,85%. De asemenea, comparativ cu afișarea rezultatelor inițiale, a crescut și rata de reușită pentru candidații din promoțiile anterioare, de la 37,94 %, înainte de contestații, la 44,63%, după soluționarea contestațiilor.
Rata cumulată de promovare după etapa de soluționare a contestațiilor este de 87,01.
Majoritatea lucrărilor au primit note mai mari după contestație
În județul Cluj au fost depuse 1.227 de solicitări pentru reevaluarea lucrărilor. Dintre acestea, 827 de lucrări reevaluate au primit note mai mare, decât în evaluare inițială, 339 lucrări au înregistrat note mai mici, în raport cu evaluarea inițială, iar 61 de lucrări scrise contestate, nu au înregistrat modificări ale notelor acordate inițial.
Totodată, la nivelul celor 16 centre de examen au fost depuse 2025 de solicitări privind vizualizarea lucrării, a lucrărilor scrise de către canidații care au susținut examenul național de Bacalaureatt, în sesiunea iunie 2025. Această etapă care s-a desfășurat potrivit procedurii de vizualizare elaborate de Ministerul Educației și Cercetării.
Astfel, în sesiunea iunie 2025, a examenului național de Bacalaureat, la nivelul județului Cluj, din totalul celor 3.587 de candidați prezenți au promovat 3.121 candidați, cu 72 mai mulți, în raport cu afișarea rezultatelor inițiale (3.049 de candidați înainte de soluționarea contestațiilor). Dintre aceștia, 2.988 de candidați aparțin promoției 2025, iar 133 de candidați provin din promoțiile anterioare.
Licee care au înregistrat 100% rata de promovabilitate
Ca urmare a etapei de soluționare a contestațiilor 22 de unități de învățământ preuniversitar, cu 6 mai multe, față de afișarea rezultatelor inițiale au înregistrat 100% rata de promovabilitate în sesiunea iunie 2025 a examenului național de Bacalaureat, după cum urmează:
- Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca,
- Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca,
- Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca,
- Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca,
- Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca,
- Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca,
- Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda,
- Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca,
- Colegiul Național Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca,
- Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca,
- Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Cluj-Napoca,
- Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca,
- Liceul Teoretic „Horea Cloșca Și Crișan” Cluj-Napoca,
- Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca,
- Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca,
- Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca,
- Liceul Teoretic „Victor Babeș” Cluj-Napoca,
- Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca,
- Liceul Tehnologic Gherla,
- Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca,
- Liceul Teoretic Creștin „Pro Deo” Cluj-Napoca,
- Liceul Teoretic „ELF” Cluj-Napoca.
De asemenea, 46 din totalul celor 64 de unități de învățământ preuniversitar liceal din județul Cluj au înregistrat o rată de promovabilitate de peste 80%.
377 note maxime, dar nici o medie de 10
La nivelul județului Cluj, pe discipline de examen, au fost înregistrate 377 de note de 10 pe materii. Situația candidaților care au obținut note de 10 la probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie 2025, ulterior etapei de soluționare a contestațiilor, este următoarea:
- a) 11 candidați au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
- b) 3 candidați au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura maternă;
- c) 205 de candidați au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică/Istorie)
- d) 158 de candidați au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
A doua sesiune a examenului național de Bacalaureat se va desfășura în perioada 4-26 august 2025, fiind precedată de etapa de înscriere (14-21 iulie 2025).
EVENIMENT
UPDATE. Accident GRAV pe Autostrada Sebeș-Turda. Bărbat de 25 de ani, inconștient. Un elicopter SMURD a fost chemat în sprijin

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin de urgență la un accident rutier grav produs pe Autostrada Sebeș-Turda (A10), pe sensul de mers către Turda. Două autoturisme au fost implicate în coliziune, iar din primele informații, un bărbat de aproximativ 25 de ani este inconștient.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe A10, sensul de mers spre Turda. În accident au fost implicate două autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate. Din primele date, un bărbat de aproximativ 25 de ani este inconștient, primind îngrijiri medicale.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Partea medicală va fi sprijinită de elicopterul SMURD Târgu Mureș, care va ateriza la fața locului”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe autostrada A 10 Sebeș – Turda, la kilometrul 67+500 metri, în zona localității Turda, județul Cluj, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o autoutilitară. În urma impactului a rezultat rănirea conducătorului autoturismului, pentru care a fost solicitat un elicopter SMURD. Circulația rutieră este restricționată pe prima bandă a sensului de mers Sebeș – Turda.
Se estimează reluarea traficului în jurul orei 18:00.
UPDATE 2
„Tânărul găsit la fața locului, implicat in accidentul rutier, a fost transportat în stare gravă la spital cu elicopterul SMURD. Nu au existat alte persoane care să solicite îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.
FOTO: Arhivă
EVENIMENT
EXCLUSIV. Cum arată șantierul din Prefectura Cluj. Se redă strălucirea de odinioară a clădirii, monument istoric din 1910

Lucrările de modernizare, reabilitare și eficientizare energetică a clădirii Prefecturii Cluj, monument istoric din anul 1910, au început în luna mai și vor dura un an. Prin proiect, se va respecta arhitectura originală, vor fi păstrate ramele de lemn ale ferestrelor cu feroneria de epocă, se va scoate în evidență curtea interioară, iar la subsol se vor amenaja săli de expoziții.
Cluj24 a vizitat, luni, în premieră, șantierul din clădirea Prefecturii Cluj, care a intrat, în luna mai, într-un amplu proiect de modernizare cu fonduri guvernamentale și europene de peste 33 de milioane de lei.
Lucrările vor trebui încheiate în 31 mai 2026, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, firmele din consorțiul care a câștigat licitația, au mobilizat, zilnic, zeci de muncitori, specialiști în restaurare.
Restauratorul de monumente istorice Sebastian Tudose, cel care se ocupă de lucrări, a declarat pentru Cluj24 că se lucrează asiduu la partea de restaurare a clădirii, stadiul acestora fiind cuprins între 6 și 10%.
”Ne întoarcem la arhitectura originală din 1910, refacem elementele meticulos, care vor face parte dintr-un ansamblu complet și unitar.
Pe fiecare domeniu avem specialiști, pe lemn, vitraliu, pardosele, fațade exterioare.
Cele mai multe intervenții le avem pe partea de fațada exterioară și la acoperiș. Avem elementele originale pe care putem să le păstrăm, iar cele lipsă le putem reface. Ferestrele vor fi restaurate toate, păstrând elementele originale, lemnăria și feroneria de epocă, dar vom păstra și pardoselile originale și parchetul.
Acoperișul va fi acoperit cu țiglă care va avea același aspect ca și cea originală”, a spus Tudose.
Acoperiș restaurat până în septembrie
Potrivit acestuia, dorința constructorilor este finalizarea fațadei exterioare și a acoperișului până în septembrie, urmând ca apoi activitatea să se concentreze în interiorul clădirii.
”Provocările cele mai mari sunt la nivelul subsolului unde trebuie decapat foarte mult și unde nu s-a intervenit niciodată de la inaugurarea clădirii”, a subliniat Tudose.
Restauratorul are o vastă experiență la monumente istorice, cum ar fi mănăstirile Voroneț, Tismana și Sucevița, Biserica Neagră din Brașov, podul lui Traian de la Drobeta Turnu Severin, Cetatea Turnu.
Seif din 1853
Un element inedit este faptul că, în timpul lucrărilor, s-a descoperit un seif masiv de 2-3 tone, din anul 1853, fabricat în Viena, având, în interior, certificatele originale, care nu a mai fost mișcat din loc de când a fost instalat în încăperea respectivă în 1910.
Prefectul Clujului, Maria Forna, a declarat la rândul său că pe șantier se lucrează multidisciplinar, la decopertarea acoperișului, la consolidare, la subsol, dar și la partea de restaurare a fațadei clădirii.
”Ritmul este susținut, iar eu sunt prezentă pe șantier cel puțin o dată la două săptămâni pentru a verifica stadiul lucrărilor. Avem întâlniri periodice cu dirigintele de șantier, din partea căruia primim raportări în fiecare vineri, iar informațiile privind evoluția lucrărilor le transmitem mai departe la MAI.
Clădirea va fi dotată cu lift
Clădirea este prevăzută și cu lift pentru accesul mai facil a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, la subsol ne gândim ca spațiile reamenajate să găzduiască expoziții ale artiștilor contemporani clujeni și să fie accesibile și pentru cetățeni sau turiști.
Sper ca acestei bijuterii arhitectonice a Clujului să-i fie redată strălucirea”, a precizat Forna.
Aceasta a mulțumit colegilor din Prefectură și echipei de management a proiectului pentru implicare.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată luni despre faptul că, minorul Dondoczi Ovidiu Cosmin , în vârstă de 15 de ani, a plecat voluntar de pe strada Ialomiței din municipiul Cluj-Napoca.
Semnalmentele adolescentului sunt înălțime aproximativă – 1,50 m, aproximativ 45 de kg, tuns scurt.
La momentul plecării acesta era îmbrăcat cu o pereche de blugi de culoare neagră și tricou cu mânecă scurtă de culoare albă.
”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, arată IPJ Cluj.